Spuitjes met bacon en tamme kastanjes

Spruitjes met bacon en tamme kastanjes

Het is nog niet echt spruitjes en tamme kastanje tijd, maar toch wilde ik dit recept alvast met jullie delen. De tijd van spruitjes en tamme kastanjes komt er wel weer aan.

Spuitjes met bacon en tamme kastanjes

Waar koop je tamme kastanjes?

Eerlijk? Ik koop ze nooit, bij ons oude huis staat een mega grote boom bij mensen in de tuin. Wanneer de kastanjes weer vallen vraag ik altijd of ik er wat mag rapen en dit is nooit een probleem. Vaak geef ik hun dan wat lekkere recepten mee die ze met de kastanjes kunnen maken win-win dus.

Maar wanneer je geen tamme kastanje boom in de buurt hebt zo je eens kunnen Googlen waar bij jou in de buurt tamme kastanjes groeien. In veel bossen staan tamme kastanjes, maar kijkuit dat je daar niet met zakken vol het bos weer verlaat, laat ook genoeg over voor de dieren die er van leven.

Ook zijn er steeds meer groenteboeren die tamme kastanjes verkopen en ook op Marktplaats zie je mensen die tamme kastanjes te koop aan bieden of waar je het gratis mag afhalen. Wij hebben ook een tamme kastanje in de tuin staan, maar die is nog zo klein dat daar de komende jaren nog geen kastanjes aan zullen komen. Wanneer het weer tijd is dat de kastanjes vallen rij dan eens rond bij jou in de buurt, ik weet zeker dat er een plek zal zijn waar je tamme kastanjes kunt rapen. En zie je een boom bij mensen in de tuin staan, ga niet zomaar ongevraagd rapen, bel even aan en vraag of je wat kastanjes mag rapen voor een gerecht dat je wilt maken.

Verschil tussen een tamme kastanje en een wilde kastanje?

Het verschil zie je eigenlijk al aan de bast waar de kastanje in zit. De tamme kastanje zit in een bast met heel veel dunne stekeltjes, de wilde kastanje zit in een bast met veel minder stekels.

 

Ook de kastanjes zelf zijn anders zoals je op de foto’s kunt zien. De tamme kastanje is plat aan de onderkant en de wilde kastanje is volledig rond. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat je alleen de tamme kastanje kunt eten en de wilde niet. Dus trek in de herfst lekker je laarzen aan en ga met of zonder kinderen op jacht naar tamme kastanjes.

Geur van spruitjes

Waxmelts en brander van Het Geurmeisje

Niet iedereen houdt van spruitjes, maar wij vinden ze heerlijk. Waar wij echter minder van gecharmeerd zijn is de geur die spruitjes verspreiden als je ze kookt. De geur van gekookte spruitjes kan echt dagen in huis blijven hangen, niet iets om vrolijk van te worden.

Hoe je deze geur doeltreffend kunt verwijderen? Wij gebruiken de waxmelts en roomspray van Het Geurmeisje.
De waxmelts zijn van 100% natuurlijk sojawas, biologisch afbreekbaar en zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit geur- en kleurstoffen.

Roomspray en waxbrander

Wanneer ik spruitjes, bloemkool of andere koolsoorten kook gebruik ik de elektrische brander en smelt daar een blokje waxmelt in. Hierdoor ruikt ons huis heerlijk naar bloemen, zomer, kerst of welke geur ik er dan ook maar in heb, de geur van spruitjes blijft zo niet hangen en ook de volgende dag kan ik opgelucht mijn neus ophalen :-).

Wanneer ik de woon- of slaapkamer even snel wil opfrissen gebruik ik de roomspray. Vooral wanneer het regent en onze hond nat in huis ligt spray ik even een keertje en de natte hondenlucht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook gebruik ik de roomspray graag op het toilet, want ja niemand ruikt tenslotte naar roosjes als hij of zij naar het toilet is geweest.

Waxbrander

Hoe maak je spruitjes met bacon en tamme kastanjes?

Spruitjes met bacon en tamme kastanjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time15 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht
Opbrengst: 8 personen
Auteur: Puur koken

Materials

  • 1 kilo spruitjes schoon gemaakt en door de helft gesneden
  • 150 gram gerookte spekjes
  • 200 gram tamme kastanjes uit de schil gehaald
  • 50 gram boter

Instructies

  • Breng een pan met water en wat zout aan de kook en doe er dan de spruitjes in. Breng weer terug aan de kook en kook gedurende 5 minuten. Giet af, laat afkoelen onder de koude kraan en giet opnieuw af.
  • Verhit een koekenpan, voeg het gerookte spek toe, bak zachtjes gedurende 10 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Schep de spekjes uit de pan, laat het vet achter, voeg dan de kastanjes toe en bak op hoog vuur ongeveer 5 minuten tot ze gekleurd zijn. Schep uit de pan.
  • Voeg de spruitjes toe aan de pan met een scheutje water, dek af en bak verder op een middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten, af en toe roerend, tot ze net gaar zijn.
  • Haal het deksel eraf, draai het vuur wat hoger, voeg dan het grootste deel van de boter toe en bak de spruitjes nog 2 minuten.
  • Schep het spek en de kastanjes erdoor, kruid royaal met zout en peper en serveer met het laatste klontje boter erop.

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Het Geurmeisje. In ruil voor deze blog kreeg ik waxmelts en de roomspray toegestuurd. 

(Visited 311 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept