Gevulde aardappels met bacon en kaas

Gevulde aardappeltjes met bacon en kaas

Toen wij in Engeland woonde aten we regelmatig bij vrienden en onze buren. Wat regelmatig voorbij kwam waren deze gevulde aardappeltjes met bacon en kaas. Elk jaar op 5 november is het Bonfire Night en dan staat deze lekkernij standaard op tafel.

Bonfire night?

Bonfire Night,” ook wel bekend als “Guy Fawkes Night” of “Fireworks Night,” is een traditioneel Brits evenement dat jaarlijks op 5 november wordt gevierd. Het is een herdenking van de mislukte samenzwering van 1605 om het Engelse parlement in Londen op te blazen, die bekend staat als het “Buskruitverraad.”

De Buskruitverraadssamenzwering: In 1605 probeerden een groep katholieke samenzweerders, waaronder Guy Fawkes, buskruit onder het House of Lords te plaatsen om koning Jacobus I en het parlement op te blazen. De samenzwering werd ontdekt voordat deze tot uitvoering kon worden gebracht, en Guy Fawkes werd gearresteerd terwijl hij het buskruit bewaakte. Dit evenement wordt nog steeds herdacht op Bonfire Night.

Datum en Viering: Bonfire Night wordt elk jaar op 5 november gevierd, en het is een avond vol vuurwerk, vreugdevuren, lantaarnoptochten en traditionele Britse gerechten zoals bonbons (een soort toffee) en gepofte kastanjes.

Vreugdevuren en Vuurwerk: Een van de meest opvallende kenmerken van Bonfire Night zijn de vreugdevuren en het vuurwerk. Op veel plaatsen in het Verenigd Koninkrijk worden grote vreugdevuren ontstoken, waarop een effigie van Guy Fawkes wordt verbrand. Dit symboliseert de afkeuring van zijn daad. Er zijn ook spectaculaire vuurwerkshows die de lucht verlichten.

Traditionele Lantaarnoptochten: In sommige gebieden worden lantaarnoptochten georganiseerd waarin kinderen met lantaarns door de straten lopen. Dit voegt een sfeervol element toe aan de viering.

Guy Fawkes-poppen: In de aanloop naar Bonfire Night maken kinderen vaak poppen of effigieën van Guy Fawkes, meestal gekleed in oude kleding en een hoed. Deze poppen worden dan op de brandstapel gegooid en verbrand samen met het vreugdevuur.

Vuurwerkbeperkingen: Hoewel Bonfire Night synoniem is met vuurwerk, zijn er wettelijke beperkingen en richtlijnen met betrekking tot het afsteken van vuurwerk om de veiligheid te waarborgen. Er zijn specifieke uren waarop vuurwerk mag worden afgestoken, en het is belangrijk om de voorschriften in acht te nemen om ongelukken te voorkomen.

Bonfire Night is een historische en kleurrijke viering in het Verenigd Koninkrijk en een gelegenheid voor mensen om samen te komen, zich te vermaken en de gebeurtenissen van 1605 te herdenken. Het is een van de meest iconische Britse tradities en blijft tot op de dag van vandaag een geliefde jaarlijkse viering.

Hoe maak je deze gevulde aardappeltjes met bacon en kaas?

Gevulde aardappels met bacon en kaas

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 45 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • ovenschaal

Materials

 • 4 medium grootte vastkokende aardappels
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 25 gram boter
 • 1 grote ui fijn gesnipperd
 • 6 plakjes bacon in kleine stukjes gesneden
 • 2 eetlepels creme fraiche
 • 200 gram geraspte jong belegen kaas
 • fijn gesneden peterselie

Instructies

 • Verwarm de oven tot 180 graden. Prik de aardappelen helemaal in met een vork en wrijf ze in met de helft van de olie, wat zeezout en zwarte peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze ongeveer 1 uur en 15 minuten in de oven, tot de schil knapperig is en ze helemaal zacht zijn als je erin prikt.
 • Verhit ondertussen de resterende olie en de helft van de boter in een koekenpan. Voeg de ui toe en bak zachtjes gedurende 15-20 minuten tot ze zacht en goudkleurig zijn. Haal uit de pan en zet opzij, voeg het de gesneden bacon toe en bak tot het net knapperig is. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op keukenpapier.
 • Halveer elke aardappel in de lengte (pas op HEET), schep dan het grootste deel van de aardappel in een kom, zodat er de aardappelschil overblijft met een dun laagje aardappel. Stamp in de kom de aardappel fijn met de overgebleven boter en de crème fraiche. Breng op smaak met zout en peper. Schep de ui, bacon, driekwart van de kaas en de helft van de peterselie erdoor. Schep terug in de aardappels en top af met de resterende kaas. Ze de aardappels op een bakplaat of in een ovenschaal en zet 10-15 minuten terug in de oven, tot de kaas gesmolten en goudkleurig is. Bestrooi met de overgebleven peterselie.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 330 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
2 comments