Het is bijna oud en nieuw, tot aan oud en nieuw wil ik jullie elke dag een heerlijk recept geven voor een borrelhapje die je kunt serveren op oudjaarsavond. We beginnen vandaag met een superlekker worstenbroodje met brie en cranberry.
Dit hapje kregen wij geserveerd toen wij begin deze maand bij onze Engelse vrienden een pre-kerstfeest hadden. Na de eerste hap vroeg ik onze vriendin gelijk om het recept want dit was echt super lekker en ook enorm simpel om te maken. Je zou het zelfs al even van te voren kunnen maken zodat je het alleen nog maar in de oven hoeft te schuivenβ¦ideaal.
Geschiedenis van het Nederlandse worstenbroodje
Het worstenbroodje! Een Nederlands bakwonder dat je niet zomaar voorbij kunt lopen zonder er minstens even bij stil te staan. Het is een van die simpele, maar oh zo lekkere lekkernijen die je altijd weer opnieuw kunt ontdekken, ongeacht je leeftijd of waar je vandaan komt. Dit warme, zachte broodje met zijn hartige vulling is niet alleen een stevige snack, maar ook een stukje Nederland in je hand.
Het worstenbroodje heeft iets magisch. Het is van oorsprong afkomstig uit Brabant, maar ondertussen kun je het overal in Nederland vinden. Of je nu in de supermarkt staat of door een gezellige bakkerij slentert, die geur van versgebakken deeg en het beloofde zachte vlees trekt je altijd aan.
En dan die textuur! Het broodje is perfect zacht en luchtig van binnen, met een heerlijke knapperige buitenkant. Maar het beste komt natuurlijk met de eerste hap: het broodje omhult je smaakpapillen met een smakelijke, vullende combinatie van vlees die je niet snel zult vergeten. Het lijkt wel of het je ziel even opwarmt.
En het is zoβn veelzijdig vriendje! Of je het nu koopt voor onderweg, voor bij een borrel, als lunch of als een troostrijke snack op een regenachtige middagβhet worstenbroodje doet altijd zijn werk. Zelfs de grootste gourmet kan het niet helpen om te glimlachen bij het zien van een vers gebakken worstenbroodje.
Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een worstenbroodje dat je bij een ouderwetse snackbar of een ambachtelijke bakker kunt krijgen, precies op het moment dat je het het meest nodig hebt? Het is meer dan eten; het is comfort in broodvorm, een stukje gezelligheid dat je van binnen verwarmt.
Dus de volgende keer dat je er eentje ziet, geef het dan een knipoog. Het is niet zomaar een snackβhet is een stukje Nederlands erfgoed, vol smaak, traditie en natuurlijk, liefde!
Hoe maak je dit worstenbroodje met brie en cranberry?
Worstenbroodje met brie en cranberry
Materials
- 1 rol vers bladerdeeg in de koeling van de supermarkt of maak het zelf
- 1 eetlepel verse tijm fijn gehakt
- ΒΌ theelepel nootmuskaat
- 350 gram varkensworstjes velletje verwijderd zodat je alleen het vlees hebt
- 50 gram brie in plakjes gesneden
- 1 ei geklutst
- bloem om je aanrecht te bestrooien
- 1 pot cranberry saus of maak het zelf met het recept op deze site
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Meng het worstvlees met de tijm, nootmuskaat en wat peper en zout
- Zet dit even weg in de koelkast tot gebruik
- Bak het bladerdeeg uit en rol het deeg nog wat verder uit, strooi hiervoor wat bloem op je aanrecht zodat het bladerdeeg niet blijft plakken
- Rol het uit tot het ongeveer 40 cm lang is
- In het midden van het deeg verdeel je 2 a 3 eetlepels cranberrysaus
- Haal het vlees uit de koelkast en rol een worst net zolang als je bladerdeeg
- Leg deze worst op de cranberrysaus en verdeel hierover de plakjes brie
- Bestrijk de uiteinden van het deeg met wat water of ei
- Rol het deeg nu strak op en smeer het in met ei
- Leg het deeg voorzichtig op de bakplaat
- Bak 35 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en het vlees gaar
- Serveer er nog wat extra cranberrysaus bij.
In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zoβn link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang β zonder dat het jou iets extraβs kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. π§βπ³β€οΈ
Bedankt voor je support en eet smakelijk! π₯π°
Leave a reply