Koude komkommersoep

Koude komkommersoep

Met deze warme dagen is een soepje altijd erg lekker. Maar in plaats van warme soep is ook een koud soepje erg lekker, zo kan je denken aan gazpacho of deze heerlijke koude komkommersoep.

Pre-zomer 2023

Wat doe je als je zoveel komkommers uit je moestuinPre-zomer 2023 haalt dat de buren zeggen voor ons even geen komkommers meer, je kelder volstaat met ingelegde komkommer, collega’s ook geen komkommer meer willen en je zelf ook eigenlijk geen komkommer meer kunt zien (en het seizoen voor het oogsten van komkommer is nog maar net begonnen)? Dan ga je op zoek naar andere manieren voor het verwerken van komkommers, want weggooien daar doen we niet aan. Volgend jaar maar hooguit 2 komkommerplanten in de tuin zetten in plaats van zes haha.

Komkommertijd

Of het komt omdat het in een vrij korte tijd van nog koude nachten naar hoge temperaturen is gegaan ik weet het niet, maar de komkommerplanten hadden ineens het licht gezien en besloten naast groeien ook heel veel komkommers te maken. De eerste week was het nog wel grappig, komkommer mee naar het werk als tussendoortje, ‘s avonds wat zoet-zure komkommer bij het eten en ook de buren, vrienden en collega’s konden een komkommertje wel waarderen. Maar toen ik afgelopen week weer met een mand vol komkommer de deuren langs ging bij de buren, het probeerde te slijten bij vrienden en collega’s hadden zij zo iets van voor ons even geen komkommer meer…oeps.

Ik heb toen een “kraampje” bij ons in de voortuin gemaakt en daarbij een bordje dat de komkommers gratis meegenomen mochten worden. Wij wonen langs een fietsknooppunt en dus is het de afgelopen dagen al druk met fietsers en die konden een komkommertjes voor onderweg wel waarderen. Er waren zelfs mensen die aanbelde om wat geld te geven omdat ze besloten 6 komkommers mee te nemen, super lief maar echt niet nodig, daar heb ik dan ook vriendelijk voor bedankt en gezegd dat ze lekker van de komkommers moesten genieten. Maar vervolgens vond ik het geld in de brievenbus…zucht.

Naast de komkommers liggen inmiddels ook courgettes en ook die worden zeer gewaardeerd. En wees niet bang ook naast al het weggeven blijft er voor ons nog voldoende komkommer en courgette over om te eten en om in te maken. Maar aangezien het seizoen pas net begonnen is, beloofd dit wat voor de komende weken als de temperaturen zo hoog blijven. Dus ben je toevallig in Duitsland (vlakbij Dinxperlo) en heb je een komkommer of courgette nodig, je mag het gratis komen ophalen.

Koude komkommersoep

 

Hoe maak je deze koude komkommersoep?

Het soepje maken is heel erg makkelijk en ook ideaal als je op vakantie bent. Je hebt er niet veel voor nodig en ook in het buitenland is alles te verkrijgen.

Koude komkommersoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Gang: Lunch, Soep, voorgerecht
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • blender of keukenmachine

Materials

 • 2 grote komkommers
 • 150 gram Griekse yoghurt
 • 1 limoen uitgeperst
 • handvol verse dragon fijn gesneden
 • 3 takjes verse munt
 • handvol verse dille
 • bieslook gebruik zoveel als je lekker vindt
 • extra vierge olijfolie om er overheen te drizzelen

Instructies

 • Snijd een derde van de komkommers in dunne schijfjes en zet apart
 • Snijd de overige komkommer in grove stukken en doe deze in een blender of keukenmachine
 • Voeg de yoghurt, limoensap, dragon, munt, bieslook en dille toe
 • Blend nu tot een gladde soep
 • Proef even of je er wat zout of wellicht nog wat meer limoensap of kruiden aan toe wilt voegen.
 • Serveer in kommen en leg er nog wat plakjes komkommer en eventueel wat fijn gesneden kruiden bovenop en maak af door er wat olijfolie overheen te drizzelen.
 • Happy summer!

 

In dit artikel staan affiliatelinks, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.

(Visited 377 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept