moestuin

Moestuinseizoen begonnen

Jaaaaaa het moestuinseizoen is ook bij ons begonnen. Oké onze moestuin moet nog steeds gecreëerd worden in de tuin (mijn man gaat dit weekend beginnen met wat vrienden), maar binnen beginnen de eerste zaailingen hun kopjes te laten zien.

Moestuin

We hebben van 2015 t/m 2018 een moestuin gehad, maar toen gingen wij verhuizen en zouden we iedere dag 30 km moeten rijden om naar de moestuin te gaan. In de winter wanneer de tuin stil ligt is het niet zo erg, maar in de zomermaanden wanneer je meerdere keren je tuin wilt inspecteren is het niet te doen. Die moestuin hebben we toen opgezegd. Bij ons vorige huis hadden we een grote bak waar we elk jaar wat plantjes in deden, maar de bak was niet zo groot dus we konden er niet het hele jaar van eten.

Bij ons nieuwe huis zit een tuin van ruim 800m2 en dus was het eerste wat ik zei toen we dit huis kochten, ik wil een moestuin!
Gelukkig was mijn man hier ook wel voor te porren en dus gingen we kijken waar de moestuin moest komen en wat we erin willen hebben om het hele jaar uit de tuin te kunnen eten.

Omdat wij pas half april gingen verhuizen, we eerste een tijdje druk waren in huis besloten we om het maken van de moestuin door te schuiven naar dit jaar. Alleen met de vorst in de grond is het lastig om de grond om te spitten, maar nu de temperaturen weer boven 0 zijn wordt het toch echt tijd om te beginnen.

Moestuin plan

Moestuin

Ik schreef al eerder een blog over hoe je begint met een moestuin, maar ik merkte dat ik op sommige vlakken toch vast liep.

Daarom heb ik besloten om een aantal cursussen te doen (gewoon vanuit huis) om straks de perfecte moestuin te hebben met een hoge opbrengst.

Ik begon met de cursus ‘Maak je eigen moestuinplan‘.  Want ondanks dat wij een best redelijke moestuinplan uit de verf wisten te toveren, twijfelde we heel erg of het goed genoeg was om het hele jaar uit de tuin te eten en of het een goede oogst zou opleveren. Die goede oogst zal uiteraard ook van de natuur zelf afhangen, maar we kunnen er wel alles aan doen om de opbrengst zo groot mogelijk te maken.

Dus wij schreven ons in voor deze cursus en leerde hier goed te plannen, want niks is zo vervelend als groente die rijp is net op het moment dat jij op vakantie bent. We kregen door het doen van deze cursus structuur en een leidraad waardoor nooit meer “mis zaaien”.

We leerde ook hoe we meer planten kunnen kweken per vierkante meter, hoe we eerder kunnen oogsten omdat we goed en op tijd hebben voorgezaaid. Ook leerde we hoe we langer door kunnen oogsten omdat we op tijd zijn om de wintergewassen te zaaien. We leerde welke planten wel en niet bij elkaar kunnen zodat ze optimaal kunnen groeien, welke planten welke hoeveelheid mest nodig hebben, we leerde inschatten wanneer we wat kunnen oogsten en hoe we het hele jaar kunnen eten uit de moestuin.

We hebben echt enorm veel geleerd in deze online cursus en gaan vol goede moed het moestuinseizoen in en hopen dat het ons gaat lukken om het hele jaar rond uit de moestuin te kunnen eten.

Leer je grond kennen

Moestuin

Daarna deden we de cursus ‘Leer je grond kennen“, ook bij deze cursus hebben we zo ontzetten veel geleerd en dat komt goed van pas wanneer de mannen zaterdag gaan beginnen met het omspitten van de moestuin.

We leerde in deze cursus waarom planten soms niet goed willen groeien ondanks dat je er alles aan doet, hoe dit op te lossen is. We leerde waarom de grond soms zo hard is en wat dit met de planten doet. In het gebied waar wij wonen hebben we zware kleigrond, we leerde hoe we deze grond het beste kunnen bewerken om de hoogst mogelijke opbrengst hier uit te krijgen. Maar ook andere grondsoorten worden in deze cursus besproken.

De cursus is gemaakt door bodemdeskundige Anne Marie van Dam, door deze cursus te volgen gaat er een hele (nieuwe) wereld voor je open.

onkruidboek

Moestuin

Na deze cursussen bestelde we ook nog het Onkruidboek, waardoor we echt 100% klaar zijn voor een perfecte moestuin.
Want wist je dat je soms denkt dat er onkruid in de tuin staat, maar dat juist dit planten geen onkruid is maar juist heel goed voor je grond is wanneer je dit door de grond werkt?

In onze vorige moestuin trokken we alles wat geen groenteplant was eruit, maar dit blijkt dus achteraf niet goed te zijn. Want zoals ik als zei zijn sommige plantjes, die lijken op onkruid, heel nuttig voor je tuin.

En wist je dat je sommige plantjes die wij als onkruid zien kunt eten? Ik wist het niet, maar er is door dit boek te lezen echt een wereld voor mij (en mijn man) open gegaan. Eigenlijk zou iedere moestuinierder dit boek in zijn boekenkast moeten hebben.

Vind je het fijner om een cursus over onkruid te volgen? Ook dat is mogelijk bij de Tuinschool. In deze online cursus leer je ook alles over onkruid, wat kan je er mee, is onkruid echt zo slecht en nog veel meer.

Dit betreft een affiliate samenwerking met de Tuinschool. Door via de linkjes een online cursus of boek te bestellen krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 75 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

1 comment