Kip teriyaki

Kip teriyaki uit de slowcooker

Kip teriyaki staat hier met grote regelmaat op tafel, wij zijn er echt gek op. Wat begon met teriyaki saus uit een flesje veranderde al heel snel in zelfgemaakte teriyaki saus. En zo ontstond ook deze kip teriyaki uit de slowcooker.

Wat is teriyaki?

Teriyaki is een populaire Japanse kooktechniek en saus die wordt gebruikt om vlees of vis te bereiden. Het woord “teriyaki” is samengesteld uit twee Japanse termen: “teri” en “yaki”. “Teri” betekent glans, en “yaki” betekent grillen of roosteren. De term verwijst naar de kookmethode waarbij vlees of vis wordt gegrild, gelakt met een zoete en hartige saus, en herhaaldelijk gedraaid en bestreken om een glanzende, geglazuurde buitenkant te creëren.

Geschiedenis teriyaki

De geschiedenis van teriyaki gaat terug tot het Japan van de 17e eeuw, de Edo-periode. In die tijd werd teriyaki voornamelijk gebruikt om vis te bereiden, zoals zalm, makreel en tonijn. Het doel van de teriyaki-saus was niet alleen om het gerecht smaak te geven, maar ook om bederf tegen te gaan en de vis langer houdbaar te maken. De suiker in de saus fungeerde als een conserveermiddel en hielp bij het behouden van de vis.

Tijdens de Edo-periode was teriyaki vooral populair bij straatverkopers en eetkraampjes in Japan, waar het snel gegrilde en gesauste visgerecht een geliefde snack was. Na verloop van tijd begon teriyaki zich te verspreiden naar andere soorten vlees, zoals kip en rundvlees, en groenten, waardoor het een veelzijdige kooktechniek werd.

Waar bestaat teriyaki uit?

Teriyaki-saus bestaat meestal uit een combinatie van sojasaus, sake (Japanse rijstwijn), mirin (een zoete rijstwijn), suiker en soms knoflook en gember. De verhoudingen van deze ingrediënten kunnen variëren, afhankelijk van de regionale en individuele recepten. De saus wordt verwarmd en ingedikt voordat deze wordt gebruikt om het vlees of vis te marineren en te glazuren tijdens het koken.

In de loop der jaren heeft teriyaki internationale populariteit verworven en is het een veelgebruikte smaak geworden in de wereldwijde keuken. Teriyaki-gerechten zijn vaak te vinden in restaurants over de hele wereld en kunnen worden geserveerd als gegrilde schotels, roerbakgerechten, noedelgerechten en meer.

Kortom, teriyaki is een traditionele Japanse kooktechniek en saus met een lange geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, en het blijft een geliefde smaakmaker in de moderne culinaire wereld.

Hoe maak je kip teriyaki?

Kip teriyaki uit de slowcooker

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time6 uur
Totale tijd6 uur 10 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 4 kippendijen zonder bot
  • zout en peper
  • 255 gram honing
  • 120 ml sojasaus
  • ½ ui fijn gesnipperd
  • 60 ml ketchup
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 4 theelepels maizena
  • 6 eetlepels koud water
  • 1 theelepel sirachasaus
  • sesamzaadjes optioneel

Instructies

  • Zout en peper beide kanten van de kip en leg ze in de crockpot.
  • Meng in een kommetje honing, sojasaus, ui, ketchup, olie, knoflook en chilivlokken. Giet over de kip.
  • Zet 6 uur op low, gebruik je kipfilet gaar dit dan 4 uur op low of totdat de kip gaar is
  • Haal de kip uit de slowcooker en laat de saus in de slowcooker zitten.
  • Meng in een kommetje 4 theelepels maïzena los in 6 eetlepels koud water (of net genoeg om het maïzena op te lossen, aan jou de keus). Als alle klontjes weg zijn, giet je het in de crockpot.
  • Roer door de saus. Doe het deksel er weer op en laat de saus nog even op low staan tot deze wat is ingedikt.
  • Als de kip genoeg is afgekoeld, snijd de kip dan in kleine stukjes, doe terug in de pan en schep door de saus. Voeg een paar scheutjes Sriracha-saus toe. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer over rijst of noedels.
  • Eet smakelijk!

 

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 6.217 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 comments