Mince pie

Mince pie + recept mincemeat

Je kan het meisje wel uit Engeland halen, maar Engeland niet uit het meisje en dus vandaag een recept voor jullie van heerlijke echte Engelse mince pie. In Engeland kan je het mincemeat (nee dit heeft niks met vlees te maken, maar daar later meer over) in grote potten kopen, maar het is ook kinderlijk eenvoudig om dit zelf te maken. Je kan het mincemeat al heel goed ruim van te voren voorbereiden, heb je meer wat meer ruimte voor de rest van het kerstdiner of je kerstbaksels.



Wat is Mince pie?

Stel je voor: het is een koude winteravond in Engeland, de kerstlampjes twinkelen, en je voelt de geur van kruiden, fruit en magie in de lucht. In het midden van deze gezellige scène schittert de ster van de feesttafel: de mince pie! Klein van formaat, maar groots in traditie en charme.

Een Hapje Geschiedenis

De mince pie is als een tijdmachine in gebakvorm. Haar roots gaan helemaal terug naar de middeleeuwen, toen mensen vlees, fruit en specerijen in één hap combineerden. Ja, vlees! Toen was het een soort multitask-taart: hoofdgerecht én dessert in één. Maar geen paniek, tegenwoordig is het vooral een zoete traktatie.

Deze taartjes zijn letterlijk door oorlogen heen gebakken. Wist je dat Oliver Cromwell, die streng tegen feestelijkheden was, ze verbood omdat ze “te decadent” zouden zijn? Gelukkig konden zelfs de meest serieuze gezichten niet lang zonder hun favoriete taart, en na de restauratie van de monarchie keerde de mince pie triomfantelijk terug. Feestvreugde: 1, saaie regels: 0.

Geluk in een Hap

Mince pies hebben altijd iets mystieks gehad. Er zijn bijgeloven zoals: als je er elke dag 3 eet 4 dagen voor Kerstmis, krijg je een jaar vol geluk. En laten we eerlijk zijn, wie zegt nee tegen geluk in de vorm van taart?

Traditioneel werden ze ovaal gebakken om de kribbe van Jezus te symboliseren, wat best schattig is als je erover nadenkt. Tegenwoordig zijn ze vooral rond, klein en handig om in één keer op te eten (of twee als je beleefd bent).

Mince pie

Een Wereld op je Bord

Het grappige is dat deze kleine taartjes een wereldreis hebben gemaakt – tenminste in smaak. Specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat kwamen ooit via de kruistochten naar Europa. Het resultaat? Een heerlijke, warme smaakexplosie die meteen aan knisperende haardvuren doet denken.

Ze zijn misschien Brits van origine, maar mince pies zijn een wereldburger geworden. Van Australië tot Amerika, overal duiken ze op in december. Iedereen wil een stukje van deze kerstklassieker.

Een Feest voor Iedereen

Modernisering heeft de mince pie ook niet overgeslagen. Nu kun je ze krijgen in alle soorten en maten: mini, mega, glutenvrij, veganistisch – noem maar op. Het is alsof de mince pie zegt: “Kerstmis is voor iedereen, dus hier is een taartje dat past bij jouw dieet!”

Leuke Feitjes

  • – De grootste mince pie ooit was meer dan 1.000 kg. Een echte kolos van kerstgeluk!
  • – Britten eten jaarlijks honderden miljoenen mince pies. Het is een nationale sport geworden.
  • – Sommige families hebben geheime recepten die generaties lang worden doorgegeven, alsof ze nationale schatten zijn.

Waarom Houden We van Mince Pies?

Misschien is het de nostalgie, misschien de heerlijke smaak, of misschien gewoon de traditie om samen met familie en vrienden van iets speciaals te genieten. Wat het ook is, de mince pie is veel meer dan een simpel taartje. Het is een klein stukje kerstmagie, verpakt in deeg, met een warme knipoog naar het verleden.

Dus de volgende keer dat je in een mince pie hapt, weet je dat je een stukje geschiedenis, geluk en feestvreugde proeft. En is dat niet precies waar Kerstmis om draait? 🎄✨



Mince Pie Etiquette

Wist je dat er zelfs manieren zijn om een mince pie correct te eten? In de Victoriaanse tijd was het bijvoorbeeld gebruikelijk om je pink omhoog te houden als je er een hap van nam, alsof je thee dronk. Tegenwoordig mag je hem gewoon in één hap naar binnen werken als je wilt – al wordt een klein beetje genot ervan nemen natuurlijk aangemoedigd.

Ook is er een ongeschreven regel dat je nooit, maar dan ook nooit, mag klagen over een zelfgemaakte mince pie. Zelfs als de bodem iets te krokant is of de vulling een tikje te veel kaneel bevat, is het etiquette om te glimlachen en “heerlijk!” te zeggen.

De Magische Legende

Mince pies zitten boordevol kerstmagie. Volgens een oud verhaal moet je bij je eerste hap een wens doen – en die zou dan zeker uitkomen. Kinderen in Engeland geloven ook vaak dat de kerstman dol is op mince pies. In plaats van een bordje koekjes zetten ze ‘s avonds een mince pie en een glas melk (of brandewijn, als je een extra gezellige kerstman verwacht) klaar.

En dan is er nog het bijgeloof dat je een mince pie nooit mag snijden met een mes. Waarom? Omdat dit ongeluk zou brengen. Het is misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar waarom zou je de kerststemming riskeren?

