“Soms heb je geen zin in ingewikkeld, alleen in knapperig, romig en perfect op smaak.”
Inhoud verberg
Welkom terug op mijn blog, culinaire avonturiers! Vandaag duiken we in een van de meest iconische gerechten die ooit op een bord zijn geserveerd: de Caesar salade. Een klassieker die je overal ter wereld tegenkomt, van hippe lunchspots tot luxe restaurants. Maar wist je dat deze salade helemaal niet uit Italië komt, ondanks de Romeinse naam?
In dit uitgebreide blog vertel ik je het hele verhaal achter de Caesar salade, geef ik je mijn eigen versie van dit wereldberoemde recept (waarin ik mijn eigen draai heb gegeven door tomaatjes en groene olijven toe te voegen – een verrassend lekkere combinatie!), en vertel ik je waarom dit gerecht nog steeds zo populair is. Spoiler: het is de perfecte balans tussen zout, romig, knapperig en fris. En geloof me, je wilt dit zelf maken.
Geschiedenis van de Caesar Salade
Laten we beginnen met de geschiedenis. De Caesar salade werd niet uitgevonden door Julius Caesar (zoals sommige mensen denken), maar door de Italiaanse chef Cesare Cardini. In de jaren 1920 runde hij een restaurant in Tijuana, Mexico. Cardini moest improviseren toen zijn voorraad opraakte tijdens een drukke Amerikaanse feestdag. Wat hij wél had? Romeinse sla, oud brood, knoflook, Parmezaan, eieren en Worcestershiresaus. Hij gooide alles bij elkaar en serveerde het als “Caesar Salad”. Het resultaat? Een instant klassieker.
Sindsdien zijn er talloze variaties ontstaan. Denk aan toevoegingen als kip, ansjovis, bacon of zelfs avocado. Maar de essentie blijft: een romige dressing, knapperige croutons en frisse sla. Simpel, maar briljant.
Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Equipment
- garde of blender voor de dressing
Ingrediënten
Voor de salade
- 1 grote krop romaine sla of 2 kleintjes gewassen en gescheurd
- 4 kippendijen zonder bot en vel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
- 100 gram parmazaanse kaas geraspt
- 150 gram cherrytomaatjes door de helft gesneden
- 100 gram groene olijven heel of door de helft gesneden
Voor de croutons
- ½ stokbrood in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook geperst
- snuf zeezout
Voor de dressing
- 1 eidooier of 1 eetlepel mayonaise als je rauw ei wilt vermijden
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel worcestershiresaus
- 2 ansjovisfilets
- 1 teen knoflook geperst
- 60 ml olijfolie extra vierge
- 30 gram parmazaanse kaas fijn geraspt
- zout en zwarte peper naar smaak
Instructies
- Meng in een kom de olijfolie met paprikapoeder, zout en peper. Voeg de kippendijen toe en laat minstens 15 minuten marineren. Grill ze daarna op middelhoog vuur in een pan of op een grillplaat tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Laat rusten en snijd in reepjes of stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de blokjes stokbrood met olijfolie, geperste knoflook en zout. Verdeel over een bakplaat en bak 10-12 minuten tot goudbruin en knapperig. Laat afkoelen.
- Meng in een kom (of blender) de eidooier, mosterd, citroensap, Worcestershiresaus, ansjovis, knoflook en een snuf zout. Klop of blend tot een glad geheel. Voeg langzaam de olijfolie toe tot je een romige emulsie hebt. Roer er de Parmezaanse kaas door.
- Doe de gescheurde sla in een grote kom. Voeg de cherrytomaatjes, groene olijven, croutons, kipreepjes en dressing toe. Meng goed en serveer met extra Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.
Tips en Variaties
- Voeg een zachtgekookt ei toe voor extra romigheid.
- Geen fan van ansjovis? Laat het weg, maar wees niet bang: het hoort subtiel te zijn.
- Vegetarisch? Laat de kip weg en voeg gegrilde paddenstoelen of krokante kikkererwten toe.
- Voor een extra crunch: gebruik geroosterde zonnebloempitten.
Waarom Caesar Salade Nog Steeds Scoort
De Caesar salade is meer dan een gerecht. Het is een bewijs dat eenvoud en goede smaak hand in hand gaan. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, maar elk element draagt bij aan het eindresultaat. De knapperigheid van de sla en croutons, de romige dressing, de hartige kaas en de malse kip maken dit een complete maaltijd.
Daarnaast is het gerecht flexibel. Serveer het als lichte lunch, voedzame avondmaaltijd of als bijgerecht bij een barbecue. En: het is geliefd bij jong en oud.
Slotgedachte
Of je nu een doorgewinterde chef bent of net begint met koken, de Caesar salade verdient een plek in je repertoire. Dit recept geeft je een solide basis, maar nodigt ook uit tot experiment. Voeg je eigen twist toe, maak hem pittiger, frisser of juist hartiger. Alles mag, zolang je blijft genieten.
In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑🍳❤️
Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰
Leave a reply