Het werd weer eens tijd voor een heerlijke curry, vandaag deze tomaten kipcurry. Ook voor deze curry maak ik weer gebruik van de slowcooker. De laatste tijd krijg ik veel berichten of je gerechten uit de slowcooker ook in een gewone pan kan klaarmaken en andersom, het antwoord is ja. Wel moet je rekening houden dat je in de slowcooker niet of nauwelijks vocht hoeft toe te voegen en wanneer je het in een gewone pan maakt moet je wel voldoende vocht toevoegen. Ook zijn de tijden uiteraard verschillend. In de slowcooker kan een gerecht uren zachtjes pruttelen, maak je het in een gewone pan dan heb je vaak de helft of nog meer van de tijd van de slowcooker nodig.
Ik heb een handig tabelletje voor jullie zodat jullie zelf de recepten eenvoudig qua tijd kunnen omrekenen en ook een tabelletje waarin de verschillende tijden voor high en low staan.
Kooktijd gewone pan | Kooktijd slowcooker low | Kooktijd slowcooker high |
15 – 30 minuten | 4 – 6 uur | 1,5 tot 2 uur |
30 – 45 minuten | 6 – 10 uur | 3 – 4 uur |
1 – 3 uur | 8 – 10 uur | 4 – 6 uur |
Low | High |
5 uur | 1 uur |
6 uur | 2 uur |
7 uur | 3 uur |
8 uur | 4 uur |
9 uur | 5 uur |
10 uur | 6 uur |
Tomaten kipcurry
Deze tomaten kipcurry is kruidig en een beetje zoet-pittig van smaak. De tomaat maakt het zoetig en het rode pepertje maakt het weer wat pittig. Het was even zoeken naar de juiste balans tussen alle ingrediënten, maar ik denk dat hij nu perfect van smaak is.
Je hebt voor de madras veel kruiden nodig, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. De meeste kruiden zijn echt jarenlang houdbaar en als het gerecht je bevalt heb je dezelfde kruiden opnieuw nodig. Bevalt dit recept je niet dan kan je met de kruiden nog talloze andere gerechten maken.
Bij Van Beekum Specerijen kan je kruiden in kleine en in grote verpakkingen kopen. Ik koop van de kruiden die ik niet zo vaak gebruik een kleine verpakking en van de kruiden die ik heel vaak gebruik een grote verpakking. Alles gaat in kleine potjes in de kruidenla en wat overblijft in de andere potten gaat naar de kelder, vanuit daar schep ik regelmatig weer wat over in de potjes in de kruidenla en als de kruiden bijna op zijn bestel ik weer nieuwe.
In dit recept maak ik het jullie makkelijk en gebruiken we een kant en klaar pakje met curry madraspasta.
Wil je dit gerecht in een gewone pan maken? Voeg dan extra 200 ml water toe, laat het gerecht ongeveer 20 minuutjes zachtjes pruttelen tot de kip volledig gaar is en de saus is ingedikt.
Hoe maak je tomaten kipcurry?
Tomaten kipcurry
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 450 gram kipfilet in stukjes gesneden (kippendijen kunnen ook)
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode peper zaadlijsten en zaadjes verwijder en fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 cm verse gember geschild en fijn gesneden
- 2 eetlepel curry madraspasta
- 400 gram tomatenblokjes
- 300 gram basmatirijst
Instructies
- Verhit 1 eetlepel olie in een grote braadpan op hoog vuur. Bak de kip in 5-7 minuten goudbruin en net gaar, haal de kip eruit en doe in de slowcooker.
- Doe de resterende olie in de pan. Voeg de ui toe, bak 3 minuten tot het zacht is, voeg dan de rode peper toe en bak 2 minuten. Voeg de knoflook en gember toe en bak nog 30 seconden. Roer de currypasta erdoor tot alles goed bedekt is.
- Giet de tomaten erbij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen tot de saus iets is ingedikt. Doe de saus bij de kip in de slowcooker en zet voor 4 uur op low (gebruik je kippendijen zet dan 6 uur op low)
- Kook op het laatste de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking