Ik ben gek op aardappelgratin en eigenlijk staat dit toch zeker 1x in de week op tafel. Wij eten het vaak bij sperzieboontjes , spruitjes en bij stoofvlees, maar je kan het eigenlijk bij alle groente eten en stoofpotjes eten.
Wat is aardappelgratin?
Aardappelgratin is een Franse ovenschotel van aardappel en room en in dit geval voeg ik er ook hamblokjes aan toe, maar wil je liever vegetarisch eten dan kan je de hamblokjes ook weglaten of vervangen voor een vega variant.
Het voordeel van een aardappelgratin vind ik dat je het al van te voren helemaal kunt klaar maken zodat het alleen nog maar de oven of airfyer in hoeft. Maar in dit geval maak ik hem in de slowcooker net zoveel werk als wanneer je hem in de oven zou maken, alleen heb je er veel minder omkijken naar.
De eerste keer dat er iets opduikt over gratin dauphinois (aardappelgratin) is in 1788 wanneer er een feestmaal voor Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre wordt gemaakt.
Aardappelgratin wordt gemaakt van in dunne plakjes gesneden aardappel en room of crème fraiche. Hier kan je zelf nog van alles aan toevoegen, zoals ham, kruiden etc. Ik vind het ook altijd erg feestelijk op de kersttafel staan en dus maak ik altijd een gratin naast de aardappel- of knolselderijpuree en hoe groot ik de schaal ook maak, hij is altijd als eerste op.
Hoe maak je aardappelgratin?
Aardappelgratin maken is niet moeilijk. Ik sneed eerst altijd de aardappels op een mandoline, maar vond dat de schijfjes daar te dun van werden en dat het een plakkerig, niet lekker geheel werd. Nu snijd ik de aardappels met de hand iets dikker dan op een mandoline en dat is veel smakelijker. Het is even een werkje, maar ik heb nu een mandoline aangeschaft waar ik de dikte van de schijfje mee kan instellen, dus dat wordt dit jaar met kerst een makkie ;-).
Aardappelgratin met ham uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
- Mandoline
Materials
- 60 gram boter
- 1 ui gesnipperd
- 40 gram bloem
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- 400 ml melk
- 1 theelepel verse of gedroogde tijm
- 400 gram aardappelen ik nam bintjes, deze vallen niet makkelijk uit elkaar en behouden hun vorm
- 400 gram Roseval aardappelen
- 2 grote pastinaken
- 250 gram hamblokjes
- 100 gram Gruyere geraspt
- 100 gram Emmentaler geraspt
Instructies
- Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak, onder af en toe roeren, gedurende 5 minuten of tot hij zacht is.
- Voeg de bloem, zout en peper toe en bak al roerend 1 minuut.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe. Breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en kook, onder af en toe roeren, 5 tot 8 minuten of tot de saus is ingedikt. Haal van het vuur en voeg de tijm toe. Zet opzij.
- Was de aardappelen en pastinaken goed.
- Snijd de aardappelen en pastinaken met een mandoline in plakjes van 5 mm dik
- Leg de helft van de aardappel- en pastinaakplakjes in de slowcooker, een beetje overlappend. Bestrooi met een handje hamblokjes en een handje kaas
- Giet de helft van de saus gelijkmatig over de bovenkant. Bedek met de resterende aardappelen en pastinaken. Voeg de rest van de saus toe en bestrooi met de overgebleven kaas.
- Doe de deksel op de slowcooker en kook in de slowcooker op low voor ongeveer 3 uur en 30 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn en de gratin goudbruin.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.