Zoete hapjes van buikspek

Zoete hapjes van buikspek

Deze zoete hapjes van buikspek zijn bij ons op een verjaardag als eerste op, ik kan hier dan ook nooit genoeg van maken. Daarom wil ik jullie dit recept graag meegeven voor oudjaarsavond.
Je kan buikspek kopen, maar wij doen het eigenlijk altijd met stukjes speklap, dit is net zo lekker en een stuk voordeliger.
Wil je wel goed buikspek kopen? Kijk dan eens bij Beef & Steak, hier vind je heerlijk buikspek, maar ook de speklapjes zijn hier verrukkelijk

 

Wat is het verschil tussen buikspek en speklapjes?

Buikspek en speklapjes komen beide van hetzelfde deel van het varken, namelijk de buik, maar ze verschillen in hoe ze worden gesneden en bereid.

Buikspek is het stuk vlees met een dikkere laag vet en vlees, vaak in plakken gesneden en met de huid (zwoerd) er nog aan. Het is ideaal voor langzaam garen, bijvoorbeeld in de oven of op de bbq, en wordt vaak gebruikt voor gerechten zoals spekblokjes in soepen of als onderdeel van een roerbakgerecht.

Speklapjes zijn dunne, platte stukjes van het buikspek die meestal zonder huid worden gesneden. Ze worden vaak gegrild, gebakken of gegrild en zijn snel te bereiden. Door de dunne snede wordt het vlees vaak lekker krokant aan de buitenkant.

Kortom: buikspek is een dikker stuk vlees voor langzame bereiding, terwijl speklapjes dunner zijn en sneller klaar zijn.

Oorsprong van de speklap

De speklap komt oorspronkelijk uit Nederland, waar het een populaire en traditionele vleeskeuze is. Het is een stukje vlees dat van de buik van het varken wordt gesneden, meestal zonder huid en vaak met wat vet ertussen, wat zorgt voor de typische smaak en textuur. Het is een goedkoop, maar lekker stukje vlees dat goed geschikt is voor diverse bereidingswijzen.

De oorsprong van de speklap gaat terug naar de tijd dat het hele varken werd gebruikt om zo min mogelijk verspilling te hebben. Boeren en gezinnen die varkens hielden, gebruikten de buik van het varken voor het maken van speklapjes. Het vlees werd vaak gepekeld of gerookt voor het bewaren, maar de “verse” speklapjes zoals we ze nu kennen, werden meestal snel bereid, bijvoorbeeld gebakken of gegrild.

Speklapjes zijn dus eigenlijk een typisch “arbeidersgerecht” dat makkelijk en snel te bereiden is. Ze werden vaak gegeten door de hardwerkende mensen die op de boerderij werkten en hadden de voordelen van een voedzaam en betaalbaar stuk vlees.

Vandaag de dag is de speklap niet alleen in Nederland populair, maar ook in andere landen zoals België en Duitsland. Het wordt nog steeds op dezelfde simpele manier bereid: in de pan of op de barbecue, lekker krokant gebakken en met een heerlijke smaak. Het is een stukje traditionele comfortfood dat door de jaren heen zijn charme niet heeft verloren!

Hoe maak je deze zoete hapjes van buikspek?

Zoete hapjes van buikspek

Auteur: Puur Koken

Materials

  • 500 gram buikspek of speklapjes in blokjes van zo'n 3 cm gesneden
  • 80 ml sojasaus
  • 1 limoen schil geraspt en uitgeperst
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • optioneel sesamzaadjes
  • optioneel lenteuitjes in dunne ringetjes gesneden

Instructies

  • Doe sojasaus, limoenrasp, limoensap, suiker en honing in een kom en roer goed door elkaar. Als je lente-uitjes en sesamzaadjes gebruikt kan je deze ook toevoegen en erdoor roeren.
  • Leg de blokjes buikspek of speklap in de marinade en zet deze voor minimaal 30 minuten in de koelkast. Je kan het ook al een dag van te voren maken en het een dag in de koelkast laten marineren.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht)
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de gemarineerde stukjes buikspek of speklap op.
  • Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 160 °C
  • Bak tot de stukjes vlees tot ze mooi bruin en krokant zijn (ongeveer 20-30 minuten), maar let er goed op dat het niet verbrand.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 115 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.