Vijgentaart met blauwe kaas

Vijgentaart met blauwe kaas

Onze vijgenboom blijft maar vijgen geven. In de kelder staan potjes chutney, jam en vijgen op port, maar nog steeds geeft de boom elke dag een flinke bak met vijgen. Dus besloot ik deze heerlijke vijgentaart met blauwe kaas te maken.

Vijgen uit eigen tuin

Onze vijgenboom is nu een jaar of 5 oud en heeft tot nu toe eigenlijk het eerste jaar veel vijgen gegeven. Ieder jaar kwamen er wel vijgen in maar dit was niet voldoende om er iets lekkers mee te maken. Ze zeggen dat een boom 5 of 6 jaar oud moet zijn voor hij in topconditie komt en dat lijkt te kloppen. Dit jaar zijn de vijgen niet aan te slepen, ik heb er zeker al 70 vanaf gehaald en ik denk dat er nu nog zo’n 50 in zitten.

Vijgen bewaren gaat niet, wanneer je ze plukt moet je direct eten of verwerken. Ik pluk ze het liefst wanneer het nog fris is buiten, dus ‘s morgens om een uur of 6. Ik heb gemerkt dat de vijgen dan iets langer houdbaar blijven dan wanneer je ze op het heetst van de dag of ‘s avonds plukt. Maar toch kan je ze geen dagen bewaren. Meestal pluk ik ze ‘s morgens vroeg voor ik naar het werk ga, leg ze vervolgens in de koelkast en als ik thuis kom verwerk ik ze gelijk tot jam, chutney of vijgen op port. Of deze heerlijke vijgentaart.

Ik kreeg regelmatig de opmerking als je zoveel vijgen hebt waarom bied je ze niet te koop aan langs de kant van de weg? Dan kan heel goed met courgettes, komkommers, kolen enz, maar dus niet met vijgen. Ze zijn zo kwetsbaar en als je ze een uurtje buiten de koelkast bewaard dan merk je dit gelijk aan de vrucht. Ik geef ze wel weg, maar niet iedereen is er gek op.

Zat ik te denken om een tweede vijgenboom te planten, want zoveel vijgen gaf deze boom niet…dacht ik, ben ik daar toch wel van teruggekomen dit jaar. Al leek het er begin dit jaar op dat de boom helemaal geen vijgen zou geven. Er zat 1 vijg in maar die bleef klein en viel uiteindelijk van de boom af. Nou pech dacht ik nog, dat worden geen vijgen dit jaar. Tot wij terug kwamen van vakantie en de hele boom stampvol vijgen bleek te zitten.

Vijgentaart met blauwe kaas hoe maak je dat?

Het recept is niet super moeilijk, ik maak ook zelf het deeg, maar wil je het echt simpel houden koop dan een rol kant en klaar hartige taart deeg ;-). Heb je geen vijgenboom en wil je deze taart toch eten? De meeste groenteboeren verkopen wel vijgen, vraag er anders naar, als ze het niet hebben kunnen ze het vaak wel bestellen.

Vijgentaart met blauwe kaas

Voorbereidingstijd40 minuten
Active Time1 uur 55 minuten
Totale tijd2 uur 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • quichevorm van 24 cm
  • Blindbak bonen of gedroogde bonen

Materials

  • 200 gram bloem plus extra om het deeg uit te rollen
  • 100 gram tarwebloem
  • 175 gram koude boter 150 gram hiervan in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram walnoten grof gehakt
  • 3 eieren
  • 2 eigelen
  • 4 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel tijm
  • 200 gram creme fraiche
  • 200 ml slagroom
  • 140 gram blauwe kaas in nam Danish blue
  • 4 vijgen gehalveerd en besmeerd met een beetje olie

Instructies

  • We maken eerst het deeg.
  • Doe al het bloem in een keukenmachine met ½ theelepel zout en de in blokjes gesneden boter. Mix tot je geen klontjes meer voelt en doe dan de walnoten erbij.
  • Meng de eidooiers met 3 eetlepels koud water, zet de keukenmachine weer aan en voeg het ei in een dun staaltje toe aan de bloem en de boter. Blijf mixen tot het deeg samenkomt.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht, maak er een bal van, rol uit en bekleed een quichevorm zorg dat het deeg een beetje over de bovenkant heeft hangt. Dek af met een schone theedoek en zet voor 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Nu gaan we de vulling maken
  • Smelt de resterende boter in een grote pan, voeg je sjalotjes toe en laat 10-15 minuten zachtjes bakken, tot ze goudbruin en zacht zijn. Roer de tijm er 1 minuut door en haal dan van het vuur.
  • Klop de eieren los in een kom met de crème fraîche en room. Verkruimel de kaas erdoor en breng op smaak met peper.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg een bakpapiertje op het deeg. Strooi wat blindbak bonen of gewone gedroogde bonen op het bakpapiertje Bak het deeg 20 minuten.
  • Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 15-20 minuten tot het goudkleurig en zanderig is.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Voeg de afgekoelde uien toe aan het roommengsel en giet het op het deeg. Leg de vijgenhelften erop met de gesneden kant naar boven, bestrooi met wat tijm en bak in het midden van de oven gedurende 1 uur tot de taart bruin wordt en een beetje wiebelt. Laat ongeveer 15-20 minuten afkoelen, haal dan uit vorm en serveer met een salade of een lekker kopje soep.

 

Deze blog bevat affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 313 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept