Nog een maandje en dan kruipen we al weer heel dicht naar kerst. Ik hou ervan en het mag van mij dan ook heel snel december zijn. Ik vind dit altijd een fantastische maand, niet alleen omdat ik jarig ben ik deze maand maar ook omdat de kerstboom staat, het huis versiert is, we regelmatig familie of goede vrienden over de vloer krijgen en het eigenlijk continu lekker ruikt naar eten of drankjes. Zo maak ik altijd graag voor mijn gasten als welkomstdrankje deze gluhwein met cranberries en sinaasappel en er is nog nooit iemand naar huis gegaan zonder het te proeven. Zelfs de mensen die zeggen geen wijn te drinken laten hun glas maar al te graag bijschenken met dit heerlijke drankje.
Weckketel of slowcooker
Ik maak dit drankje ook heel erg graag in mijn weckketel, hier zit een kraantje op zodat ik alleen maar een glas er onder hoef te houden om het in te schenken. Ook kan ik gelijk behoorlijk wat liter (29) tegelijk maken en dit is weer erg handig als er veel mensen komen. Je kan het ook een paar dagen bewaren, dus wanneer het niet op gaat dan heb je de volgende dag ook nog een heerlijke verwarmend drankje waar de smaken nog beter van zijn ingetrokken.
Maar hoef ik niet zoveel te maken dan gebruik ik de slowcooker en dan ligt het een beetje aan het aantal mensen of ik de 3.5 liter of 6.5 liter pak. Het voordeel van de slowcooker vind ik dat het veel langzamer verwarmd wordt en de smaken dan gelijk heel goed intrekken. Bij de weckketel is alles snel opgewarmd en dat proef je vaak ook wel, de smaken zijn dan wat minder intens.
Maar doe vooral waar jij je goed bij voelt er is geen goed of fout.
Hoe maak je deze gluhwein met cranberries en sinaasappel?
Gluhwein met cranberries en sinaasappel
Equipment
- Slowcooker van 3.5 liter
Materials
- 1 liter fruitige wijn Cabernet Sauvignon is erg lekker
- 300 ml vers geperst sinaasappelsap
- 1 eetlepel hele kruidnagels
- 3 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 200 gram verse cranberries
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 2 theelepels nootmuskaat
- 1 sinaasappel goed gewassen en in plakjes gesneden met schil
- 1 citroen goed gewassen en in plakjes gesneden met schil
- 50 ml rum
- 3 hele takjes tijm
Instructies
- Doe alles in de slowcooker en zet voor minimaal 3 uur op low. Hoe langer je het laat staan hoe meer de smaken zullen intrekken. Ik laat het soms wel 8 uur zachtjes opstaan.
- Als de cranberries zacht zijn is je drankje in principe klaar.
- Schep met een soeplepel in glazen, daar mag best een een stukje sinaasappel, kruidnagel of takje tijm bij zitten. Wil je dit niet, dan kan je de kruidnagel en tijm ook in een theezeefje doen.
- Merry Christmas!!
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.Â