Vijgenchutney

Vijgenchutney met port

Ik had geen hoop meer dat onze vijgenboom dit jaar vijgen zou geven. Aan het begin van het voorjaar zat er 1 kleine vijg in die niet wilde groeien en uiteindelijk afviel. Maar toen wij terugkwamen van vakantie zat de vijgenboom ineens helemaal vol met al grote en veel kleine vijgen. YES!! maar daarna ook HELP! wat ga ik met al die vijgen doen? Ik ben gek op vijgen, maar mijn man niet en in mijn eentje krijg ik zoveel vijgen niet op. Vijgen kan je ook niet in een kraampje langs de kant van de weg zetten, want eenmaal geplukt moet je ze eigenlijk gelijk opeten of verwerken. Afgelopen week waren de eerste vijgen goed en daar besloot ik vijgenchutney van te maken. Erg lekker bij een kaasplankje of om een rollade mee te vullen.

Chutney inmaken

Ik heb het wecken en inmaken helemaal gevonden en de kelder komt voller en voller te staan. Je kan natuurlijk 1 potje maken (dit recept is voor 1 potje van ongeveer 350 ml), maar mocht je net als wij omkomen in de vijgen dan kan je ook meerdere potjes met vijgenchutney vullen en deze inmaken, op deze manier kan je het lang bewaren en heb je altijd iets lekkers in huis voor bij een kaasplankje.

Ik zal het in het recept ook nog een keer uitleggen, maar inmaken is heel simpel. Door de hete chutney in goed gesteriliseerde jampotten of andere inmaakpotten te doen  en direct het deksel erop te doen, zal de pot tijdens het afkoelen vacuüm trekken. Hierdoor blijft het een hele tijd houdbaar. Ik raad je wel aan om goede potten te kopen en hier wat meer geld aan uit te geven. Ik weet dat de Action, Xenos enz ook weckpotten verkopen, maar doe jezelf dit niet aan. Deze potten zijn leuk om je muesli of andere dingetjes in te bewaren, maar niet op te wecken of om in te maken. Het zou zonde zijn als je uiteindelijk alles weg kunt gooien omdat het gaat schimmelen.

Vijgenchutney

Steriliseren

Het is ook heel belangrijk dat je alle potten die je gaat gebruiken goed steriliseert, dit doe ik zelf altijd door de potten met deksel in grote soeppannen te doen en er water bij te doen tot de potten en deksels helemaal onderstaan. Hierna laat ik het water aan de kook komen en laat ik dit voor 15 minuten koken. Hierna haal ik de potten met een tang uit het water en zet deze op de kop op een schone theedoek, ook de deksels leg ik op de schone theedoek. Wat heel belangrijk is, raak de potten alleen aan de onderkant aan, maar niet bij het gedeelte waar je deksel komt (het schroefgedeelte) en raak ook de deksels zo min mogelijk aan (alleen bij het op de potten draaien). Op deze manier werk je zo steriel mogelijk en heb je minder kans dat je inmaak gerecht mislukt doordat je alsnog schimmel in je potten krijgt.

Vijgenchutney maken

De vijgenchutney maken is echt heel simpel. Het lastigste is het inmaken. Maar als je maar 1 potje maakt die je snel daarna wilt opeten dan is dat dus niet nodig en heb je als snel een heerlijke potje met vijgenchutney.

Vijgenchutney met port

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time30 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Bijgerecht

Materials

 • 150 gram vijgen in stukjes gesneden
 • 1 takje rozemarijn blaadjes gerist en fijn gehakt
 • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 kleine rode ui fijn gesneden
 • 2 eetlepels port Ik nam Ruby port, deze is iets minder zoet dan de Tawny
 • 3 eetlepels rode wijnazijn

Instructies

 • Doe alle ingrediënten in een pan. Laat op een middelhoog vuur 25-30 minuten koken tot het kleverig en jamachtig is, voeg 50 ml water toe als het begint te plakken.
 • Wil je het niet inmaken maar direct na het afkoelen gebruiken? Laat het dan in de pan afkoelen en doe het daarna in een gesteriliseerde pot. Hierna kan je het ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.
 • Wil je het wel langer bewaren? Steriliseer dan tijdens het koken van de chutney het aantal potten en deksel die je nodig gaat hebben. Als het mengsel 30 minuten heeft gekookt vul je de potten zo hoog mogelijk en draai je gelijk de deksel erop.
 • Laat afkoelen en tijdens het afkoelen zal de pot vacuüm trekken. Je kan het een handje helpen door na ongeveer een uur het deksel in het midden in te duwen, als het vacuüm trekt schiet de deksel niet terug en blijft hij naar beneden.
 • Note: vroeger moest je de potten omdraaien om vacuüm te laten trekken, maar dit is achterhaald. Gewoon na het vullen en het sluiten van de deksel de pot rechtop laten staan, de pot zal dan vanzelf vacuüm trekken.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.

(Visited 2.670 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept