Smashburger

Smashburger

In samenwerking met Uitgeverij Becht en Louis Girod mag ik uit het fantastische boek Chef het zelf burgers een heerlijk hamburgerrecept met jullie delen. Ik heb gekozen voor mijn all time favorite, de smashburger.

Wat is een smashburger?

Een smashburger is eigenlijk een gewone hamburger of cheeseburger, alleen druk je deze burger plat. Ik heb dat voor de foto even niet gedaan omdat het er niet echt smakelijk uit kwam te zien haha. Je kan een beetje denken aan de hamburgers en cheeseburgers van het Schotse restaurant van de grote gele M. Deze zien er op de plaatjes altijd fantastisch uit en je denkt wauw dat is een lekkere burger, en als je dan het papiertje openmaakt zit er altijd een geplette hamburger in die er niet smakelijk meer uit ziet. Maar lekker zijn ze dan uiteraard wel ;-). Al moet ik zeggen dat wij zelden bij de grote gele M komen, we vinden het te duur voor dat gene wat je krijgt en je hebt vaak na een uur al weer trek.

Thuis maak ik altijd gewone hamburgers, maar om deze een beetje op een makkelijke manier op te eten druk ik hem altijd plat. Gevolg alles zit onder de ketchup, de mosterd en de kaas haha.

Boek Chef het zelf burger

In het boek Chef het zelf Burgers het zelf vind je 22 heerlijke hamburger recepten. Hamburgers met runderburger, kipburgers maar ook vega en vegan burgers. Het boekjes is niet groot en daarom kan je het ook heel makkelijk meenemen, bijvoorbeeld als je naar de camping gaat. Het boekje ligt daarom niet gauw in de weg in de keuken en ook niet wanneer je aan het koken bent. Vaak heb je van die hele grote kookboeken die continu in de weg liggen in de keuken waardoor ze binnen de kortste keren helemaal vies zijn, niet met het boekje Chef het zelf Burgers.

In het boek vind je ook recepten om zelf verschillende soorten hamburgerbroodjes te maken, maar ook zelfgemaakte ketchup en mayonaise. Kortom heel heel compleet boek om zelf de allerlekkerste hamburgers te maken.

Hoe maak je een lekkere smashburger?

Ik mag 1 recept met jullie delen uit het boekje Chef het zelf Burgers en heb gekozen voor deze heerlijke smashburger. Maar ja ik zou ik niet zijn als ik aan de burger een klein beetje een eigen draai heb gegeven, zo heb ik de opbouw anders gedaan, gebruikte ik ijsbergsla en gebruikte ik geen Zwitserse kaas maar cheddar. Mijn man houdt niet zo van Zwitserse kaas, maar cheddar vindt hij wel lekker, ik ben wel gek op Zwitserse kaas maar had geen zin om twee soorten kaas te kopen haha, vandaar dat het cheddar is geworden.
Neem niet die chemische plakjes uit de supermarkt, maar koop wel echte cheddar, bij de kaasboer bij jou in de buurt of op de markt kunnen ze je daar vast aan helpen en anders hebben ze het zeker in de online Goudse kaasshop, wordt het gewoon vacuum verpakt bij je thuis bezorgd.

Ik zal het originele recept uit het boek met jullie delen.

Smashburger

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time10 minuten
Totale tijd20 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 2 romatomaten
  • 1 flinke handvol slabladeren
  • 400 gram (extra) mager rundergehakt
  • zout en versgemalen peper
  • tex-mexkruiden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 rode uien in dunne ringen
  • 4 plakjes comté of een andere Zwitserse kaas
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 theelepels mayonaise
  • 4 hamburgerbroodjes
  • plakjes augurk

Instructies

  • Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd ze aan de onderkant kruislings in en dompel ze 1 minuut onder in kokend water. Pel ze en snijd ze in dunne plakjes. Was de slabladeren en laat ze goed uitlekken.
  • Meng het gehakt met wat zout, peper en 4 snufjes tex-mexkruiden. Vorm er 4 hamburgers van. Verhit de olie in een koekenpan of grillpan. Leg de burgers erin en 'smash' ze met een bakspaan tot een dikte van minder dan 1 centimeter. Bedek ze met de uien en bak ze in 2-3 minuten aan een kant mooi bruin en gaar. Draai ze dan om en plet ze opnieuw om de uien goed in het vlees te drukken. Leg een plakjes kaas op de gare kant en bak nog 2-3 minuten.
  • Verdeel de ketchup en mayonaise over de onderste helft van de broodjes en beleg dan achtereenvolgens met de burgers, tomaten, augurken en slabladeren. Leg de bovenste helft erop en serveer meteen.
  • Dit staat niet in het boek maar hoort officieel wel bij een officiële smashburger (aldus een Amerikaanse vriend) je moet nu alles smashen door met de hand op het broodje te drukken.
  • Eet smakelijk!

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou uiteraard niks extra’s, maar je steunt wel mijn werk zodat ik nog meer recepten met jullie kan delen. 

(Visited 18 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories