Ratatouille is een super lekker vegetarisch gerecht, maak je ratatouille uit de slowcooker dan is het naast super lekker ook nog eens super simpel.
Kennen jullie de film Ratatouille? Dit is echt een van mijn favoriete films. Ik denk dat ik hem nu zeker als 20 keer gezien heb, en nog steeds verveeld hij niet.
Waar gaat de film over? In een van de beste restaurants in Parijs droomt Remy, een rat met een eigen willetje, er van om een beroemde Franse kok te worden. Hij staat in tweestrijd tussen wat zijn familie wil en zijn roeping. Samen met zijn vriendje Linguini zet Remy op hilarische wijze de Stad der Liefde op z’n kop.
Mocht je de film nog niet kennen, ga hem alsjeblieft kijken. 🙂
Ratatouille wat is het?
Ratatouille is een Frans stoofpotje wat bestaat uit alleen maar groente. Traditioneel zit er in Ratatouille tomaat, courgette, aubergine en paprika. Deze groente zijn heerlijk op smaak gebracht met kruiden en knoflook. Touiller betekent in het Frans omroeren en dat is ook wat je met dit gerecht doet, omroeren. Ook lijkt het wel een beetje om de Nederlandse naam ratjetoe en ook die benaming klopt wel, want als het op je bord ligt denk je nou wat een ratjetoe. Maar dit ratjetoe is wel heel erg lekker.
Waar komt Ratatouille vandaan?
Zoals ik al zei is het een Frans gerecht. Het wordt voornamelijk in de Provence bereidt, maar tegenwoordig vind je het door heel Frankrijk.
Ratatouille is al een heel oud gerecht. Al in 1778 werd het gegeten, al werd het toen ‘rata’ genoemd. Deze ‘rata’ was een gerecht wat veel door soldaten werd gegeten en een beetje vergelijkbaar is met de ‘rats, kuch en bonen’ uit ons vroegere leger. Het gerecht bestond toen voornamelijk uit bonen, aardappelen, groente en vet vlees.
De oorsprong van Ratatouille vinden we in Nice, hier schijnt het al eerste klaargemaakt en gegeten te zijn. Maar Nice ging pas na de tweede wereldoorlog met deze eer er vandoor.
Ratatouille uit de slowcooker
Van oorsprong is het dus een stoofpot bestaande uit groente. Maar zoals jullie inmiddels weten leent een slowcooker zich uitermate goed voor het maken van stoofpotten. En dus ook voor deze heerlijke Ratatouille. Het voordeel van de slowcooker is dat je dit gerecht al heel goed ‘s morgens kunt klaarzetten, het heeft ongeveer 6 uur nodig om te garen dus in die tijd heb jij de tijd om andere dingen te doen.
Ratatouille uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui grof gesneden
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 2 aubergines in blokjes van 2 cm
- 3 courgettes in blokjes van 2 cm
- 3 rode paprika's In stukjes van 2 cm
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 6 rijpe tomaten grof gesneden
- handje basilicum grof gesneden
- Verse tijm op smaak en geritst
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 theelepel bruine suiker
- brood om erbij te serveren
Instructies
- Verhit de olijfolie in een pan en bak alle groente (behalve de knoflook) even aan voor ongeveer 5 minuten
- Voeg de tomatenpuree, knoflook, suiker, rode wijn azijn, kruiden en een klein beetje zout toe
- Roer alles goed door elkaar en doe het vervolgens in de slowcooker
- Zet de slowcooker voor 6 uur op low
- Serveer er brood of rijst bij.
In deze blog staat affilate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.
[…] het regelmatig in de oven maar ook in de slowcooker kan je dit heel goed maken, kijk maar eens naar dit recept. In dit recept maken we een heerlijke ratatouille taart en in de korst van de taart verwerken we […]