Vijgenjam

Vijgenjam

Ik kreeg een paar keer de vraag hoe ik vijgenjam maak en of ik daar nog extra suiker voor gebruik of niet. Dus ik dacht dan schrijf ik er even een blog over zodat iedereen lekkere vijgenjam kan maken.

Zelf jam maken

Zelf jam maken is super leuk en erg makkelijk om te doen. Je hebt alleen het fruit nodig waar je jam van wilt maken, suiker en natuurlijk jampotten. Je kan jampotten gebruiken die je al had gekocht in de winkel en die anders in de glasbak zouden belanden, of hagelnieuwe potjes kopen zoals deze.

Wij zijn geen grote jam eters, maar er is toch echt niks lekkerder dan jam van eigen vruchten maken. Dit jaar hebben we voor het eerst echt een overvloed aan vijgen, dit beloofd wat voor de komende jaren want de boom zal ieder jaar meer en meer gaan geven. Ben alleen bang dat we de boom dan een klein stukje moeten verplaatsen. Toen het nog een klein boompje was dachten we dat hij wel ruimte genoeg had, maar nu het een serieuze boom begint te worden begin ik daar toch aan te twijfelen. Hij staat heerlijk dicht tegen de garagemuur van de buurman aan, op deze manier kan de boom optimaal genieten van de warmte. De muur blijft na een warme dag nog heel lang warmte afgeven waar de vijgenboom weer heerlijk van kan genieten.

Maar de boom begint tegen de garagemuur aan te groeien, hij groeit ook iets scheef wat we gaan oplossen door een leiband om de stam aan te leggen zodat hij weer recht komt te staan. Maar dan nog kunnen we niet voorkomen dat een aantal takken tegen de garagemuur aangroeien. Aan de ene kant wil de boom liever niet een stuk naar voren verplaatsen omdat ik bang ben dat we volgend jaar weer nagenoeg geen vijgen zullen hebben (het verplaatsen zullen we dan in de winter doen). Maar aan de andere kant als hij tegen de garagemuur aangroeit is dat ook niet heel erg bevordelijk denk ik. Ik vind het ook zonde om de takken die tegen de muur aangroeien te snoeien. Nog maar even over denken wat we gaan doen en wat het beste is.

Vijgenjam maken

Vijgenjam

Voorbereidingstijd20 minuten
Active Time20 minuten
Totale tijd40 minuten
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • jampotjes

Materials

 • 1 kilo rijpe vijgen in kwarten gesneden
 • geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 400 gram kristalsuiker
 • 1 citroen uitgeperst
 • soda om de deksels te steriliseren

Instructies

 • Doe de vijgen en 150 ml water in een grote pan. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot de vijgen helemaal zacht en papperig zijn geworden.
 • Voeg de sinaasappelschil, suiker en citroensap toe. Breng aan de kook en kook, onder regelmatig roeren, ongeveer 10 minuten. Haal van het vuur en laat 10 tot 15 minuten staan.
 • Ondertussen gaan we de jampotten steriliseren
 • Doe de potten in een pan en vul deze met water tot de potten volledig onder staan.
 • Breng het water aan de kook en laat 15 minuten koken
 • Daarna kan je de potten met een tang uit het water halen en op z'n kop op een schone theedoek zetten.
 • De deksels koken we niet meer, want dit kan het rubber laagje wat in het deksel zit week maken waardoor de deksels niet goed meer sluiten.
 • Doe wat soda in een kom en vul dit met kokend water, leg de deksels hier voor 15 minuten in. Spoel ze daarna heel goed af onder de kraan.
 • Schep de jam in de potten. Sluit af met de deksels en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal het vacuüm trekken, dit hoor je wanneer het deksel naar binnen plopt.

 

In deze blog staan affiliate links. Wanneer jullie een aankoop doen via een van deze links ontvang ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 546 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept