Koffie semifreddo

Koffie semifreddo

Ik hoop dat ik deze blog kan afschrijven. Wij hebben al 4 dagen geen internet wegens een grote landelijke storing (in Duitsland), ze zeggen dat ze er druk mee bezig zijn maar ik begin dat inmiddels te betwijfelen. Telkens versprong de tijd dat het opgelost zou zijn en nu hebben ze er maar van gemaakt dat ze niet weten wanneer het opgelost is. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het voor het weekend oplost zal worden en dat ze maandag pas weer verder gaan. Als het goed is krijgen we ergens volgende week glasvezel dus dan zijn de problemen hopelijk voorbij. Nu even aan het werk via de hotspot van mijn telefoon, niet ideaal maar voorlopig werkt het. Maar goed koffie semifreddo dus.

Wat is semifreddo?

Een semifreddo is een Italiaans bevroren dessert dat een heerlijke combinatie biedt van ijs en mousse. De naam “semifreddo” betekent letterlijk “half koud” in het Italiaans, en het wordt zo genoemd omdat het niet volledig bevroren is, waardoor het een zachte en romige textuur behoudt.

Enkele kenmerken en details over semifreddo:

Ingrediënten:
1. Eieren: Semifreddo bevat vaak rauwe eieren, dus het is belangrijk om verse en van hoge kwaliteit te gebruiken. De eieren worden meestal gescheiden in eiwitten en dooiers.
2. Suiker: Wordt toegevoegd aan de eidooiers om een romige textuur en zoetheid te verkrijgen.
3. Room: Geeft het dessert een rijke en romige smaak. Soms wordt mascarponekaas gebruikt voor extra romigheid.
4. Smaakstoffen: Vanille-extract, cacao, koffie, fruitpuree, noten of andere smaakstoffen kunnen worden toegevoegd voor variatie.
5. Noten of stukjes chocolade: Deze worden soms toegevoegd voor textuur en extra smaak.

Varianten:

Er zijn veel variaties op de traditionele semifreddo, zoals chocolade semifreddo, aardbeien semifreddo, hazelnoot semifreddo, koffie semifreddo en meer.
Semifreddo is een heerlijke keuze voor liefhebbers van ijs en mousse, en het biedt een elegant alternatief voor traditioneel ijs.

Hoe maak je deze koffie semifreddo?

Voor het maken van een semifreddo heb je geen ijsmachine nodig.

Koffie semifreddo

Voorbereidingstijd20 minuten
Opbrengst: 8 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 1 eetlepel oploskoffie ik nam espresso
 • 1 eetlepel Tia Maria of andere koffielikeur
 • 4 grote eieren gescheiden
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 300 ml slagroom
 • 100 gram Toblerone fijn gehakt
 • pure chocolade om er overheen te raspen

Instructies

 • Olie een cakevorm van 1 liter in en bekleed deze met huishoudfolie. Doe de koffie, Tia Maria of andere koffielikeur eierdooiers en suiker in een kom en roer goed door om de koffie op te lossen. Doe de eiwitten in een grote kom en giet de room in weer een andere kom.
 • Klop de eiwitten stijf, klop dan snel het eidooiermengsel tot het dik is en op een lepel blijft liggen. Als je met je vinger een streep trekt op de achterkant van de lepel mag het mengsel niet terugvloeien maar moet een streep zichtbaar blijven. Klop nu de slagroom tot Griekse yoghurt dikte. Als je alles in deze volgorde doet, hoef je de garde tussendoor niet af te wassen.
 • Spatel de room door het koffiemengsel en spatel dan voorzichtig de eiwitten erdoor. Spatel de Toblerone erdoor. Doe alles in de cakevorm en vries voor minimaal 12 uur in.
 • Haal op de dag dat je het wilt eten de semifreddo uit de vorm, haal het huishoudfolie er af en rasp er wat pure chocolade overheen.
 • Haal de semifreddo minimaal een half uur voor je het gaat uit eten uit de vriezer anders is hij te hard en dat is niet lekker.

 

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.

(Visited 272 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept