Hou je van geschiedenis? Dan is Rome de place to be

In september 2013 ging in met mijn man twee weken naar Italië, we hadden een kleinschalige camping gevonden op 20 kilometer afstand van Rome. Zo konden we ontspannen ideaal combineren met lekker cultuursnuiven. We konden op eigen gelegenheid naar Rome maar vanaf de camping ging ook elke dag een busje die ons voor een klein bedrag naar Rome bracht.

Er is Europa zoveel meer te zien en je kan er fantastische roadtrips maken. Voor ideetjes kan je op deze blog kijken.

Hopeloos verdwaald

We dachten dat het de eerste keer wel leuk zou zijn om op eigen gelegenheid naar Rome te gaan, zo hadden we de tijd aan ons zelf en konden we onze tijd zelf indelen. De heenweg ging goed, we parkeerde, naar aanleiding van een tip, de auto in Villa Borghese  om vandaar uit met de Metro naar hartje Rome te gaan.

De terugweg verliep iets minder vlekkenloos. In Rome zijn ze niet dol op verkeersborden, tenminste niet die naar de ‘autostrada’ leiden, en onze navigatie had er ook weinig zin in. En dus raakte wij hopeloos verdwaald in Rome.
Gelukkig reed mijn man want ik zo bijna te hyperventileren naast hem in de auto, al die scootertjes die je links en rechts inhalen, de drukte, ik werd echt gek. Toen we eerst het Colosseum voor onze neus zagen opduiken en later Vaticaanstad wisten we dat we beter ‘even’ de weg konden vragen.

Nou dat was makkelijker gezegd dan gedaan. In Italia spreekt men niet of nauwelijks Engels en kon men ons niet helpen. Ook niet naar bijna hopeloos roepen ‘autostrada, autostrada, autostrada’, ze keken ons aan alsof we gek waren (dat waren we op dat moment ook wel een beetje). Dus er zat niks anders op dan gewoon maar te blijven rijden en smeken om een bordje met autostrada.

Na zeker 2 uurtjes rondjes rijden door Rome vonden we eindelijk de snelweg, het maakte ons al niet meer uit waar deze naar toe zou leiden, we gingen er op. Na een kwartiertje rijden kwamen we een benzinepomp tegen en op goed geluk naar binnen gegaan, in de hoop dat men daar wel Engels sprak. En gelukkig dat deden ze. En gelukkig waren we gestopt bij de benzinepomp want we reden de verkeerde kant op. Dus eerste afrit eraf en terug richting de camping.

Wat vind je in Rome?

Hou je van cultuur en geschiedenis? Dan is Rome echt de place to be. Zelf ben ik niet zozeer gek op algemene geschiedenis, maar wel op de Romeinse geschiedenis. Boeken heb ik verslonden en ik kan niet wachten tot ik in mijn studie het vak Rechtsgeschiedenis mag gaan doen, want ook door komt een groot gedeelte van de Romeinse geschiedenis aan bod.

Wij begonnen ons bezoek met het Colosseum. Die is jullie vast allemaal wel bekend. Neem lijn B van de metro en stap uit bij Colloseo.

Geschiedenis van het Colosseum

Waar te beginnen? Het Colosseum is één en al geschiedenis en als je er eenmaal over aan het lezen bent kan je echt niet meer stoppen.

Het Flavisch Amfitheater (in het Latijn: Amphitheatrum Flavium) is de oorspronkelijke naam van het Colosseum. Het werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Het Colosseum in Rome is het grootste Amphitheater uit het Romeinse Rijk.

Het Colosseum werd gebouwd door Flavische keizers. Onder de heerschappij, in 72 na Christus, van Vespasianus. Na de voltooiing in 80 na Christus werd het Colosseum ingewijd door Titus. De spelen die bij de inwijding hoorde duurde 100 dagen.

Om het verhaal niet te lang te maken zal ik niet de volledige geschiedenis vertellen. Wil je dit weten dan kan je op internet hier genoeg over vinden.

Wil je het Colosseum bezoeken? Boek dan van te voren je tickets, dat voorkomt dat je in een immense rij komt te staan en je bezoekje voornamelijk bestaat uit wachten

Door naar de Spaanse trappen

Van het Colosseum gingen wij verder naar de Spaanse trappen. Neem lijn A en stap uit bij station Spagna. Ook aan de Spaanse trappen hangt een leuk stukjes geschiedenis. Ik zal jullie een stukje vertellen, vind je dit saai dan moet je maar doorscrollen ;-).

De Spaanse trappen bevinden zich  op Piazza di Spagna. Op het plein bij de Spaanse trappen staat ook de wereldberoemde fontein (die door voetbal hooligans onherstelbaar is vernield) Fontana della Barcaccia.

De trappen behoren bij de kerk Trinitá dei Monti die door Lodewijk XII is gebouwd. De trappen zijn tussen 1723 en 1725 gebouwd en ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis in 1721.

In de lente is het zeker een aanrader om de trappen te bezoeken, de trappen zijn dan prachtig versierd met bloemen. Op 8 december vieren de Italianen Maria Onbevlekte Ontvangen, ook dan is het een goede reden om naar de trappen te gaan. De paus komt dan hoogst persoonlijk naar de trappen voor een bloemenhulde.

Vaticaanstad en de St. Pieter Basiliek

Mijn man is katholiek en wilde heel graag naar Vaticaanstad en de St. Pieter, dus daar ging onze volgende stop naar toe.

Wil je ook naar Vaticaanstad neem dan de metro lijn A en stap uit bij Ottaviano. Achter de muren van Vaticaanstad zitten trouwens heel veel restaurantjes waar je onwijs lekker kunt eten. Weg uit de drukte, in de smalle straatjes waan je je in het echte Italië.

Waar wij wel enorm van schrokken waren de enorm veel bedelaars die op de stoepen richting Vaticaanstad zitten, ook stikt het daar van de zakkenrollers (trouwens in heel Rome, vooral bij de metro’s, dus let hier heel goed op je spullen en neem geen kostbare spullen mee. Hier later nog wat meer over).
Op allerlei punten wordt je door mensen aangesproken of je geld wilt geven of spullen wilt kopen, het ene verhaal nog zieliger dan het andere. Trap er niet in, de meeste mensen die daar zielig lijken zijn dat helemaal niet.

Waar te beginnen over Vaticaanstad? Vaticaanstad is niet, zoals veel mensen denken, een plek in Rome. Ondanks dat Vaticaanstad omringd is door Rome is Vaticaanstad een eigen dwergstaat die nog geen 500 inwoners telt, de paus is het staatshoofd.

Ik zal jullie niet vermoeien met nog meer geschiedenis, want over de geschiedenis van Vaticaanstad en de St. Pieter kan je een boek schrijven.

Regeltjes waar je je aan dient te houden.

Als je het Sint Pieterplein oploopt wordt je ongetwijfeld aangeklampt door verkopers die je een zogenaamde ‘skip the line’ ticket willen verkopen. Wij hebben dit niet gedaan en schrokken van de enorme rij die naar de St. Pieter ging. Hmm was het verstandig om geen ticket te kopen? Ja dat was het, want ondanks de lange rij waren wij binnen 10 minuten binnen. Dat geld hadden we toch maar weer mooi uitgespaard.
De controle is wel erg streng, zo mag je geen paraplu of parasol mee naar binnen nemen. Moet de mannen in een lange broek en moeten de schouders bedekt zijn. Voor de vrouwen geldt dat de knieën en schouders bedekt moeten zijn, dus geen minirokje en topje met spaghettibandjes. Je kan ter plekken ook omslagdoeken kopen zodat je je schouders en knieën kan bedekken.
Denk niet ik probeer toch blote schouders en blote knieën naar binnen te komen want je komt er echt niet in.

Eenmaal binnen in de St. Pieter kijk je echt je ogen uit. Hou je van kunst dan kan je binnen je hart ophalen.
Oke nog een stukje geschiedenis, de basiliek werd gebouwd tussen 1506 en 1626 op een plek waar apostel Paulus werd gekruisigd en begraven. In de basiliek is een grafkelder waar Paulus ligt begraven. Deze is niet altijd open voor publiek.
De Sint Pieter is een bedevaartsoord waar jaarlijks veel katholieken naar toe komen.

Wij wilde ook heel graag naar de Sixtijnse kapel, maar de wachtrij hier was echt enorm en het was buiten 35 graden dat we dit overgeslagen hebben. Maar we gaan zeker nog terug naar Rome en dan brengen we een bezoekje aan de Sixtijnse kapel.


Leestip: De mooiste plekjes van Italië.

Trevi fontein

Door naar de volgende bezienswaardigheid, de Trevi fontein. Neem de metro lijn A en stap uit bij station Spagna.
Wat een gekkenhuis, wat een drukte, maar wat een prachtige fontein. Het was lastig om een plekje vooraan te bemachtigen en een muntje met je linkerhand over je rechterschouder te gooien. Dit zou namelijk betekenen dat je ooit nog eens terug zal keren naar Rome.
Deze munten worden door de gemeente Rome 1x per maand uit de fontein gevist en de opbrengst gaat naar goede doelen. Leuk weetje is dat jaarlijks zo’n 1,4 miljoen euro uit de fontein wordt gevist.

De Trevi fontein is van 1732 tot 1762 gebouwd door Nicola Salvi in opdracht van paus Clemens XII, de fontein is getekend door Bernini.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van Rome, lees dan ook voor het boek ‘Het Bernini mysterie’.

Nog lang niet alles gezien

We hebben echt nog lang niet alles gezien van Rome. Maar het was zo ontzettend warm dat we het bij deze bezienswaardigheden hebben gelaten.
We zijn later in de vakantie nog een paar keer terug gegaan naar Rome, maar hebben toen voornamelijk lekker gewinkeld en wat minder toeristische plekjes opgezocht.
Maar we gaan zeker nog snel een keer terug naar deze fantastische stad.

Even een stukje over de veiligheid in deze grote stad. Ik denk dat de veiligheid niet anders is dan in andere grote steden. Let gewoon goed op je spullen vooral op drukke plekken en laat je niet afleiden.
In Rome heb je veel Roma’s en dan vooral kleine kinderen. Ze zien er schattig uit, maar laat je niet afleiden want voor je het weet ben je je portemonnee kwijt.
Wij namen geen pinpas mee, maar gewoon wat contant geld die we verdeelde over de broekzakken en de tassen meenamen. Ook lieten we onze paspoorten op de camping achter.

Dus mijn tip, neem geen pinpas mee, neem voldoende contact geld mee, neem geen portemonnee mee, maar stop je geld goed opgeborgen in je tas of verdeel het over de broekzakken. Neem ook geen paspoort mee en stop je ook rijbewijs goed weg in je tas.

Zijn jullie wel eens in Rome of Vaticaanstad geweest? En wat vonden jullie het mooiste in deze stad?

(Visited 34 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories