Paella, als ik van iets een vakantiegevoel krijg dan is het wel van paella. De allereerste paella at ik op een boot toen ik met mijn ouders in 1998 op vakantie was op Tenerife. Ontzettend zeeziek en eigenlijk helemaal geen zin om te eten heb ik toch een paar hapjes geprobeerd, op dat moment stond mijn hoofd totaal niet naar eten en wilde ik maar 1 ding…voeten weer op de wal zetten.
Mijn ouders dachten dat het wel leuk zou zijn om met een boot op zoek te gaan naar dolfijnen. Dat was ook het eerste moment dat ik naast ontzettend wagenziek, ook heel erg zeeziek op mijn lijstje kon zetten. Zolang we in de haven waren ging het wel, maar eenmaal op open zee…ik zal jullie de details besparen. Het boottochtje duurde 4 uur en dit zijn echt de langste 4 uur van mijn leven geweest. Niemand die reistabletjes bij zich had en mijn vader had de grootste lol, terwijl mijn moeder en ik groen van misselijkheid alles binnen probeerde te houden. Sinds die tijd heb ik, behalve de overtocht van Calais naar Dover en terug niet meer op een boot gezeten. En die overtocht doe ik ook alleen met reistabletjes in mijn buik, anders gaat het echt niet goed.
Paella wat is het en waar komt het vandaan?
Paella is een gerecht wat al meer als duizend jaar oud is en zijn oorsprong vindt in Valencia.
Hoe spreek jij paella uit? Pael-ja of pael-la? Of wellicht nog anders? Het correcte antwoord om paella op een goede Spaanse manier uit te spreken is pa-e-ja. Je zult nu wel denken en waar zijn de twee l’en gebleven dan? Die spreken ze in Spanje niet uit, daar wordt een L een J. Nog een klein lesje Spaans, in Spanje spreken ze ook de J niet uit als er een J in een woord staat, maar als een G. Zo wordt het plaatsje Mijas (het witte stadje in het Zuiden van Spanje) uitgesproken als Migas. Jengibre is gember en spreek je dus uit als gengibre (gen-gi-bre). Tot zover de les Spaans voor vandaag (ik ben in 2000 met school naar Nicaragua geweest om te helpen bouwen aan een school en kreeg toen een jaar intensief Spaanse les).
Verder over de paella. Wist je dat ondanks dat paella wordt gezien als het nationale gerecht van Spanje, het niet in heel Spanje wordt gegeten? Paella is een grote pan (paellapan) met rijst, groente, zeevruchten en vlees of vis en vlees. De gele kleur komt door de saffraan.
Saffraan is niet goedkoop, maar je hebt er heel er weinig van nodig. 5 draadjes zijn al voldoende voor een volle kleur en rijke smaak. Ik koop de saffraan altijd bij Van Beekum Specerijen, hier ben je zeker van goede kwaliteit saffraan. Een ook hier is het niet goedkoop, maar doordat je goede kwaliteit koopt heb je dus maar heel weinig nodig om het beoogde resultaat te krijgen. Ga je dit gerecht maken bespaar dan zeker niet op de kwaliteit van saffraan, want dan wordt goedkoop echt duurkoop en dat is zonde.
Hoe maak je paella?
Normaal gesproken gebruik je dus een speciale paellapan om paella in te maken, maar in dit paella recept gebruik ik de slowcooker. De smaak is er niet minder om, sterker nog ik vond de smaak zelfs beter. Door het langzaam garen hebben de smaken meer kans om door de rijst heen te trekken, waardoor je een hele smaakvolle paella krijgt.
Het lijkt alsof er best veel vocht in de paella gaat. Maar dit wordt allemaal opgenomen door de paella rijst. Blijf regelmatig roeren en voeg wat extra bouillon toe wanneer je merkt dat het te droog wordt.
Paella uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 kippendijen in stukjes gesneden
- 240 gram chorizo in blokjes gesneden
- 1 ui in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel milde gerookte paprikapoeder
- 5 draadjes saffraan
- 100 ml witte wijn
- 300 gram paella rijst
- 400 gram tomatenblokjes
- 400 ml kippenbouillon
- 150 gram erwtjes uit de vriezer
- 200 gram garnalen in nam gamba's
- 1 citroen optioneel om erbij te serveren
Instructies
- Zet de slowcooker op low
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de kip en chorizo even rondom aan voor ongeveer 7 minuten tot de kip goudbruin is
- Doe de ui bij de kip en chorizo en bak even voor 3 minuten mee
- Voeg de knoflook, saffraan en paprikapoeder toe en roer even goed door, bak voor z'n 1-2 minuten
- Doe de wijn erbij en laat even doorkoken tot het ongeveer tot de helft is ingekookt
- Doe alles in de slowcooker en voeg de rijst, tomatenblokjes en de kippenbouillon toe
- Zet de slowcooker voor 3 uur op low
- Roer regelmatig even door, als je merkt dat het te droog wordt voeg dan nog wat kippenbouillon toe.
- Voeg het laatste half uur de erwtjes en de garnalen toe
- Is de rijst gaar, dan is je paella klaar. Eet smakelijk