Toen wij in 2014 op vakantie waren in de buurt van Barcelona, zaten wij ās avonds bij een tapasrestaurant en daar bestelde wij Spaanse kip. Geen idee wat we zouden krijgen, maar jongens dit was echt zo lekker. Bijna 10 jaar later vond ik het tijd om dit gerecht zelf eens te maken, maar uiteraard gebruikte ik hier wel de slowcooker voor.
Wat is Spaanse kip?
Spaanse kip is niet veel meer dan langzaam gegaarde (of gegrilde) kip in een sausje van tomaten, olijven, paprika en met stukjes (pittige) chorizo.
Ik weet dat veel mensen niet van olijven houden, je kan ze weglaten maar het veranderd wel de smaak van het gerecht. Juist door de typische smaak van olijven krijg je een heerlijk Spaanse en zomerse smaak. De smaak van olijven is ook niet te vervangen voor iets anders. Dus ook al hou je niet van olijven, gaar ze in ieder geval mee en vis ze eruit zodra je de kip gaat eten.
Olijven heb ik moeten leren eten, maar ik weet nog goed het moment dat ik een olijf in mijn mond gestopt kreeg (van mijn broer) en dachtā¦dit is eigenlijk best wel lekker. Mijn broer koopt dan ook nooit de minste kwaliteit olijven en struint op vakanties het liefst lokale (boeren)markten af op zoek naar de meest lekkere olijven en andere dingen. Dus je hoeft je niet af te vragen van wie ik dit (buiten mijn moeder om) heb. Ā Mijn schoonzus is net zo en met haar kan ik uren keuvelen over recepten en unieke plekjes waar je de meeste lekkere olijven, olie, azijn, tomaten, citroenen enz. kunt kopen. We willen nog steeds een keer samen Limocello maken, maar aangezien zij niet in de buurt wonen en we elkaar eigenlijk alleen op verjaardagen zien, is dat er nog niet van gekomen.
Hoe maak je Spaanse kip?
Het maken van deze kip is echt heel erg makkelijk. Ik zet het ook regelmatig op tafel bij verjaardagen, ik gebruik dan kippendijen zonder bot en snijd deze in hapklare stukjes.Ā De variant uit deze blog eten wij graag met een lekker broodje en salade of als vlees bij een salade.
Met deze heerlijke Sangria van Licor43 is je maaltijd helemaal een feestje.
Spaanse kip uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui In halve ringen
- 12 kippendijen met bot, zonder vel
- 225 gram chorizo ik nam pikant en sneed dit in blokjes
- 3 rode paprika's in stukjes gesneden
- 150 gram groene olijven ontpit
- 50 ml witte wijn
- 150 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
Instructies
- Doe de kippendijen in de slowcooker
- Verhit de olijfolie en bak de ui samen met de tomatenpuree even aan
- Voeg dit toe aan de slowcooker en voeg de overige ingrediƫnten toe
- Roer even door en zet de slowcooker voor 6 uur op low