Zoet-zure kip uit de slowcooker

Zoet-zure kip uit de slowcooker

Als mijn moeder vroeger zei dat ze zoet-zure kip ging maken dan was mijn dag bij voorbaat al geslaagd. Helaas kwam de saus wel uit een pakje waar alleen nog water bij hoefde. Mijn moeder hield ontzettend van koken, maar soms had ze er ook even geen zin in en dat begrijp ik. Hoewel ik niet teruggrijp naar pakjes en zakjes als ik even geen zin heb, onze vriezer ligt standaard vol met maaltijden en onze kelder staat vol met potten geweckte groenten en mijn man heeft ook geen hekel aan koken. Dus als ik echt geen zin heb dan kan ik uit één van deze drie kiezen, als is dan vaak het antwoord van mijn man we kunnen ook Chinees halen LOL.

Slowcooker

Ook voor dit gerecht gebruik ik heel graag de slowcooker. Uiteraard kan je het ook in een gewone pan maken, voeg dan wat meer vocht toe zoals kippenbouillon, de tijd mag ook flink omlaag, ik denk dat een half uurtje meer dan voldoende is om het gerecht op tafel te krijgen zonder slowcooker.  Maar ondanks dat ik heel erg van koken hou en ik ook graag lang in de keuken sta, vind ik het vooral doordeweeks erg handig om de slowcooker te gebruiken. Of op zondag wanneer we lekker met de honden naar het bos willen, of lekker willen fietsen, bij thuiskomst hoeven we alleen nog maar rijst te koken en op te scheppen heerlijk.

 

Denken jullie aan de winactie om het prachtige bakboek van Zeinab te winnen? Je kan nog tot 14 oktober mee doen. 

Waar komt zoet-zure kip vandaan

Zoet-zure kip is een Chinees gerecht, je vindt het daarom denk ik ook in ieder wolrestaurant terug. De laatste keer dat wij in een wolrestaurant waren kan ik mij niet meer herinneren. Ik walg er echt van (net als buffetten in all inclusieve hotels), iedereen zit overal aan, kinderen zitten in hun neus of kruipen over de grond om vervolgens met hun vingers in de bak patat te graaien, brrrr nee dit soort restaurants (en hotels) zijn niks voor ons. Wij gaan liever naar een knus restaurant, waar we van de kaart kunnen bestellen of een tapasrestaurant. Hotelontbijtjes daarin tegen vind ik wel weer erg lekker haha. Maar goed dit terzijde, een Chinees gerecht dus.

Wat is zoet-zure kip?

Het is eigenlijk wat de naam al zegt, kip in een zoet-zuur sausje. In dit recept voeg ik niet veel groente toe, bewust niet want ik wil jullie prikkelen om jullie eigen perfecte zoet-zure kip te maken. Meestal maak ik hem met heel veel groente als jonge mais, paprika, courgette, wortel, soms wat witte of Chinese kool enz. Dus stap uit je comfort zone en ga lekker experimenteren en maak jou eigen perfecte zoet-zure kip.

Hoe maak je zoet-zure kip?

Zoet-zure kip uit de slowcooker

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 10 minuten
Yield: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker

Materials

  • 700 gram kipfilet
  • 1 ui gepeld en in redelijk grove stukken gesneden
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 3 cm verse gember geschild en geraspt
  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels witte wijnazijn

Later toevoegen

  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 3 rode paprika's in grove stukken
  • 450 gram ananasblokjes op siroop ik nam 2 kleine blikjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten (behalve die onder het kopje later) in de slowcooker, voeg ook het ananassap toe maar bewaar de stukjes ananas.
  • Zet de slowcooker 4 uur op low
  • Doe de maizena in een kleine kom en voeg wat vocht vanuit de slowcooker toe, net zolang tot je een papje hebt.
  • Doe dit maizena papje terug in de slowcooker en roer goed door
  • Voeg het laatste half uur de paprika, ananasstukjes en bruine basterdsuiker toe en roer goed door.
  • Ik hou er van als de paprika nog een bite heeft en niet helemaal zacht gekookt is. Hou jij hier wel van doen dan de paprika er al eerder bij.
  • Serveer met rijst.
(Visited 1.778 times, 1 visits today)
Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept