Preisoep met mosterd

Preisoep met mosterd uit de slowcooker

Vorig jaar hadden we een overvloed aan prei in onze moestuin. Echt, ik overdrijf niet. We begonnen enthousiast met een paar rijtjes, maar voor we het wisten, groeide de prei weelderig en uitbundig. Het leek alsof elke zaailing zijn uiterste best deed om de grootste en sterkste prei ooit te worden. En eerlijk? Ik had het kunnen weten. Prei is namelijk een geweldige groente om zelf te kweken. Het is relatief makkelijk, groeit goed in verschillende weersomstandigheden en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Maar met die gigantische oogst kwam ook de uitdaging: wat doen we met al die prei?

We hebben van alles geprobeerd. Preitaart, roerbakgerechten, ovenschotels, prei met spekjes… Maar de grootste ontdekking van het seizoen? Een heerlijk romige, licht pittige preisoep met mosterd uit de slowcooker.

Dit recept is niet alleen een smakelijke manier om een flinke hoeveelheid prei te verwerken, maar het is ook ideaal voor drukke dagen. De slowcooker doet het meeste werk, waardoor je ondertussen iets anders kunt doen. Denk aan een rondje moestuin (of even ontspannen met een kopje thee en een boek!).

Waarom prei zo geweldig is

Prei is een ongelofelijk veelzijdige groente. Hij heeft een milde, zoetige uiensmaak en wordt alleen maar lekkerder als je hem langzaam laat garen. Dat maakt hem perfect voor soepen! Bovendien zit prei boordevol voedingsstoffen:

  • Vezels, die goed zijn voor de spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • Vitamine C, wat je immuunsysteem een boost geeft.
  • Vitamine K, essentieel voor gezonde botten.
  • Fytochemicaliën, die ontstekingsremmend werken en het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden.

En dan hebben we het nog niet eens over de combinatie met mosterd gehad. Mosterd geeft een zachte pit en een extra laagje diepte aan de soep. Echt, als je deze soep eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders.

Slowcooker: de ultieme keukenhulp

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ben dol op mijn slowcooker. Het voelt bijna magisch hoe je simpelweg een paar ingrediënten in de pot doet, de deksel erop zet, en uren later een perfect gerecht hebt. Voor deze preisoep werkt de slowcooker perfect omdat hij de smaken langzaam laat ontwikkelen en de prei heerlijk zacht wordt zonder te verbranden. Dit betekent dat je een soep krijgt die fluweelzacht en vol van smaak is.

Preisoep met mosterd

Preisoep met mosterd

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Puur Koken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 preien schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 2 middelgrote aardappelen geschild, schoongespoeld en in blokjes gesneden
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 100 ml kookroom
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter om mee te bakken
  • Optioneel: spekjes, croutons of geraspte kaas als topping

Instructies

  • Snijd de prei in ringen en spoel ze goed af om zand te verwijderen. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de boter of olie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de prei toe en bak een paar minuten mee tot deze iets zachter wordt. Dit geeft extra smaak aan de soep.
  • Doe de gebakken prei, ui en knoflook in de slowcooker. Voeg de aardappelblokjes, bouillon, laurierblad en tijm toe.
  • Zet de slowcooker op low voor 3-4 uur tot de prei en de aardappels gaar zijn.
  • Verwijder het laurierblad en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren.
  • Roer de mosterd en de kookroom door de soep. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in kommen en voeg eventueel toppings toe zoals gebakken spekjes, croutons of geraspte kaas.

Nutrition

Calories: 180kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 4g | Fat: 6g | Fiber: 4g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Niet alleen voedzaam, maar ook nog eens heerlijk vullend!

Tips voor het beste resultaat

  • Gebruik de juiste mosterd. Een grove, pittige mosterd werkt het beste voor dit recept. Dijonmosterd of een grove boerenmosterd zijn goede keuzes.
  • Snijd de prei goed schoon. Prei kan behoorlijk wat zand bevatten tussen de bladeren. Snijd de stengels in ringen en spoel ze grondig af onder stromend water.
  • Wil je extra romigheid? Voeg een scheutje kookroom of een lepel crème fraîche toe net voordat je de soep serveert.
  • Lekker met een topping! Probeer geroosterde spekjes, een handje croutons of wat geraspte oude kaas voor extra smaak en textuur.

Variaties op de preisoep

Hoewel deze soep op zichzelf al heerlijk is, kun je er gemakkelijk je eigen draai aan geven:

  • Vegetarisch? Gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
  • Meer pit? Voeg een snufje chilivlokken toe of gebruik extra pittige mosterd.
  • Extra vullend? Voeg blokjes gekookte aardappel of linzen toe voor een stevige maaltijdsoep.
  • Met vlees? Roer op het einde wat gerookte kipreepjes of uitgebakken spekjes door de soep.

Onze moestuin, onze inspiratie

Zoals ik al zei, deze soep is ontstaan dankzij onze gigantische preioogst. Er is iets bijzonders aan het gebruiken van zelfgekweekte groenten in de keuken. Je hebt er maanden voor gezorgd, ze zien groeien en bloeien, en uiteindelijk pluk je de vruchten (of in dit geval de prei) van je harde werk.

Prei is gelukkig een groente die je een groot deel van het jaar kunt oogsten. In de herfst en winter geeft hij je maaltijden een heerlijke, verwarmende touch. En geloof me, als je na een koude dag buiten thuiskomt en deze preisoep op je wacht, is er niets beters!

Tijd om aan de slag te gaan!

Ik kan nog uren doorgaan over de schoonheid van prei en de magie van de slowcooker, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om één ding: zelf proeven! Haal je prei tevoorschijn, zet die slowcooker aan en geniet van een kom dampende, romige preisoep met mosterd. Eet smakelijk!

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 279 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.