Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes uit de slowcooker

Ik moet toegeven dat je mij echt niet blij maakt met een bezoekje aan de Zweedse blauw-gele winkel. Lange tijd kwamen onze meubels van deze winkel, toen mijn man en ik elkaar leerde kennen kwamen we allebei net uit een scheiding en hadden we niet heel veel geld voor dure meubels, deze Zweedse winkel was toen dus echt een uitkomst. Maar nu loop ik er met een grote boog omheen, echt als je mij chagrijnig wil hebben dan moet je mij hier mee naar toe nemen. Maar sommige producten zijn erg handig en ook erg goedkoop en dus ontkom ik er niet aan om toch een keer hier naar toe te gaan, maar dan gaan we op een doordeweekse avond ongeveer een uur voor sluitingstijd, heerlijk rustig is het dan en geen krijsende kinderen of mensen die continu met een kinderwagen tegen je aanrijden. Waar ik altijd wel erg blij van wordt zijn de Zweedse gehaktballetjes.

Zweedse gehaktballetjes

Het originele recept van de gehaktballetjes is een geheim recept, er wordt veel gespeculeerd en geprobeerd maar toch is het (volgens mij) nog niemand gelukt om de balletjes en de saus exact na te maken. Dit recept is ook niet exact hetzelfde als de gehaktballetjes uit de blauw-gele winkel, maar komt wel dicht in de buurt. En ze zijn echt heel erg lekker.

Wist je dat de gehaktballetjes eigenlijk helemaal niet zo Zweeds zijn als de naam doet laten blijken? De balletjes zijn gebaseerd op het recept wat koning Karel XII mee naar huis nam in het begin van de 18e eeuw. Het is dus meer een Turks gerecht dan een Zweeds gerecht. Maar we blijven het lekker Zweedse gehaktballetjes noemen of zoals ze in Zweden zeggen köttbullar (=vleesballen).

Hoe maken we deze Zweedse gehaktballetjes?

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen, alleen hier vind je de puurste en lekkerste kruiden.

Zweedse gehaktballen uit de slowcooker

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 15 minuten
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 250 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 1 kilo half om half gehakt
  • 30 gram paneermeel
  • 2 grote eieren
  • 1 ½ theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel uienpoeder
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels bloem
  • 60 gram zure room

Instructies

  • Voeg de runderbouillon en worcestershiresaus toe aan de slowcooker
  • Voeg het gehakt, het paneermeel, de eieren, piment, uienpoeder, 2 theelepels zout en 1/2 theelepel peper toe aan een grote kom. Meng het vlees met je handen tot alles goed gemengd is. Wil je gelijke ballen? Schep dan een afgestreken eetlepel gehakt uit de kom en rol er balletjes van, leg ze in de slowcooker. Wanneer de bodem van de cooker bedekt is, voeg dan een tweede laag toe. Sluit het deksel en laat 3 uur op low staan. Of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
  • Smelt de boter en voeg de bloem toe, roer tot de bloem gaar is (het ruikt dan nootachtig), zet dan het vuur uit.
  • Doe de gehaktballetjes met behulp van een schuimspaan over van de slowcooker naar een grote kom en laat het kookvocht in de pan. (Er moet ongeveer 1 1/2 kopjes vocht overblijven.) Sommige kunnen aan elkaar vastzitten, probeer ze zonder kapot te maken los van elkaar te krijgen met behulp van een lepel.
  • Schep het mengsel van boter en bloem in de slowcooker. Klop de zure room erdoor. Doe de gehaktballetjes terug in de slowcooker en roer met de lepel om ze te coaten. Kook op hoge stand, zonder het deksel te sluiten, tot de saus is ingedikt, dit duurt ongeveer 30 minuten. Bestrooi de gehaktballetjes eventueel met peterselie en serveer.
  • Eet smakelijk!!

 

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou  uiteraard niks extra’s. 

(Visited 3.584 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept