Voor veel mensen is pasta carbonara een grote favoriet. Maar wist je dat pasta carbonara uit de oven ook heel erg lekker is?
Waar komt de pasta carbonara vandaan?
Van oudsher komt deze pasta uit Lazio, een gebied in het midden van Italië (waar Rome ook onder valt). Maar inmiddels staat het in heel Italië bij de restaurants op de kaart.
Wat is pasta carbonara?
Pasta carbonara is zo eenvoudig gerecht dat je bijna de schoonheid ervan mist. De Nederlandse versie van deze pasta is, pasta, spek, ei, slagroom en kaas. Maar toen ik dit vertelde aan een ober van een restaurant in Italië werd ik bijna gelyncht. Room heb je echt niet nodig om de pasta lekker smeuïg te krijgen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik af en toe echt nog wel room gebruik, en dan hoor ik weer die stem van die ober in mijn hoofd, no, no, no, no. En heerlijk eerlijk in dit gerecht gaat geen slagroom maar crème fraiche, ik heb het zonder geprobeerd maar het werd echt een droge en smakeloze prak, dus negeer ik de stem van de ober in mijn hoofd en geef een eigen draai (met crème fraiche) aan dit gerecht.
Maar hoe maken de Italianen het? Dat is eigenlijk heel simpel. Spek (het liefst panchetta) in dobbelsteentjes snijden en uitbakken. Spaghetti koken, 2 eitjes klutsen en als de pasta klaar is het ei met een klein beetje kookvocht door de spaghetti mengen (door de hitte gaart het ei), daarna de spekjes er door en tot slot geraspte Parmezaanse kaas. Het is echt zo lekker en zo eenvoudig dat ik mezelf afvraag waarom toch die room? Ja het is net even wat romiger, maar je gaat wel totaal voorbij aan de originele smaak.
Hoe maak je deze pasta carbonara uit de oven?
Deze pasta uit de oven vergt net even iets meer tijd dan het originele pasta carbonara recept, maar ik vind het stiekem nog lekkerder. Ik zal dit maar niet in Italië vertellen, voor het geval ze mij bij de grens op wachten en ik het land niet meer in mag ;-).
Pasta carbonara uit de oven
Materials
- 350 gram penne
- ½ Chinese kool in fijne reepjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 125 gram gerookte spekblokjes of pancetta
- 4 teentjes knoflook
- 250 gram creme fraiche
- 2 eieren
- 350 ml groentebouillon
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Kook de pasta 9 minuten
- Kook de Chinese kool voor 2 minuten
- Giet beide af en laat heel goed uitlekken
- In de tussentijd verhit je de olijfolie in een pan en bak je de spekjes bruin en krokant voor 6-8 minuten. Snijd ondertussen de knoflook, snijd niet te fijn anders verbrand het gelijk en voeg dit de laatste minuut toe aan de spekjes.
- Haal de spekjes met de knoflook van het vuur en laat uitlekken op een keukenpapiertje
- Mix de eieren en de creme fraiche tot een smeuïg geheel
- Doe de pasta, spekjes met knoflook en de kool in een ovenschaal
- Giet de eieren met creme fraiche er overheen en strooi de geraspte kaas er over
- Zet voor 15-20 minuten in de oven tot de kaas een mooi bruin en krokant korstje heeft.
In dit artikel staat affiliate links, wil je mij ondersteunen? Doe dan een aankoop via een van deze links. Hierdoor krijg ik een kleine vergoeding waarmee deze site kan verbeteren. Het kost jou niks extra’s..