Tomatensaus

Tomatensaus wecken

Wat doe je als je tomatenplanten besluiten om het slechte voorjaar goed te maken door ineens heel veel tomaten te geven? Dan maak je hier iets lekkers van en wel zo dat je ook in de winter nog kan genieten van je tomatenoogst.

Fruit en groente uit eigen tuin

Elke week haal ik op dit moment tussen de 2 en 5 kilo tomaten van de planten af. Hiervan maakte ik al diverse heerlijke gerechten, maar vulde ook heel veel potten met tomatensaus en tomatensoep zodat we ook van de winter nog kunnen genieten van onze tomaten uit eigen tuin.

Wecken moeilijk?

Nee wecken is absoluut niet moeilijk, als je maar weet wat je doet en heel schoon werkt.
Eerst even een stukje over wat wecken nu precies is en het verschil tussen wecken en inmaken.

Wat is wecken?

Wecken is een oude techniek om voedsel langer te bewaren. Je doet voedsel in luchtdichte potten en deze potten zet je vervolgens in een warm water bad. Hierna zorg je ervoor dat het water van dat bad continue op 100 graden blijft. Hiermee dood je de bacteriën in de pot en zorg je er voor dat de pot vacuüm trekt, hierdoor blijft je voedsel maanden of zelfs jarenlang houdbaar. Hoe lang je het voedsel moet wecken hangt af van het soort voedsel dat je wilt wecken. Als is er 1 vuistregel, zit er vlees in (bijvoorbeeld tomatensoep met ballen, bolognesesaus, gehaktballetjes in tomatensaus, chili con carne etc.) dan weck je altijd 2 uur op 100 graden, langer mag altijd maar 2 uur is echt de minimale tijd.

Verschil tussen inmaken en wecken

Wecken heb ik net uitgelegd, dat is dus het voedsel in een glazen pot met goede rubber ringen en deksel verwarmen in een water bad.
Inmaken is iets heel anders. Ik hoor heel vaak dat mensen zeggen dat ze iets gaan inmaken terwijl ze eigenlijk wecken bedoelen en andersom.

Inmaken doe je met een conserverend ingrediënten, zoals:

  • – Suiker
  • – Azijn
  • – Combinatie van suiker en azijn
  • – Zout
  • – Alcohol

 

Bij het inmaken gebruik je ook andere potten dan bij het wecken, al kan je de potten van het inmaken ook gebruiken om te wecken (zoals ik ook met deze tomatensaus heb gedaan omdat mijn weckpotten op waren en de nieuwe nog onderweg zijn).
Bij het inmaken gebruik je potten met een draaideksel, deze potten kan je kopen, maar je kan ook gebruik maken van oude conservenpotten. Ik heb al mijn vrienden, familie en collega’s gevraagd of zij deze potten voor mij willen opsparen, zo heb ik altijd potten op voorraad voor als ik iets wil (of moet) inmaken.
Als je inmaakt in weckpotten (dus met glazen deksels en glasklemmen), dan moet dit altijd nog even wecken om ervoor te zorgen dat de pot vacuüm trekt.

Hoe maak je in? Dat is echt heel simpel. Maak in een pannetje de vloeistof warm bijvoorbeeld de azijn met water en suiker. Hier voeg je wat suiker of wat zout aan toe en eventueel wat kruiden als kurkuma, kaneel etc. Vervolgens voeg je het fruit of groente toe aan je hete vloeistof en zorg je dat alles aan de kook komt. Wanneer het kookt doe je de groente inclusief de kokende vloeistof in je goed gesteriliseerde potten en draai je meteen het deksel erop (zorg er voor dat je de randen van de potten super schoon houdt). Nu laat je de potten staan en na een tijdje hoor je plop geluiden uit de keuken komen, de potten trekken vacuüm. Laat de potten helemaal afkoelen en zet ze daarna op een donkere koele plek (bij ons staan ze in de kelder).

Je kunt op het internet diverse recepten vinden over het inmaken en wecken. Al moet ik eerlijk zeggen dat de tijden en temperaturen bij Weckonline niet kloppen. Ook zeggen zij bij het inmaken dat je de potten op z’n kop moet zetten, maar ook dit is achterhaald en helemaal niet nodig, sterker nog het is helemaal niet goed om je potten op z’n kop te zetten, het zuur tast je deksel aan waardoor het kan zijn dat je potten niet vacuüm trekken of je voedsel snel zal bederven.

Tijden en temperaturen

Dit lijstje heb ik uit de Facebook groep Wecken is hip en is de basis voor het inwecken van groente en fruit.

Productgroep Product Wecktijd in
minuten
Temperatuur in °C
Fruit, bessen Fruit,  fruitmoes,
sap, siroop
30 90
Rabarber compote 30 100
Marmalade, confituur,
gelei
Indien het meer dan 50% suiker
bevat hoef je het alleen maar in
potten te doen en te laten afkoelen
Groenten Knolgewassen (bijv.
wortels, knolselderij,
rapen en bietjes
120 100
Knolgewassen indien
klein gesneden
90 100
Peulvruchten, pompoen,
courgette, alle kool-
soorten
120 100
Bloemkool, spruitjes 90 100
Aardappelen 90 100
Andere groente en
champignons
90 100
Tomatenketchup,
tomatenpuree
30 90
Tomatensaus 30 100
Augurken, uien, salades
met azijn
30 90
Groentesoepen – bouillon of fond zonder vlees 90 100
Groentesoepen – bouillon of fond met vlees 120 100
Groenten met vlees 120 100
Vlees Alle vlees incl. slachtafval 120 100
  Vleesproducten bijv. worst,
gehaktballen
120 100
  Vleessoep – bouillon of
fond
120 100
Vis Heel goed doorkoken 120 100
Gebak Brood, cake in glazen pot
gebakken in de oven
30 100
  Cake, deeg in glas en
wecken in de ketel zonder
dat het gebakken is in de
oven
120 100

Ga je wecken houdt dan altijd deze tabel bij de hand, dan zit je qua tijden en temperaturen altijd goed. Maar onthoudt, je kan beter langer wecken dan te kort.

Tomatensaus

Benodigdheden om te wecken en inmaken

Wil je ook beginnen met wecken en inmaken (pas op het werkt verslavend) dan heb je een aantal basis dingen nodig om te zorgen dat het allemaal wat makkelijker gaat.

Weckketel, maar dit heb je in beginsel eigenlijk helemaal niet nodig. Een weckketel heb je niet nodig als je maar af en toe iets wilt wecken, maar wil je heel veel gaan wecken dan raad ik het toch wel aan om deze aan te schaffen. Je kan ook hele grote pannen gebruiken, het nadeel hiervan is dat je continue de temperatuur in de gaten moet houden. Bij een weckketel gebeurd dit automatisch. En schaf je een volautomatische ketel aan dan houdt hij ook nog eens de tijd voor je bij. Onthoud goed dat wanneer je in een soeppan gaat wecken de tijd pas gaat lopen op het moment dat het water de juiste temperatuur heeft. Dus zodra je water 100 graden is gaat de wecktijd van 30, 60, 90 of 120 minuten lopen.
Een weckketel gaat ook pas teruglopen in tijd op het moment dat het water de juiste temperatuur heeft

Potten zonder potten kan je niet wecken of inmaken. Bespaar je de moeite, geld en frustratie om bij de Action, Blokker, Hema, Xenos potten te kopen. Deze potten zijn leuk als decoratie of als bewaarpot maar deze zijn zeker niet geschikt als weck- of inmaakpot. De potten kunnen niet tegen de hoge temperaturen van het water en zullen kapot springen, ook sluiten ze niet vacuüm af waardoor je voedsel heel snel zal bederven. Dus niet doen en liever potten van Weck, Kilner Le Parfait etc. aanschaffen. Of gewoon je vrienden, familie en collega’s lief aankijken voor conservenpotten.

Rubber ringen de meeste potten zullen met ringen en klemmen geleverd worden. Maar bij een aantal bedrijven moet je alles apart bestellen. Kijk goed welke ringen je nodig hebt want dit is per pot verschillend. Koop altijd de oranje ringen, deze zijn speciaal voor het wecken bedoeld. Alle andere kleuren zijn alleen leuk als bewaar pot.

Klemmen om ervoor te zorgen dat je potten vacuüm zuigen is het belangrijk om twee klemmen op je glas te zetten en deze goed te sluiten. Hierdoor kan er geen voedsel en lucht ontsnappen en zal je pot vacuüm trekken.

Verder kan je nog allerlei dingen erbij kopen als een trechter een pottenopener een glasklem (om je potten uit de weckketel te halen)

Hoe weck je tomatensaus?

Gebruik hiervoor het recept voor tomatensaus, (je kan het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren), gebruik wat minder olijfolie, ik gebruik meestal maar 1 eetlepel als ik de saus wil wekken. Nadat je dit gemaakt hebt doe je alles in je gesteriliseerde potten (potten 15 minuten gekookt in kokend water, inclusief glazen deksels, andere deksels en rubber ringen in een bakje met wat soda en heet water laten staan), blijf 2 cm onder de rand van je pot, dus vul niet maximaal. Zorg ervoor dat het water in je pan of weckketel al heet is (ander knappen je potten kapot door het temperatuur verschil), doe je tomatensaus in de potten en laat deze voorzichtig in de pan of ketel zakken. Hierna zorg je ervoor dat het water op temperatuur komt of zet je de ketel aan die dit automatisch voor je zal doen. Weck de tomatensaus 60 minuten op 100 graden. Nu hoor ik jullie denken, 60 minuten? Ja, omdat deze tomatensaus niet puur uit alleen tomaten bestaat is het beter om 60 minuten aan te houden.
Zodra de tijd verstreken is haal je de potten gelijk uit het hete water en laat je deze afkoelen op een schone theedoek. Heb je weckpotten met klemmen gebruikt, dan mag je de klemmen pas 24 uur later verwijderen.

Laat alles goed afkoelen en zet het vervolgens op een koele en donkere plek.

 

Deze blog bevat affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 1.764 times, 4 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *