Vijgen met blauwe kaas, walnoten, honing en parmaham

Vijgen met blauwe kaas, walnoten, honing en parmaham

Omdat het zo lekker, en wij nog steeds omkomen in de vijgen, nog maar een lekker receptje met vijgen.
Dit recept maakte ik eens op de borrelplank toen wij visite kregen en daarna werd er veelvuldig om het recept gevraagd. Dus ik vraag mij af waarom ik dit recept niet eerder met jullie gedeeld heb haha.

Probeersel en vijgen invriezen

Ik probeer altijd graag nieuwe dingen uit. Voor mijn verjaardag ben ik al regelmatig hapjes aan het maken en testen. Want naast de standaard gehaktballetjes en wraps probeer ik elk jaar een totaal andere borrelplank op tafel te zetten. En dit heerlijke hapje van vijgen met blauwe kaas, walnoten, honing en parmaham gaat er zeker opkomen.

Helaas ben ik jarig in een periode dat er geen verse vijgen meer van de boom komen (december), maar ik heb al eerder vijgen ingevroren en dit ging goed, dus ik ga dat voor dit jaar weer doen. Vijgen die je invriest kan je tot 9 maanden bewaren, dus heb je ook ontzettend veel vijgen en weet je niet zo goed wat je er mee moet doen, vries ze gerust in en je hebt het hele jaar heerlijke verse vijgen. Het is wel heel belangrijk dat de vijg helemaal heel is en er geen scheurtjes in de schil zitten, anders komt er water in de vijg en dit brengt de smaak niet ten goede.

Vijgen met blauwe kaas, walnoten, honing en parmaham

Klaarmaken

Dit hapje kan je door de kwetsbaarheid van de vijgen niet al heel lang van te voren klaarmaken. Ik maakte het ongeveer een half uur voor de visite kwam klaar en zette het toen in de koelkast. Ongeveer anderhalf uur nadat de visite was gearriveerd was het tijd voor de borrelplank en waren de vijgen nog heerlijk vers. Het is niet super veel werk dus je bent er ook zo mee klaar.

Hoe maak je deze vijgen met blauwe kaas?

Ik heb voor jullie ook de perfecte wijn om bij dit heerlijke hapje te drinken.

Het is de Pedro Ximénez, een volzoete, haast stroperige wijn met rijke aroma’s van honing, gekonfijt fruit, vers gemalen koffie, vijgen en rozijnen. Ik ben echt verliefd geworden op deze wijn, inmiddels staan er meerdere flessen in de kast.

Deze wijn past goed bij: blauwe kazen, pure chocolade en ijs.

Vijgen met blauwe kaas, walnoten, honing en parmaham

Voorbereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Gang: Borrelhapje
Opbrengst: 12 stuks
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 12 rijpe vijgen
 • blauwe kaas ik nam stilton
 • honing neem de hoeveelheid die jij lekker vindt
 • walnoten neem zoveel je lekker vind, ik nam een klein handje vol
 • 12 plakjes parmaham

Instructies

 • Snijd de vijgen aan de bovenkant kruislings in tot bijna op de bodem van de vijg, maar let goed op dat je hem niet helemaal doormidden snijdt.
 • Verkruimel een beetje blauwe kaas en hak de walnoten grof door
 • Pak een plakje Parmaham en zet de vijg op het uiteinde van een plakje. Draai vervolgens de parmaham om de onderkant van de vijg.
 • Maak met je vingers heel voorzichtig de bovenkant van de vijg iets wijder zodat je het gemakkelijk kan vullen.
 • Vul de vijgen met wat stukjes blauwe kaas en walnoot en drizzel er wat honing overheen.
 • Zet ze op een leuk bordje of op de borrelplank en geniet er van!
 • Note: verse vijgen hoef je niet te schillen, je kan ze lekker met schilletje en al opeten.

 

In deze blog staan affiliate links. Door op deze link te klikken en een aankoop te doen ontvang ik een kleine vergoeding. Met deze vergoeding blijf ik Puur Koken verbeteren en kan ik nieuwe recepten blijven ontwikkelen. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 1.147 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
1 comment