Inleggen

Inleggen van rode ui met radijsjes

Jullie kennen vast wel het inleggen van komkommer of courgette al. Mijn moeder noemde het vroeger komkommer in ‘t zuur en stond eigenlijk standaard bij het avondeten erbij op tafel. Omdat onze moestuin maar blijft geven en ik erg overvloedig was geweest met het zaaien van radijsjes dacht ik zou je radijsjes ook in kunnen leggen? Ja was het antwoord, maar ik vond alleen ingelegde radijsjes niet zo lekker. Mijn man kwam op het idee om er rode ui bij te doen, en aangezien we behoorlijk wat rode uien hadden die op moesten besloten ik het een kans te geven. Het was bingo, ingelegde rode ui en radijsjes is echt een schot in de roos.

K'OOK! Dé leukste kookwinkel van Nederland

Inleggen de trent van 2023

Vroeger werd er de hele zomer groente en fruit ingelegd, maar tegenwoordig hoor je het steeds minder. Toch blijkt inleggen weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer mensen hebben een moestuin bij huis of op een volkstuincomplex en ja wat moet je met alle groente die daar vanaf komt.
Veel kan je invriezen, want niet alles is geschikt om in te leggen. Maar als je net als ons een beetje overvloedig met zaaien bent geweest en je omkomt in de courgette, komkommer, radijsjes en aardbeien, dan is inleggen echt een uitkomst.

Ook ga ik mij dit jaar wagen aan het wecken, want ik zie de sperziebonen, bietjes en spruitjes massaal groeien en ondanks dat wij 3 grote vriezers hebben gaat het niet allemaal in de vriezer passen. Want er komt ook nog veel broccoli en bloemkool aan en dat vind ik niet zo lekker om in te wecken, dus daarvoor moet ik plaats maken in de vriezers. Ook het vlees voor onze hond ligt in de vriezer en ondanks dat het een klein hondje is neemt haar vlees in de vriezer de meeste ruimte in haha.

Ik heb een hele partij goede weckpotten besteld (ik had niet zulke goede en erg goedkopen van een niet nader te noemen winkel) en hoop dat deze morgen binnenkomen. De eerste courgettes en komkommers kunnen er volgende week wel vanaf (ik tel inmiddels 8 courgettes en 5 komkommers), dus dan kan het inleggen gaan beginnen. Maar de radijsjes waren dus al klaar en eenmaal geoogst blijven ze niet zo heel lang goed, radijsjes invriezen is geen goed idee en wecken gaat ook niet echt. Dus ik sta met dit weer uien en radijsjes te snijden en in potten te stoppen, gelukkig is het lekker koel in de keuken haha.

Inleggen

Hoe leg je rode ui en radijsjes in?

Inleggen is echt super simpel en echt iedereen kan het. Dus heb je rode ui en radijsjes over probeer dit recept dan eens. Zodra ik komkommer en courgette heb ingelegd zal ik dit recept ook met jullie delen.
Je kan aan deze uien ook nog wat knoflook en rode peper toevoegen, ik legde ze voor de foto erbij maar deed dit niet bij de uien erbij.

Ingelegde rode ui met radijsjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time2 minuten
Totale tijd12 minuten
Gang: Bijgerecht
Opbrengst: 6 porties
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • Weckpot van minimaal 700 ml

Materials

 • 2 grote rode uien in dunne ringen
 • 20 radijsjes door de helft
 • 3 eetlepel suiker
 • 300 ml azijn
 • 200 ml water
 • zout

Instructies

 • Doe de uien en radijsjes in een kom en voeg 1 eetlepel zout en toe. Hussel goed door elkaar en laat voor 20 minuten staan.
 • Doe de uien en radijsjes in een vergiet en spoel even af onder de kraan om het meeste zout er af te spoelen
 • Laat in een vergiet goed uitlekken
 • Verwarm de azijn, water en de suiker in een pannetje
 • Doe de rode ui en radijsjes in een weckpot die je goed kunt afsluiten
 • Als de suiker is opgelost en het mengsel kookt giet je het in de pot over de uien en de radijsjes
 • Onderstaande twee stappen hoef je alleen maar te doen als je de uien voor langere tijd wil bewaren. Wil je de uien dezelfde avond nog eten dan hoef je alleen maar de vloeistof over de uien en radijsjes te gieten en de pot te sluiten.
 • Sluit de pot goed af en laat zo'n 10 minuten staan. De pot zal nu vacuum trekken.
 • Je kan het na een uur ongeveer eten, maar wij vinden het lekker als het een tijdje op een donkere koele plaats staat. De smaak wordt dan intenser en lekkerder.
(Visited 565 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept