Kaneelbroodje

Kaneelbroodjes

.      

Het is weer bijna pasen en dan staat, naast het paasbrood, standaard deze kaneelbroodjes op de ontbijttafel.
Dit jaar vieren we de dag voor pasen de verjaardag van mijn man en op eerste paasdag krijgen wij lieve vrienden te eten, dus ik denk dat het ontbijt dit jaar zal bestaan uit een plakje gekocht paasbrood in plaats van zelfgemaakt paasbrood haha.

Ik heb het briljante idee geopperd om op eerste paasdag een Indische rijsttafel op tafel te zetten. Maar ik was even vergeten dat de verjaardag van mij man er nog voorzat en dat het stiekem wel heel veel werk is. Dus op de verjaardag van mijn man zal het huis zeer waarschijnlijk al heerlijk ruiken naar Indisch eten en moet de viste het doen met een borrelplankje haha. Maar ik ga er vanuit dat ze dit wel zullen waarderen.

Leestip: Zeeuwse bolussen

De kaneelbroodjes, waar komt het vandaan?

Kaneelbroodjes

Gek genoeg dacht ik dat de kaneelbroodjes (cinnamon roll) uit Amerika of Engeland kwam. Maar niks is minder waar, de oorsprong van deze heerlijke lekkernij ligt in Zweden (hier wordt het kanelbulle genoemd)
In Zweden wordt het broodje vaak tijdens de fika (een koffiemoment met iets lekkers) gegeten.

Enkele van de ingrediënten die gebruikt worden in dit broodje, kaneel, suiker en boter voeren terug tot 2000 voor Christus. Het gietbrood gaat terug tot 1000 voor Christus. Kaneel was in 2000 voor Christus een luxe specerij en werd vaak cadeau gedaan aan vorsten. Boter werd al beschreven in de bijbel en werd toen gemaakt door boerenvrouwen. In 1860 werden de boerenvrouwen vervangen door machines en werd boter massaal geproduceerd.

Leuk feitje, 4 oktober staat in Zweden bekend als nationale kaneelbroodjes dag. Ik vind dat we deze dag hier ook maar moeten invoeren ;-).

De kaneelbroodjes in Zweden zijn lang niet zo zoet als de variant uit Amerika en bevatten naast kaneel ook een vleugje kardemom.

Er zijn tegenwoordig overal ter wereld verschillende soorten kaneelbroodjes te vinden. Ze variëren van de zoete en kleverige Philadelphia-stijl tot de lichtere Zweedse favoriet. Er zijn ook zuivelvrije en glutenvrije varianten.

Of je er nu naar verlangt terwijl je in het winkelcentrum rondloopt of door een ander land toert, er is vast wel een plek in de buurt waar je een kaneelbroodje kunt kopen en ervan kunt genieten.

Hoe maak je het?

KokenKoken

Het maken van de kaneelbroodjes is niet moeilijk en het deeg kan je eventueel ook al een dag van te voren maken. Zo hoef je ‘s morgens alleen nog maar het kaneelmengel er op te doen en de broodjes af te bakken in de oven…ideaal toch? Je kan het deeg dan in de koelkast laten rijzen. Maak dan het deeg zoals in het recept staat, alleen zet het dan niet weg op een warme plaats, maar dek de kom af en zet deze in de koelkast voor zo’n zeker 12 uur. Door de koude temperatuur in de koelkast zal je deeg heel langzaam rijzen en dus is dat ideaal als je de volgende dag verse kaneelbroodjes wilt eten.

Wil je het heel erg makkelijk doen? Dan kan je ook kant en klaar pizzadeeg of bladerdeeg gebruiken en hier het kaneelmengsel op doen. Hmm dit brengt mij eigenlijk wel op een idee om toch eerste paasdag deze lekkere broodjes op tafel te zetten :-).

Wil je een goede kwaliteit kaneel kopen? Koop je kaneel dan bij Van Beekum Specerijen. Met de code PUUR10 krijg je t/m 31 maart 2023 10% korting op je aankoop.

Kaneelbroodjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time20 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Ontbijt
Keuken: Amerikaans, Zweeds
Trefwoord: Kaneelbroodjes
Opbrengst: 12 broodjes

Materials

Voor het deeg

  • 10 gram gedroogde gist of 21 gram verse gist, los deze op in de melk
  • 250 ml melk lauwwarm
  • 100 gram kristalsuiker
  • 500 gram bloem
  • 70 gram boter ongezout en in blokjes
  • 1 theelepel zout
  • 2 grote eieren

Voor de vulling

  • 90 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels kaneel

Topping

  • 100 gram roomkaas ik gebruik monchou
  • 80 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 3 eetlepels melk

Instructies

  • Meng de gist met de melk en 1 theelepel kristal suiker en roer goed door. Zet aan de kant en wacht tot er bubbeltjes verschijnen
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom (behalve de boter) en kneed dit met een mixer met deeghaken in 10 minuten tot een soepel deeg. Doe in de laatste minuten beetje bij beetje de boter erbij
  • Doe een beetje bloem in een schone kom en leg hier de bol deeg in
  • Dek af met een theedoek of plastic folie en zet op een warme plek voor 1 uur
  • Druk na 1 uur het lucht uit het deeg en rol er een lange lap van
  • Doe de ingrediënten voor de vulling in een kom en mix dit tot een gladde creme
  • Verdeel deze crème over het deeg
  • Rol het deeg over de lange kant op
  • Snijd de rol in 12 plakjes en leg deze plakjes in een ingevette ovenschaal
  • Dek de ovenschaal af en laat de broodjes nog zo'n 30 minuten op een warme plaats rusten
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Bak de broodjes in 20-25 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de topping
  • Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en meng tot een gladde massa.
  • Voeg eventueel wat extra melk toe als je de topping te dik vindt, of iets meer poedersuiker als je het te dun vindt.
  • Drizzel de topping over de broodjes als ze flink afgekoeld zijn, anders zal je topping direct van je broodjes aflopen.

In deze blog staan affiliate links. Kopen jullie via deze links een product dan krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s.

(Visited 163 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept