Peruaanse runderstoof

Peruaanse runderstoof

Het heeft even geduurd maar het lijkt wel of tijdens deze vakantie alle vermoeidheid van de afgelopen tijd er in één keer uitkomt, ik heb werkelijk helemaal nergens zin in. Inmiddels heb ik al 2 weken vakantie en zijn wij vorige week een week in Engeland geweest bij onze vrienden, ik heb nu nog 2 weken vakantie voor we weer aan het werk mogen. En ik hoop dat mijn vermoeidheid dan toch een stuk minder is dan de afgelopen tijd. Vandaag is het super slecht weer en ben ik tot 2x toe tot op mijn ondergoed nat geregend tijdens het uitlaten van de honden, dus nu zit in mijn huispak op de bank met de houtkachel aan en dacht ik dat dit wel een mooie tijd was om het recept van Peruaanse runderstoof met jullie te delen.

Slowcooker of gewone pan

Ik maakte deze Peruaanse runderstoof al diverse keren. Meestal maak ik hem in de slowcooker, maar ik heb hem ook al een paar keer in een gewone stoofpan gemaakt en dat ging ook erg goed. In een gewone stoofpan voeg ik wel iets meer vocht toe. Dat kan meer bouillon zijn, maar je kan ook meer tomaten toevoegen die geven uiteindelijk ook weer redelijk wat vocht. Zet het in ieder geval op een heel laag vuurtje en controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit.

Wanneer ik dit soort gerechten in een gewone stoofpan maak dat gebruik het liefst onze houtkachel of het petroleumstelletje van mijn ouders. Ik zet de pan ‘s morgens op de houtkachel en de hele dag ruikt het heerlijk in de woonkamer, of ik steek het oude petroleumstelletjes van mijn ouders (en ik geloof zelf nog van mijn opa en oma) aan, wat een heerlijk huiselijk gevoeg geeft dat toch elke keer weer. Geen idee of dit soort petroleumstellen nog steeds te koop zijn, maar ik moet er nog even niet aan denken dat hij kapot gaat.

Hoe maak je deze Peruaanse runderstoof?

Peruaanse runderstoof

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time8 uur
Totale tijd8 uur 30 minuten
Opbrengst: 4 personen

Equipment

  • Slowcooker van minimaal 3.5 liter

Materials

  • 850 gram runder- of sucadelappen in stukjes gesneden
  • 120 gram Arrabbiata pesto verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • boter om het vlees aan te bakken
  • 3 rode uien fijn gesneden
  • 6 teentjes knoflook geperst
  • 200 ml donker bier
  • 100 ml runderbouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • bosje verse koriander fijn gesneden
  • bosje peterselie fijn gesneden
  • 2 theelepels venkelzaadjes
  • 2 theelepels korianderzaadjes
  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels roze peperkorrels
  • 2 theelepels gedroogde munt
  • 6 grote aardappelen ik nam vastkokende
  • 1 rode peper zaadjes en zaadlijsten verwijderd en heel fijn gesneden
  • 200 gram cherrytomaten gehalveerd
  • 1 grote winter wortel in plakjes gesneden
  • 120 gram Cannellini bonen goed afgespoeld en uitgelekt
  • 120 gram tuinbonen ik had nog tuinbonen uit eigen tuin, maar uit de diepvries kan ook
  • hand gemixte verse kruiden als munt, peterselie en koriander

Instructies

  • Rooster de korianderzaadjes, venkelzaadjes en komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te ploppen.
  • Kruid het rundvlees en meng met de Arrabbiata pesto. Verhit wat boter in een pan en bak het rundvlees op middelhoog vuur aan alle kanten gelijkmatig bruin. Schep het vlees in de slowcooker
  • Smelt eventueel nog wat boter in de pan en zet het vuur laag. Bak de uien en knoflook ongeveer 8-10 minuten tot ze gekarameliseerd zijn. Giet het bier erbij en schraap met een houten lepel alle bruine stukjes uit de pan. Doe dit bij het vlees in de slowcooker.
  • Voeg de aardappelen, wortel, cherrytomaatjes, rode peper, alle bonen, laurierblaadjes, gehakte kruiden, specerijen en gedroogde munt toe. Giet de bouillon erbij, dek af met een deksel en laat 8 uur op low staan.
  • Strooi aan het eind de rest van de verse kruiden over het gerecht en serveer met brood of rijst.
(Visited 2.877 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept