Risotto met varkenshaas en spek

Risotto met varkenshaas en spek

Een hemels bordje comfort food dat smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan – maar dat gelukkig best meevalt! Vandaag deel ik een heerlijk recept: smeuïge risotto, omwikkeld door malse varkenshaas, krokant spek en een romige champignonsaus die alles samenbrengt. Echt een feestje op je bord.

Of je nu indruk wilt maken op je vrienden, je date of gewoon jezelf wil verwennen (en ja, dat mag gewoon), deze risotto is de perfecte keuze.

Een stukje geschiedenis: De magie van risotto

Voordat we de pannen op het vuur zetten, duiken we eerst een beetje in de geschiedenis van risotto. Want waar komt dat heerlijk romige rijstgerecht nou eigenlijk vandaan?

Risotto is een van de meest iconische gerechten uit Italië en vindt zijn oorsprong in het noorden, met name in de regio Lombardije. Rijst werd in de middeleeuwen rond de veertiende eeuw naar Italië gebracht, waarschijnlijk door Arabische handelaren. Vooral in de Povlakte, tussen de Alpen en de Apennijnen, bloeide de rijstbouw op dankzij het natte en vruchtbare klimaat.

De echte opkomst van risotto zoals wij die nu kennen, begon in de zestiende eeuw in Milaan. Er gaat een beroemd verhaal rond, half mythe, half waarheid: een glas-in-loodkunstenaar, bezig met de Duomo van Milaan, zou tijdens een bruiloft per ongeluk saffraan in zijn rijstschotel hebben laten vallen. Het resultaat? De felgele, fluweelzachte Risotto alla Milanese.

Risotto is eigenlijk geen gerecht, maar een bereidingswijze. De rijst wordt langzaam gegaard door telkens een beetje hete bouillon toe te voegen en constant te roeren. Hierdoor komt het zetmeel uit de rijst vrij, wat zorgt voor die typische romige textuur. Er is dus geen room nodig, de smeuïgheid komt puur van de rijst zelf.

Door de eeuwen heen hebben verschillende Italiaanse regio’s hun eigen varianten gecreëerd. Denk aan Risotto ai Funghi (met paddenstoelen), Risotto al Nero di Seppia (gitzwart door inktvisinkt) en luxere versies met zeevruchten of truffels.

Risotto draait om liefde, aandacht en geduld. Als je dat in je pan stopt, proef je het terug in elke hap.

Risotto met varkenshaas en spek

Risotto met varkenshaas en spek

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen
Author: Puur Koken

Ingrediënten

  • 300 gram risottorijst
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 30 gram roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Voor het vlees en de saus

  • 2 varkenshaasjes ongeveer 300-350 gram
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 200 ml kookroom
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • ½ eetlepel verse tijm fijn gehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • boter of olie om in te bakken

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook in een aparte pan en houd deze warm op laag vuur. Zo kun je straks makkelijk bijschenken zonder het kookproces te onderbreken.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook op laag vuur tot ze glazig zijn. Voeg de risottorijst toe en bak deze ongeveer twee minuten mee totdat de korrels glanzen.
  • Schenk de witte wijn erbij en roer tot deze volledig is opgenomen door de rijst.
  • Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je nieuwe toevoegt. Dit proces duurt ongeveer twintig minuten.
  • Proef regelmatig. De rijst moet gaar zijn, maar nog een klein beetje bite hebben.
  • Sla de varkenshaasjes eventueel iets platter voor gelijkmatige garing. Wikkel elk stuk vlees in vier plakjes ontbijtspek.
  • Verhit een beetje olie of boter in een pan. Bak de varkenshaasjes rondom goudbruin aan, ongeveer twee minuten per kant. Leg ze daarna tien minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden om verder te garen.
  • Laat de varkenshaas na het bakken nog vijf minuten rusten onder aluminiumfolie
  • Gebruik dezelfde pan waarin je het vlees hebt gebakken. Voeg de champignons toe en bak ze goudbruin.
  • Strooi er een eetlepel bloem over en bak kort mee. Giet de room erbij en roer de mosterd en tijm erdoor. Laat de saus even indikken en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de roomboter en Parmezaanse kaas toe aan de risotto en roer stevig door tot een glanzende, romige massa ontstaat.
  • Schep een mooie portie risotto op het bord. Leg daarop een stuk varkenshaas en schep er flink wat champignonroomsaus overheen.
    Garneer eventueel met extra tijm of een beetje extra Parmezaanse kaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eindresultaat: genieten maar

Dit gerecht is werkelijk een feest voor je smaakpapillen. Het romige van de risotto, het zoute krokante van het spek, het sappige vlees en de rijke champignonroomsaus vormen samen een onweerstaanbare combinatie.

Of je nu een etentje geeft of jezelf trakteert op iets speciaals, deze risotto stelt nooit teleur.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 22 times, 22 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.