Lasagne, wij zijn er gek op. Maar wist je dat lasagne niet alleen lekker is uit de oven maar dat ook lasagne uit de slowcooker heel erg lekker is? Je krijgt weliswaar niet zo’n heerlijk kaaskorstje, maar de kaas smelt wel heerlijk waardoor je van die lekkere draderige kaasslierten krijgt, ik hou er van jij ook?
Geschiedenis lasagne
Lasagne is een traditioneel Italiaans gerecht dat wereldwijd bekend en geliefd is. De geschiedenis van lasagne is rijk en gaat ver terug in de tijd, met wortels die mogelijk tot in de oudheid reiken.
De oorsprong van lasagne is enigszins omstreden en diverse theorieën bestaan over hoe en waar het gerecht voor het eerst is ontstaan. Een van de vroegste verwijzingen naar een gerecht dat lijkt op lasagne komt uit het oude Griekenland. De Grieken hadden een gerecht genaamd “Laganon,” bestaande uit lagen deeg en saus. Dit wordt beschouwd als een voorloper van lasagne. De Romeinen namen dit over en maakten een soortgelijk gerecht dat “lasanum” werd genoemd, wat pot of vat betekent, en dat diende als een referentie naar de schaal waarin het werd gekookt.
Het woord “lasagne” zelf heeft een interessante etymologie. Het stamt af van het Griekse woord “Lasanon,” dat in het Latijn “lasanum” werd en uiteindelijk in het Italiaans “lasagne.” Dit toont aan hoe het gerecht en de terminologie door verschillende culturen zijn overgenomen en aangepast.
In de Middeleeuwen verscheen een gerecht dat “losyns” werd genoemd in Engeland, vermeld in een kookboek uit 1390 genaamd “The Forme of Cury,” samengesteld door de koks van koning Richard II. Dit gerecht bestond uit laagjes pasta zonder tomatensaus, aangezien tomaten pas in de 16e eeuw vanuit de Nieuwe Wereld naar Europa werden gebracht.
De moderne versie van lasagne zoals we die nu kennen, met zijn karakteristieke lagen pasta, saus, en vulling, werd waarschijnlijk in de regio Emilia-Romagna in Italië ontwikkeld. De stad Bologna, in het bijzonder, wordt vaak gecrediteerd als de geboorteplaats van de klassieke lasagne al forno. In deze regio werd lasagne traditioneel gemaakt met lagen ragù (vleessaus), bechamelsaus en Parmigiano-Reggiano kaas.
Lasagne bleef een regionaal gerecht tot de eenwording van Italië in de 19e eeuw, toen nationale eenheid ook leidde tot de uitwisseling van culinaire tradities tussen verschillende regio’s. In de 20e eeuw, met de Italiaanse emigratie naar de Verenigde Staten en andere delen van de wereld, begon lasagne internationale bekendheid en populariteit te verwerven.
Tegenwoordig wordt lasagne in talloze variaties en stijlen wereldwijd genoten, elk met hun eigen lokale invloeden en aanpassingen. Het gerecht blijft een symbool van de rijke culinaire tradities van Italië en een favoriet in keukens over de hele wereld. Lasagne heeft zich ontwikkeld van een eenvoudig gerecht met lagen deeg in de oudheid tot een complex en geliefd gerecht in de moderne tijd, dat de harten van mensen overal ter wereld heeft veroverd.
Hoe maak je lasagne uit de slowcooker?
Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen .
Lasagne uit de slowcooker
Materials
- 400 gram champignons in plakjes gesneden
- 300 gram baby spinazie
- 750 gram half-om-half gehakt
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 400 gram tomatenblokjes
- 500 ml pasata
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ¼ eetlepel chilivlokken
- 400 gram Ricotta
- 1 bol mozzarella in stukjes gesneden
- 40 gram parmazaanse kaas
- verse basilicum fijn gesneden en naar smaak
- lasagnebladeren kijk zelf even hoeveel je nodig hebt om een aantal laagje te maken. Dit hangt af van de grootte van je slowcooker
- olijfolie
Instructies
- Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de champignons op middelhoog vuur.
- Voeg de spinazie toe en wacht telkens met nieuwe spinazie toevoegen tot de andere geslonken is
- Haal het mengsel uit de pan en bewaar even apart
- Verhit opnieuw een klein beetje olie in de pan en bak hier in het gehakt, als het gehakt bruin is voeg je de ui toe en bakt deze tot het glazig is, voeg daarna de knoflook toe en bak nog uiterlijk 1 minuutje mee
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even goed mee om te ontzuren
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes, pasta, oregano en chilivlokken toe en roer goed door
- Meng ondertussen in een kommetje de ricotta, de helft van de mozarella, 20 gram parmazaanse kaas en een klein beetje de basilicum.
- Smeer de pan van de slowcooker in met een beetje olie
- Verdeel ⅓ van de tomatensaus over de bodem van de slowcooker
- Leg er pastavellen bovenop, mogelijk moet je deze even breken zodat ze goed passen
- Verdeel ⅓ van het champignonmengsel over de lasagnevellen en doe daarboven op een gedeelte van het ricottamengsel
- Herhaal bovenstaande stappen en eindig met de tomatensaus
- Doe op de tomatensaus de resterende mozarella en parmazaanse kaas
- Zet voor 4-5 uur op low
- Serveer en strooi er dan nog wat basilicum overheen