Wij zijn gek op borrelen. Meestal doen we dit in het weekend en dan het liefst op zaterdagavond of op zondagmiddag. Vaak maak ik rond lunchtijd een goed gevulde borrelplank en dit eten wij dan gedurende de middag onder het genot van een wijntje lekker op. Soms lezen we er wat bij, soms zijn we wat op onze laptops aan het werk, soms spelen we een spelletje of gamen we op de Playstation en soms kletsen we gewoon wat. Maar wat we ook doen, het is altijd gezellig en ontspannen, het borrelen is een traditie geworden waarvan ik hoop dat hij nog jaren zal duren. Even tijd voor elkaar, want doordeweeks zijn we beide druk en schiet die tijd er wel eens bij in. Op onze laatste borrelplank legde ik ook wat van deze gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaasdip, erg lekker en iets wat zeker vaker op de borrelplank zal komen.
Gemarineerde kippenvleugeltjes
De marinade kan je zo lekker maken als je zelf wilt. Ik gebruikte voor het garneren van deze kippenvleugeltjes veel knoflook, tijm, chilivlokken, citroensap, wat bruine suiker en wat zout. En ik moet zeggen deze smaakcombi was erg geslaagd. Beetje een zoetjes, beetje een prikkeltje en een zoutje, echt een heerlijke combinatie. Maar wil je nog meer toevoegen, ingrediënten veranderen, weglaten het kan allemaal. Het worden jouw kippenvleugeltjes dus lekker doen wat jij lekker vindt. Als er bijvoorbeeld kinderen mee eten, kan je de chilivlokken vervangen door bijvoorbeeld een beetje (gerookte) paprikapoeder. Je kan er ook kipkruiden doorheen doe, wil je een oosters tintje? Doe er dan wat komijn in, of juist wat gemberpoeder en laos. Kortom doe gewoon wat je lekker vindt.
Bij van Beekum Specerijen hebben ze ook heerlijke kant en klare marinades. Ik heb ook altijd een paar flesje in de kast staan, want soms wil je wel lekker maar mag het ook een beetje snel zijn. Wij vinden onder andere de Java marinade en de piri Siri mariande erg lekker voor deze kipvleugeltjes. Dan hoef je verder geen kruiden of specerijen meer toe te voegen, de marinades zijn kant en klaar.
Hoe maak je gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaas dip?
Gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaas dip
Materials
Voor de marinade
- 8 teentjes knoflook in plakjes gesneden
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 2 theelepels chilivlokken
- 1 citroen uitgeperst
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel zeezout
Voor de kippenvleugeltjes
- 40 kippenvleugeltjes naturel
- 1 liter frituurolie
Voor de rub
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 theelepel cayennepeper
Voor de blauwe kaas dip
- 300 ml zure room
- 100 gram blauwe kaas verkruimeld
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- ½ citroen uitgeperst
- ½ theelepel gerookte paprika
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote plastic zak en schud tot ze goed gemengd zijn. Doe de kippenvleugels in de zak en wrijf tot ze helemaal bedekt zijn. Sluit de zak af en zet hem minstens 8 uur in de koelkast.
- Als de vleugels gemarineerd zijn, verwarm je de oven voor op 130°C. Haal de vleugels uit de marinade en veeg ze een beetje af.
- Leg de vleugels in een grote, diepe bakvorm en overgiet met de olie zodat de vleugels volledig bedekt zijn. Dek af met folie en bak 2 1/2 uur onderin de oven.
- Haal de vleugels uit de olie als ze gaar zijn en laat ze goed uitlekken op een rooster. Verwarm de grill voor op 200℃ en grill de vleugels 5-10 minuten, af en toe draaien, tot ze knapperig en goudbruin zijn.
- Meng ondertussen de kruidenrub in een grote kom. Als de vleugels klaar zijn, doe ze dan direct in de kom totdat ze licht bestoven zijn. Schud overtollige rub eraf en leg ze op een grote schaal.
- Meng alle ingrediënten voor de dip. Serveer in een kommetje en zet dit bij de kippenvleugeltjes, Dip de kippenvleugeltjes in de dip en.... eet smakelijk
In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.