Mince Pies en Feestelijke Competities

In Engeland is er een ware competitie ontstaan rondom de beste mince pie. Supermarkten strijden jaarlijks om de titel van “beste supermarkt mince pie,” en lokale bakkerijen proberen altijd met nieuwe creaties indruk te maken. Denk aan luxe versies met gouden glitters of modernere varianten gevuld met karamel en chocola.

Daarnaast zijn er ook eetwedstrijden! Hoeveel mince pies kun jij eten in één minuut? De recordhouders zitten ergens rond de 15 – en dat zonder kruimels te morsen (al is dat bijna onmogelijk).

Een Wereldwijde Fandom

Hoewel de mince pie in de basis Brits is, is zijn ster op het wereldtoneel flink aan het rijzen. In Amerika, waar “pie” meestal groot en rond is, wordt de mince pie als een schattige, exotische lekkernij gezien. Australiërs omarmen het als deel van hun zomerse kersttradities, terwijl zelfs delen van Azië het taartje met enthousiasme hebben ontdekt.

Een Hemelse Geur

Een van de meest geliefde aspecten van de mince pie is de geur. Zodra je er een opent, vult de lucht zich met warme tonen van kruiden, fruit en feestvreugde. Het is alsof het taartje speciaal is ontworpen om iedereen in een kerststemming te brengen, zelfs de grootste Scrooge.

Creatieve Toepassingen

De mince pie blijft zichzelf vernieuwen. Sommige mensen crunchen ze in ijs, draaien ze door milkshakes, of gebruiken ze als basis voor een verrassend luxe dessert. Wat dacht je van mince pie-pannenkoeken of een mince pie-crumble? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een Taartje om te Koesteren

Dus, wat maakt de mince pie zo speciaal? Misschien is het de eeuwenoude traditie, de magische verhalen, of gewoon de heerlijke smaak die kerst in een hap samenvat. Maar het mooiste van de mince pie is misschien wel dat het mensen samenbrengt. Of je nu een traditionele eter bent of een avontuurlijke smaakzoeker, er is altijd een plek voor dit taartje op de kersttafel.

En vergeet niet: als je een mince pie eet, glimlach je vanzelf. En is dat niet precies wat de feestdagen zo bijzonder maakt? 🎅✨

Hoe maak je mincemeat

Ik heb altijd mincemeat op voorraad en koop elk jaar een paar potten mince meat als wij in Engeland zijn. Maar zelf maken is ook erg makkelijk en erg lekker.

Dit recept is voor een grote pot vol, je kan het recept verdubbelen of verminderen als je minder mince meat wilt. Maar geloof mij eenmaal geproefd wil je net als ons altijd mincemeat op voorraad hebben. En in een afgesloten pot kan je het wel tot 6 maanden in de koelkast bewaren.

mincemeat

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time1 dag 21 uur
Totale tijd1 uur
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Grote pan

Materials

  • 3 Elstar appels in hele kleine blokjes gesneden
  • 1 pink lady appel in hele kleine blokjes gesneden
  • 120 gram donkere rozijnen
  • 120 gram lichte rozijnen
  • 70 gram gedroogde cranberries
  • 60 mililiter sinaasappelsap
  • 3 eetlepels citroensap
  • 240 ml appelcider
  • 250 gram bruine suiker
  • 75 gram blanke amandelen heel fijn gesneden
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel piment
  • ¼ theelepel kruidnagel
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel rasp van een sinaasappel
  • 1 theelepel rasp van een citroen
  • 3 eetlepel brandy

Instructies

  • Doe in een pan: de appel, rozijnen, cranberries, sinaasappelsap, citroensap, appelcider, bruine suiker, amandelen, kaneel, gember, nootmuskaat, piment, kruidnagel, zout en boter en zet op middelhoog vuur.
  • Zodra het kookt, doe je de deksel op de pan, draai je het vuur laag en laat je het 30 minuten koken, terwijl je af en toe roert. Verwijder daarna het deksel en kook onafgedekt verder tot het mengsel donker is geworden en is ingedikt, ongeveer 15 minuten, onder regelmatig roeren.
  • Haal van het vuur en roer de sinaasappelschil, citroenschil en brandy erdoor.
    Je kunt het nu eten, maar het is nog lekkerder als de smaken zich een paar dagen zijn ingetrokken, begin dus op tijd met het maken!

Hoe maak je mince pie

Mince pie

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time20 minuten
Totale tijd50 minuten
Opbrengst: 18 stuks
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • muffinvorm met 12 gaten

Materials

  • 225 gram ongezouten boter
  • 350 gram bloem
  • 100 gram rietsuiker
  • 280 gram mincemeat
  • 1 klein ei losgeklopt
  • poedersuiker

Instructies

Het deeg

  • Meng bloem, snufje zout, suiker en boter door elkaar tot een samenhangend deeg,
  • Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast om weer stevig te worden.
  • Verwarm de oven tot 180 graden (hete lucht).
  • Smeer de muffinvorm in en leg in ieder gat een bolletje te deeg ter grootte van een walnoot en druk dit in de hele vorm
  • Doe de mincemeat in de vormen (blijf 1 cm onder de rand)
  • Rol het overgebleven deeg uit en steek er een rondje uit ter grootte van de muffinvorm of maak er een leuke vorm van zoals een ster.
  • Leg het deeg op de mincemeat en druk dit goed aan op de randjes, smeer het deegdakje in met wat losgeklopt ei.
  • Bak de mince pies 20 minuten in de voorverwarmde oven
  • Bestrooi ze met poedersuiker als ze uit de oven komen

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 31 times, 14 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.