Rijstepap uit de slowcooker

Rijstepap uit de slowcooker

Als mijn moeder vroeger zei dat ze als dessert rijst met krenten ging maken, dan kon ik mij daar de hele dag op al op verheugen. Heerlijk met veel rozijnen, bruine suiker en een klont goede roomboter. Nog steeds maak ik erg graag rijstepap, maar niet langer meer in een pannetje op het vuur (wat altijd aankoekt) maar in de slowcooker. Rijstepap uit de slowcooker is nog makkelijker dan het maken in een pannetje, je hoeft er niet bij te blijven en het koekt niet aan, ik zeg win-win.

Waar komt rijstepap vandaan?

Rijstebrij, rijst met krenten, rijstepap, allemaal benamingen voor hetzelfde gerecht. Het is een dikke, romige pap van rijst, melk en room en daaraan worden rozijnen en/of krenten toegevoegd. Maar rijstepap kent nogal een mysterieuze geschiedenis.

Uit een Catalaans kookboek dook in de 15e eeuw het recept genestada op. Deze pap bestond uit rijstebloem en amandelmelk en werd speciaal voor de vasten periode bereid (40 dagen tussen carnaval en pasen). Men mocht in deze periode geen vlees en zuivel eten, maar men probeerde de sobere maaltijden zoveel mogelijk op te leuken. De zoete amandel-rijstepap met rozijnen en pijnboompitten was zo’n gerecht.

Maar er gaat ook een verhaal dat rijstepap oorspronkelijk uit Irak (Bagdad) komt. En dat het via Marokko in Spanje terecht is gekomen. Vanuit daar kwam het ook richting Nederland en waren het keizer Karel en zijn leger die deze pap in de 16e eeuw introduceerde in Nederland. Gierst was in die tijd goedkoop, maar men begon het gierst steeds meer te vervangen voor rijst en langzaam maar zeker ontstond de rijstepap zoals we deze vandaag de dag kennen.

Hoe eet jij hem het liefst?

Mijn man eet de rijstepap het liefst met alleen een beetje kaneel. Ik eet hem het liefst met bruine suiker en een lekkere grote klont roomboter. Hoe eet jij rijstepap het liefst?

Ik heb een keer een pannenkoek met rijstebrij gegeten in een pannenkoekenrestaurant en echt die was zo lekker. Dus als wij pannenkoeken eten dan maak ik vaak ook een beetje rijstebrij erbij om zo mijn eigen pannenkoek met rijstebrij te eten. Als je het nog nooit hebt gegeten dan moet je het echt eens proberen, het is echt super lekker.

Mijn moeder hield het altijd simpel, dessertrijst, melk en rozijnen dat was het. Maar ik maak er altijd iets speciaals van, voeg altijd lekker wat room toe en doe er altijd een beetje vanille in.

Hoe maak je rijstepap in de slowcooker?

Rijstepap uit de slowcooker

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 10 minuten
Gang: dessert
Opbrengst: 6 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • Slowcooker

Materials

 • 150 gram dessertrijst
 • 750 ml volle melk
 • 250 ml slagroom
 • 35 gram gesmolten boter
 • 65 gram suiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • beetje zachte boter om de pan mee in te smeren

Instructies

 • Vet de binnenkant van de pan in met een beetje zachte boter
 • Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet de slowcooker op low
 • De rijstepap is klaar als de rijst gaar is en de pap gebonden is, maar je moet er nog steeds goed doorheen kunnen roeren. Laat de pap niet langer staan dan nodig, want hoe langer je het laat opstaan hoe dikker je pap zal worden en dit is niet lekker.
 • Doe in schaaltjes, strooi er een beetje kaneel overheen of doe er wat bruine suiker over en een lekkere klont echte roomboter.
(Visited 5.860 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept