Wij zijn gek op suikerbrood, maar gek genoeg had ik het nog nooit zelfgemaakt. Zag er toch een beetje tegenop omdat je hier niet je broodbakmachine voor kunt gebruiken. Door de parelsuiker die door het deeg gaat beschadigt je broodbakmachine en dat willen we natuurlijk niet.
Wat is parelsuiker?
Parelsuiker is samengeperst suiker die in verschillende grootte zijn te krijgen. Voor het suikerbrood gebruikte ik grote parelsuiker voor in het brood en gebruikte ik de kleine parelsuiker voor bovenop het brood. Parelsuiker smelt niet tijdens het bakken, waardoor je dus een heerlijke crunch krijgt in je suikerbrood.
Jammer genoeg is parelsuiker niet in de supermarkt te koop, tenminste niet in de supermarkten waar wij zijn geweest (Jumbo en Albert Heyn). Gelukkig bleek de oplossing dichtbij en heeft de molen waar wij spullen voor onze broden kopen wel parelsuiker. Bij het kopen van de parelsuiker kreeg ik gelijk nog een aantal lekkere recepten mee voor o.a. suikerbrood van brioche brood en suikerbrood met chocolade. Deze ga ik ook zeker een keer maken.
Oorsprong van Fryske Sûkerbôle
Fries suikerbrood is witbrood met daarin suikerparels, gember en kaneel. In Friesland werd (of wordt dit nog steeds gedaan?) een suikerbrood kado gedaan aan een moeder die net was bevallen van een meisje. Kaneel en gember zouden een helende werking hebben en de vrouw sterker maken voor het moederschap. Beviel de moeder van een jongetje dan kreeg zij een krentencake kado.
Fries suikerbrood
Materials
Deeg
- 300 gram tarwebloem
- 150 ml volle melk op kamertemperatuur
- 25 gram roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram witte basterdsuiker
- 3 eetlepels gembersiroop
- 7 gram gedroogde gist
- 7 gram zout
- 1 ei
Vulling
- 175 gram grove parelsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 20 gram gesmolen roomboter
Wat heb je verder nodig?
- Kristalsuiker
- Zonnebloemolie
- 25 gram fijne parelsuiker
Instructies
- Doe de melk in een pannetje en voeg de suiker toe, zet dit op een laag vuurtje om lauw te worden
- Als de melk lauw is voeg je de gist toe en roer je dit goed door. Zet voor 10 minuten weg
- Doe de overige ingredienten in een kom, maak een kuil in het midden en strooi over de rand het zout
- Voeg de melk met gist in de kuil
- Je kan nu 20 minuten het deeg met je handen kneden, je kan ook een mixer gebruiken met deeghaken, kneed dan ongeveer 15 minuten. Of je gebruikt het deegprogramma van de broodbakmachine, haal dan het deeg eruit als de eerste rijs begint.
- Vet een kom in met wat zonnebloemolie en leg het deeg in de kom. Draai het deeg een keer om zodat overal een laagje olie zit. Leg er een schone theedoek over en zet de kom op een warme plaats.
- Laat het deeg een uur rijzen
- Druk de bol deeg een beetje plat
- Meng de suiker, kaneel en gesmolten boter door elkaar
- schep de helft van het suiker mengsel in een strook in het midden van het deeg
- Vouw het deeg in drieen en druk het deeg weer een beetje plat
- Voeg de rest van het suikermengsel toe en vouw het deeg weer in drieen
- Kneed het deeg een beetje door elkaar zodat alle suiker goed verdeeld is door het deeg
- Vet een broodblik in en strooi hier wat kristalsuiker en fijne parelsuiker
- Leg het deeg hierin. Dek af met de theedoek en zet het voor nog een uur op een warme plek
- Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats een bak met water in de oven
- Kluts het ei en bestrijk het deeg hiermee
- Strooi nog wat kristalsuiker en fijne parelsuiker over het deeg
- Plaats het broodblik in de oven voor 30 minuten en bak het brood bruin en gaar.
Notities
Ik gebruikte de broodbakmachine tot aan de eerste rijs, daarna haalde ik het deeg uit de machine en liet het in schone kom op een warme plek rijzen.