XL-Cookies van Zeinab

XL-Cookies van Zeinab

Zijn jullie ook zo gek op het programma Heel Holland bakt? Dan weten jullie vast nog wel wie de finalisten van afgelopen jaar waren, dat was onder andere Zeinab. Zeinab heeft nu zelf een bakboek boordevol heerlijke recepten geschreven, Zoets van Zeinab. In haar boek staat ook dit heerlijke recept van XL-Cookies en in samenwerking met Zeinab een uitgeverij Becht-boeken mag ik dit recept met jullie delen en een heel leuk cadeau weggeven aan één van jullie. Blijf dus vooral lezen.

Wie is Zeinab?

Zoals ik al zei kennen jullie de 25-jarige Zeinab van Heel Holland bakt, zij stond het afgelopen seizoen in de finale van Heel Holland bakt. In 2017 richtte Zeinab haar eigen blog op Zeinabs Bakery. Zeinab won de finale niet, maar dat weerhield haar er niet van om te stoppen met bakken, sterker nog ze begon met het maken van een eigen bakboek Zoets van Zeinab. In dit boek neemt ze je mee naar haar roots, haar moeder komt uit Kazachstan en haar vader uit Irak. In haar boek vind je dan ook veel recepten terug uit deze landen, bijvoorbeeld een Medovik (een taart uit de voormalige Sovjet-Unie) of een Sawabe ( een traditionele lekkernij in het Midden-Oosten). Maar ook vind je in haar boek een recept voor lange vingers, een chocolade fudgetaart etc. Kortom, houd je van veelzijdig bakken, dan is Zoets van Zeinab een must have.

XL-Cookies

De XL-Cookies uit het bakboek van Zeinab zijn echt super lekker en heel erg leuk om samen met je kinderen te maken. Ik maakte ze samen met mijn man en binnen no time rook het hele huis heerlijk naar vers gebakken koekjes. Vind je een XL-Cookie nou een beetje te groot, je kan ze uiteraard ook kleiner maken.

Ik ben echt gek op de chocolate chip cookies en ik schreef daar al eerder een recept over. Maar deze XL-Cookies van Zeinab staan zeker op nummer 1 als het gaat om smaak. Ze zijn knapperig en buiten en nog heerlijk een beetje zacht van binnen. En ze zijn heel erg verslavend. Uit het recept van Zeinab haal je 10 XL koeken, maar deze waren bij ons binnen 2 dagen helemaal op…oeps. En dan heb ik mij echt in moeten houden, anders waren ze dezelfde dag nog op gegaan.

Winactie

Zijn jullie net zo enthousiast geworden over het boek van Zeinab? Dan heb ik heel goed nieuws, ik mag namelijk aan één van jullie een boek weggeven. Wat moet je doen om kans te maken?
Nou eigenlijk niet zo veel, zet in een reactie dat je mee wilt doen (zet zowel je voor- als achternaam in de reactie, anders kan het lastig worden bij het trekken van een winnaar), dat is eigenlijk alles. Natuurlijk zou ik het super tof vinden als je deze winactie deelt onder als je vrienden, familie, collega’s, buren en kennissen, maar dit is niet verplicht om kans te maken.

Meedoen kan t/m 14 oktober 2023, de winnaar maak ik op 15 oktober 2023 zowel hier als op Facebook bekend.

Je kan alleen aan deze winactie meedoen wanneer je woonachtig bent in Nederland of België (of een postadres hier hebt).

Recept XL-Cookies

In het boek geeft Zeinab ook nog allerlei lekkere tips om te variëren. Wil je weten welke variaties door Zeinab worden benoemd, koop dan haar boek of waag een gokje in de winactie.

XL-Cookies van Zeinab
Afdrukken
4 van 1 stem

XL-Cookies van Zeinab

Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd45 minuten
Opbrengst: 10 stuks

Equipment

  • Mengkom
  • Oven

Materials

  • 240 gram tarwebloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • ¼ theelepel fijn zeezout
  • 95 gram lichte basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 115 gram gesmolten roomboter
  • 1 ei
  • 100 gram pure chocolade grof gehakt
  • 100 gram melk chocolade grof gehakt
  • 100 gram witte chocolade grof gehakt

Instructies

  • Doe de tarwebloem, het bakpoeder, de baking soda, het zeezout, de basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker in een kom en roer met je hand of een lepel goed door tot alle ingrediënten gemend zijn.
  • Voeg de gesmolten roomboter en het ei toe aan het bloemmengsel en kneed tot je een bal kunt vormen van het deeg. Voeg de stukjes chocolade toe enk eend kort door.
  • Maak bollen van 90 gram voor XL-Cookies of maak bollen van 45 gram voor kleinere cookies en leg op een bord of snijplank. Zet minimaal 1 uur in de diepvries.
  • Verwarm de oven voor tot 175 °C (hetelucht) of 190 °C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bevroren deegballen op. Houdt minimaal 5 centimeter ruimte tussen de ballen.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de koeken in 18-20 minuten gaar en goudbruin. De koeken zullen nog enigszins zacht zijn als ze uit de oven komen. Dit zorgt voor een heerlijk zachte binnenkant en ene krokante buitenkant. Bak een paar minuten langer als je niet van een zachtere binnenkant houdt. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koeken hierop minimaal 10 minuten afkoelen voor je de koeken serveert.

 

Deze blog is een samenwerking en in deze blog vind je affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 210 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




11 comments