Cow Au Vin

Coq Au Vin uit de slowcooker

Coq Au Vin, haan met wijn, nou alleen van deze naam ga je toch al watertanden?

Ik at Coq Au Vin voor het eerste toen ik nog een kind was. Toen vond ik het echt helemaal niet lekker en dat had denk ik te maken met de wijn die in dit gerecht gaat. Heel wat jaartjes later was ik met mijn man in Frankrijk op vakantie en bestelde ik bij een restaurant Coq Au Vin, dit keer vond ik het echt heerlijk en besloot ik het ook thuis eens te maken.
Dit thuis maken schoot er steeds bij in, maar het is er uiteindelijk toch van gekomen. En wat was ik met dit gerecht ook weer ontzettend blij met mijn slowcooker.

Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten

Stukje geschiedenis van coq au vin

Ik ben voor jullie weer de digitale geschiedenisboeken in gedoken, op zoek naar een stukje geschiedenis van de Coq Au Vin en kwam interessante dingen tegen.

Coq Au Vin is al een heel oud recept, en vermoedelijk komt het oorspronkelijke recept uit het oude Gallië (Julius Cesar). Dronk je in die tijd wijn dan was dat een teken van rijkdom en daardoor stond dit gerecht alleen op banketten bij keizers. Een kok van Julius Cesar kreeg de opdracht om een nieuw recept te maken. Hij goot wijn bij de haan en voegde er nog wat kruiden en specerijen aan toe, de coq au vin was geboren. Deze haan had Julius Cesar gekregen voor zijn overwinning op Gallische nederzetting.

Wat eet je erbij?

Wij vinden het heerlijk om er gewoon aardappeltjes en groente bij te eten. Maar krijg je heel veel eters dan is het ook heel erg lekker om er stokbrood bij te serveren en de pan met kip gewoon in het midden van de tafel te zetten. Wij zijn echte Bourgondiërs en houden enorm van deze manier van eten. Eten, drinken, leuk gezelschap en onze avond kan niet beter worden.
A.s. zaterdag staat er weer zo’n heerlijke avond op de planning, niet met coq au vin maar met een heerlijke grote pan erwtensoep. De voorpret is er niet minder om en de avond zal er niet minder gezellig door worden.

Hoe maak je het?

Ik maakte het in de slowcooker, maar dit is uiteraard niet perse nodig. Je kan het ook heel goed in een pan met dikke bodem klaarmaken.

Coq au vin

Voorbereidingstijd20 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: coq au vin, Slowcooker
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 4 kippenbouten
  • 500 ml rode wijn
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • ½ theelepel zout blijf proeven om te kijken of er meer bij moet
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 400 gram champignons in kwarten gesneden
  • 3 sjalotjes in kwarten gesneden
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 5 wortels geschild en in stukjes van 2 cm gesneden
  • 200 ml kippenbouillon
  • 70 gram tomatenpuree
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 Amsterdamse uien
  • 1 eetlepel maizena
  • water

Instructies

  • Giet de inhoud van de fles wijn in een pan en laat dit 15 minuten goed doorkoken tot het ongeveer voor de helft is ingekookt.
  • Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn. Je kunt deze stap eventueel ook overslaan en de spekjes zo in de slowcooker doen. Wij vinden uitbakken lekkerder
  • Bestrooi de kip met zout en peper
  • Leg de kip in de slowcooker (eventueel kan je de kip nog aanbakken)
  • Voeg alle ingrediënten toe (behalve de maizena en het water) inclusief de wijn die als het goed is tot de helft is ingekookt
  • Zet de slowcooker voor 4 uur op low
  • Maak een papje van de maizena en het water en voeg dit toe aan de slowcooker.
  • Roer het goed door tot de saus dikker wordt.
(Visited 8.926 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

2 comments