Vegetarische bolognesesaus

Vegetarische bolognesesaus met linzen

Sinds ongeveer 4 jaar zijn wij veel bewuster aan het omgaan met het eten van vlees. Waar wij voorheen elke dag een stukje vlees aten is dat sinds 4 jaar een stuk minder. Wij eten nu gemiddeld 4 dagen vegetarisch en 3 dagen vlees en dit bevalt ons super goed. Ook deze vegetarische bolognesesaus met linzen staat regelmatig op het menu. En zelf onze vleesetende vrienden vonden dit een heel erg lekker gerecht waarin ze het vlees echt niet miste.

Linzen een goede vleesvervanger

Als je het lastig vindt om vlees te vervangen voor iets anders probeer dan eens linzen of andere bonen toe te voegen aan je gerecht. Linzen zijn erg voedzaam en hebben een beetje de structuur van vlees. Wij voegen steeds vaker bonen toe aan onze maaltijd en hierdoor missen wij eigenlijk helemaal geen vlees. Ook bonen in een salade is heel erg lekker en je maakt er gelijk een nog gezondere maaltijd van.

Linzen (en andere peulvruchten) zitten boordevol eiwitten. Linzen zijn eigenlijk de zaden van een linzenplant, ze groeien in kleine groene schillen (peulen) die de zaden beschermen. De linzenplant is al ontzettend oud, de linzen worden zelfs al in de bijbel genoemd.

Waar komen linzen vandaan?

Linzen uit deze heerlijke vegetarische bolognesesaus komen uit delen van Azië  en Zuid-Europa. De planten hebben heel veel warmte nodig om te groeien, daarom zal je ze niet zo snel in Nederland zien. Als je linzen in Nederland ziet dan is dit vaak in een kas, hierdoor kosten ze veel energie omdat de kas waarin ze groeien contant verwarmd moet zijn. De meeste linzen die je in de winkel koopt komen uit Zuid-Frankrijk of Italië. Wij zijn eens wezen kijken bij een boer die linzen verbouwde, echt super leuk om te zien. Dus ben je in Zuid-Frankrijk of Italië en kom je toevallig langs een boerderij waar ze linzen verbouwen, vraag eens of je een kijkje mag nemen. Vaak zijn de boeren erg trots op hun product en zullen ze je maar al te graag hun bedrijf laten zien.

Hoe maak je deze vegetarische bolognesesaus?

Vegetarische bolognesesaus

Voorbereidingstijd10 uur
Active Time6 uur
Totale tijd6 uur 10 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker 3.5 liter

Materials

  • 300 gram rode linzen
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in stukjes of reepjes
  • 1 wortel in kleine blokjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel oregano
  • 800 gram blikken tomatenblokjes
  • 300 ml groentebouillon
  • eventueel chilipeper, lava's naar smaak toevoegen dit is optioneel en hoeft niet

Instructies

  • Doe de linzen in een kom, vul ze met water en laat ze gedurende de bereidingstijd weken.
  • Doe wat olie in een pan en fruit de uien tot ze glazig zijn, voeg dan de paprika, wortel toe en bak nog eens 5 minuten, voeg daarna de knoflook toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg nu de mosterd en tomatenpuree toe, meng goed, voeg de selderij toe en bak alles nog eens kort.
  • Doe de tomatenstukjes erbij, breng op smaak met basilicum, oregano en tijm en als je wilt de chilipeper en lavas.
  • Giet de inhoud van de pan in de slowcooker, voeg de uitgelekte linzen en bouillon toe en meng goed.
  • Zet 6 uur op low of tot de linzen zacht zijn. Controleer tussendoor of er genoeg vocht in zit, want de linzen nemen veel vocht op. Voeg indien nodig meer bouillon toe.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 717 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories