Shakshuka er zijn weinig gerechten die ik echt zo lekker vind als shakshuka. Ik heb het een keer met kerst in een 1-persoonsportie gemaakt als voorgerecht en de reacties waren zo hartverwarmend. Maar het lekkerste vind ik het om een grote pan dampende shakshuka op tafel te zetten en daar met een geroosterd broodjes in te dippen.
Wat is shakshuka?
Dit levendige gerecht, vaak beschouwd als een culinair meesterwerk, is een smaakvolle reis door de kruidige steegjes van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit gerecht heeft een rijke geschiedenis en wordt vaak geassocieerd met de warmte van de zon, de levendige kleuren van markten en de bruisende sfeer van gezamenlijke maaltijden.
De naam zelf roept nieuwsgierigheid op, en Shakshuka doet zijn naam eer aan met zijn pittige karakter en verrassende combinatie van smaken. Het is als een harmonieus samenspel van tomaten, paprika’s, uien en eieren, allemaal gevangen in een smaakvolle saus die doordrenkt is met kruiden en specerijen.
Wat dit gerecht extra bijzonder maakt, is de veelzijdigheid ervan. Of je nu kiest voor een pittige variant met chili of een mildere versie met paprika, dit gerecht past zich aan aan jouw smaakvoorkeuren en laat je proeven van de diversiteit van de Midden-Oosterse keuken.
Shakshuka is niet zomaar een maaltijd; het is een culinair avontuur dat je smaakpapillen mee op reis neemt naar verre oorden. Dus, als je ooit de behoefte voelt om je smaakknoppen te laten dansen en je maaltijd te verheffen tot een ervaring, dan is Shakshuka het ritme waar je naar op zoek bent. Het is de gastronomische symfonie die je nooit wist dat je nodig had!
Hoe maak je shakshuka?
Dit is een hele simpele variant, maar je kan helemaal los gaan als je wat meer kruiden en specerijen wilt gebruiken. Denk dan aan komijn, ras el hanout, kaneel, chilivlokken, (gerookte) paprikapoeder etc.
Shakshuka
Materials
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 rode uien in stukjes gesneden
- 1 rode peper zaadlijsten en zaadjes verwijderd en heel fijn gesneden
- 1 rode paprika in kleine stukjes gesneden
- 1 teentje knoflook in dunne plakjes gesneden
- klein bosje koriander blaadjes van de stengels verwijderd, blaadjes en stengels fijngehakt. Bewaar de blaadjes en de stengels apart van elkaar.
- 800 gram tomatenblokjes
- 1 theelepel kristalsuiker
- 4 eieren
Instructies
- Verhit de olie in een koekenpan met deksel en laat de uien, paprika ,rode peper, knoflook en korianderstengels 5 minuten zacht worden. Roer de tomaten en suiker erdoor en laat het geheel 8-10 minuten koken tot het ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak met de achterkant van een grote lepel (ik gebruik meestal een juslepel) 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Doe een deksel op de pan en laat op een laag vuur 6-8 minuten bakken, tot de eieren gaar zijn naar wens. Strooi de korianderblaadjes erover en serveer met knapperig brood.
- Eet smakelijk!
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.Â