Home made Big Mac

Big mac

Heel af en toe gaan wij langs de Mc Donalds, maar die zijn per jaar op 1 hand te tellen. We vinden het gewoon niet lekker, het is vet, zout, smakeloos en je gaat er gigantisch van uit de giebeltje ruiken, het is ontzettend duur en je hebt na een uur al weer honger en dat terwijl je de vette smaak van de vorige hamburger nog niet eens kwijt bent. Maar soms is het wel makkelijk, als je onderweg bent en er even niks anders in de buurt is en je toch echt wel wat wilt eten. Maar met dit Big Mac recept haal je de Mac gewoon bij je thuis en het is ook nog eens veel lekkerder dan de smakeloze, zoute, vette burger van de “Grote gele M”.

Stukje geschiedenis en wat is een Big Mac?

De Big Mac is een iconisch fastfood-hamburgerproduct dat werd geïntroduceerd door de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s in 1967. Het is een van de meest herkenbare en populaire hamburgers ter wereld en staat bekend om zijn unieke samenstelling en speciale saus.

De Big Mac bestaat uit de volgende belangrijkste ingrediënten:
1. Twee rundvleesburgers: De Big Mac bevat twee 100% rundvleesburgers, die worden gegrild en op elkaar gestapeld.
2. Drie delen broodje: Het broodje bestaat uit drie delen, gescheiden door twee stukjes rundvlees en bevat de bovenste kap, de middelste laag en de onderste kap.
3. Sla en ijsbergsla:  Een verse koolsla, samen met gesneden ijsbergsla, wordt op de hamburgers gelegd om een knapperige textuur en frisheid toe te voegen.
4. Kaas: De hamburgers worden belegd met Amerikaanse cheddar-kaas, die smelt en een romige smaak toevoegt.
5. Speciale saus: De Big Mac-saus is een kenmerkende component en bestaat uit een geheime mix van mayonaise, mosterd, augurken, uien en kruiden. Dit is wat de hamburger zijn unieke smaak geeft.
6. Augurken: Dun gesneden augurken worden toegevoegd voor een pittige, zoetzure smaak.
7. Uien: Fijngesneden uien voor extra smaak.
8. Sesambroodjes: De hamburger wordt geserveerd op sesambroodjes, die zacht en licht geroosterd zijn.

Deze burger  staat ook bekend om zijn specifieke formaat en structuur, waardoor het gemakkelijk met twee handen kan worden vastgehouden, al eet ik hem altijd in twee delen, eerst de bovenkant en daarna nog 1 helft van het broodje met een burger, sla, kaas en saus.  De combinatie van de verschillende ingrediënten en de speciale saus heeft de Big Mac tot een onderscheidende en smaakvolle hamburger gemaakt, die wereldwijd herkenbaar is.

De Big Mac is niet alleen een hamburger, maar ook een cultureel icoon en een symbool van de wereldwijde invloed van McDonald’s. Het is ook vaak onderwerp geweest van marketingcampagnes en promoties, waardoor het een onmiskenbaar onderdeel is geworden van de fastfoodcultuur.

Hoe maak je deze home made Big Mac?

Het zelf maken van deze burger is echt niet moeilijk. Ik heb wel een hamburgerpers ooit gekocht en ik zorg er voor dat de burger niet te dik zijn. Maar wil je twee lekkere dikke burger tussen je broodjes dan kan dat uiteraard ook, maar persoonlijk vinden wij dat niet lekker en ook erg lastig eten.

Big Mac

Voorbereidingstijd25 minuten
Active Time15 minuten
Totale tijd40 minuten
Opbrengst: 2 broodjes
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 1 kleine ui heel fijn gesneden
  • 4 witte (hamburger)broodjes met sesamtopping open gesneden
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • IJsbergsla heel fijn gesneden en voldoende om de broodjes te beleggen
  • 2 plakjes cheddar of hamburgerkaas van die vierkante plakjes met plastic tussen de plakjes volstaat ook
  • 1 flinke augurk in plakjes gesneden
  • eventueel franse frietjes om erbij te serveren

Voor de saus

  • 100 gram mayonaise
  • 1 eetlepel Amerikaanse mosterd zit vaak in een grote fles
  • flinke snuf knoflookpoeder
  • flinke snuf uienpoeder
  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel heel fijn gesneden augurk

Instructies

  • Doe de uien in een kleine kom en giet er kokend water over tot ze net onder staan. Laat afkoelen. Doe alle sausingrediënten in een andere kleine kom, voeg dan 1 eetlepel van het afgekoelde uienwater toe en meng tot alles gelijkmatig gemengd is. Zet apart.
  • Halveer de hamburgerbroodjes. Je hebt 2 volledige broodjes en van 2 broodjes alleen de onderkant nodig. Rooster of gril de onderste helften aan beide kanten en de andere broodjes alleen aan de gesneden kanten, zet apart. Verwarm de oven op 80 graden.
  • Verdeel het gehakt in vieren en kruid met peper en zout. Maak er niet al te dikke hamburgers van. Verhit ¼ eetlepel van de olie in een koekenpan op hoog vuur en leg twee burgers in de pan. Werk snel, bedek met bakpapier en zet een pan hier bovenop om de hamburgers niet omhoog te laten komen zodat ze plat blijven. Laat de pan ongeveer 10-15 seconden op de burgers staan, verwijder dan de pan en het bakpapier en laat de burger nog 2 minuten bakken. Draai de burgers om en druk ze met een spatel wat aan. Bak nog 1 minuut. Leg ze op een bakplaat en houd ze warm in de oven terwijl je de andere burgers op dezelfde manier bakt.
  • Als alle burgers gaar zijn, is het tijd om de burgers op te bouwen. Verdeel wat saus over de broodjes, strooi er uien over, voeg dan sla toe, gevolgd door een plakje kaas, dan een hamburger, een paar plakjes augurk en daarna het onderste gedeelte van het geroosterde broodje. Bestrijk dit broodje met saus, voeg dan uien, sla, nog een hamburger en de bovenkant van het broodje toe. Serveer met de Franse frietjes en extra saus ernaast, als je dat lekker vindt.
  • Eet smakelijk!
(Visited 469 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept