Wie is er niet gek op gehaktballetjes? Deze honing-knoflook gehaktballetjes gaan een absolute hit zijn op je borrelplank en ook kinderen vinden deze gehaktballetjes vaak heel erg lekker.
De kleine knoeierd en gehaktballetjes
Jullie kennen vast allemaal het verhaal van de kleine knoeierd die hier regelmatig blijft eten, altijd als hij komt eten wil hij “knoeibroodjes” eten en vaak geven we daar ook heerlijk aan toe. Dat snuutje dat helemaal onder de tomatensaus zit, inclusief zijn handen, kleren en de rest van de eetkamer haha. Maar die blije oogjes die hij dan heeft zijn echt onbetaalbaar. Voor de vieze kleren hebben we een wasmachine, voor vieze gezichtjes en handjes hebben we water en zeep en voor de rest van de eetkamer water en allesreiniger. Wij zijn niet het type mensen waar niks mag, maar hier mag juist heel veel en van lekker knoeien is nog nooit iemand dood gegaan.
Maar de kleine knoeierd wordt steeds groter en vraagt steeds vaker om iets anders dan knoeibroodjes, zo is hij ook gek op deze soep en wil hij bij een bordjes aardappels en groente heel graag deze honing-knoflook gehaktballetjes. En zolang de kleine knoeierd geniet, doen wij dat ook en dus mag hij altijd kiezen wat hij wil eten.
Honing-knoflook gehaktballetjes
Honing-knoflook gehaktballetjes zijn een heerlijke en veelzijdige maaltijdoptie die wereldwijd populair is vanwege hun perfecte balans tussen zoetheid en hartige smaken. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die je over dit gerecht moet weten:
Smaakprofiel
- Zoet en hartig: De honing zorgt voor een zachte zoetheid, terwijl knoflook een rijke, aromatische diepte toevoegt.
- Umami-touch: Vaak wordt de smaak verder versterkt door sojasaus of andere umami-rijke ingrediënten in de saus, wat de balletjes een volle, bevredigende smaak geeft.
Textuur
- Sappig van binnen, glazig van buiten: Gehaktballetjes worden meestal mals en sappig gehouden dankzij hun bereidingswijze. Ze worden vaak geglazuurd in een plakkerige honing-knoflooksaus, wat ze een aantrekkelijke glans en een licht kleverige textuur geeft.
- Krokante randjes: Wanneer de balletjes worden aangebakken of gebakken, krijgen ze een licht knapperige buitenkant, wat een mooi contrast vormt met de zachte binnenkant.
Hoe maak je deze honing-knoflook gehaktballetjes?
Het maken is echt heel simpel en zou je gezellig samen met je kinderen kunnen doen. Ik heb deze gehaktballetjes ook wel eens in de slowcooker gemaakt, maar vind ze uit oven toch net wat lekkerder.
Honing-knoflook gehaktballetjes
Materials
Voor de gehaktballetjes
- 500 gram half-om-half gehakt
- 60 gram paneermeel
- 1 ui heel fijn gesneden
- 1 eetlepel bosuitjes heel fijn gesneden
- 1 ei
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout als je niet zoveel zout mag eten laat deze dan weg.
- 1 theelepel zwarte peper
- Sesamzaadjes voor de garnering
Voor het honing-knoflooksausje
- 60 ml rijstazijn
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels honing
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels sojasaus
- ½ eetlepel maizena
- 2 eetlepels water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng in een grote mengkom het gehakt met de paneermeel, ui, bosui, ei, sojasaus, bruine suiker, knoflookpoeder, zout en peper. Meng alles goed door elkaar.
- Maak gehaktballetjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Bak ze gedurende 15-20 minuten in de oven tot ze bruin en gaar zijn.
- Ondertussen maken we het sausje
- Doe in pan de azijn, bruine suiker, sojasaus, honing en knoflook. Roer goed door elkaar
- Giet het over in een pannetje en verwarm het op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost.
- Meng de maizena met het water, roer goed door elkaar en voeg dit toe aan het sausje. Roer nog een keer goed door.
- Doe de gehaktballetjes zodra ze klaar zijn in een kom en giet het sausje er overheen. Strooi er wat sesamzaadjes en eventueel nog wat bosuitjes overheen.
In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑🍳❤️
Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰
Leave a reply