Wij zijn gek op aardappelgratin, het is altijd even een werkje om alle aardappels in dunne plakjes krijgen, maar daarna is het dubbelop genieten. Ik kwam er achter (toen mijn oven vol stond met brood en ik geen plek maar had voor aardappelgratie) dat je dit ook heel goed in de slowcooker kunt maken. Je krijgt dan geen krokant korstje, maar dit loste ik op door op het laatst de aardappelen vanuit de slowcooker in een ovenschaal te doen en nog even onder de hete grill te zetten.
Ideaal voor kerst
Heb jij met kerst ook altijd een huis vol gasten die allemaal met hongerige buikjes zitten te wachten op het lekkers wat jij ze voorschotelt? En kom je ook altijd handen te kort omdat alles tegelijk klaar lijkt te zijn of alles tegelijk in de oven moet? Met deze aardappelgratin ga je het een stuk relaxter krijgen met de kerst, want je kan hem al heel goed een dag van te voren maken. Zo hoef je hem alleen nog maar een paar minuten te bruinen onder de grill vlak voor je het opdient, ideaal toch?
Ik ben altijd gek op gerechten die ik al ruim van te voren kan maken. Zo begin ik meestal een week van te voren al met de soep en vries deze in, een dan van te voren haal ik de soep uit de vriezer en warm deze op wanneer dat nodig is. Eventueel voeg ik nog een scheutje room toe (dit laat ik altijd weg als ik het invries).
Een toetje wil ik ook het liefst al van te voren klaar hebben, dus maak ik iets wat ik 1 of 2 dagen van te voren kan maken, bijvoorbeeld een pavlova. Als het eiwitschuim klaar en afgekoeld is kan je deze een paar dagen in een luchtdichte trommel bewaren en hoef je deze alleen nog maar op te maken wanneer je deze wilt gaan eten. Dit doe ik altijd wanneer het hoofdgerecht op is, zo kan iedereen even uitbuiken en heb ik de tijd om de pavlova op te maken en direct te serveren, zo wordt hij niet zompig en blijft het eiwitschuim lekker krokant.
Hoe maak je deze aardappelgratin?
Aardappelgratin uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
- ovenschaal
- Oven met grillfunctie
Materials
- 25 gram boter
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 kilo iets wat kruimige aardappelen in plakjes van ΒΌ cm dik
- 300 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 50 gram geraspte parmazaanse kaas
Instructies
- Smelt de boter in een grote pan op een middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut tot hij zacht is. Schep de aardappelschijfjes, room en melk erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Roer voortdurend gedurende 5-10 minuten tot de vloeistof is ingedikt (het moet de achterkant van een lepel bedekken). Strooi de kaas erdoor en roer tot hij gesmolten is.
- Doe het geheel in een slowcooker en duw de aardappelen naar beneden tot ze ondergedompeld zijn in de vloeistof. Zet op low en laat 4 uur zachtjes koken. Proef na 4 uur of de aardappelen gaar zijn, laat anders nog een half uur tot een uur langer staan. Je kan ze zo al eten, maar wil je een bruin korstje doe ze dan voorzichtig over in een ovenschaal en grill ze in oven voor ongeveer 10-15 minuten. Serveer eventueel met wat gehakte peterselie erover.
- De aardappelgratin is twee dagen houdbaar, afgedekt en gekoeld. Verwarm de gratin opnieuw waneer je het op een later moment gaat eten. Bedek de ovenschaal met een dubbele laag aluminiumfolie en zet in een oven van 200 graden gedurende 20-30 minuten.