En weer een lekker recept uit de categorie wereldgerechten, dit keer kip tandoori.
Lekker pittig
Van oorsprong is de kip tandoori een aantal kippenpoten die gegaard worden in een pittige tandoori masala. Van te voren worden ze eerst gemarineerd in tandoori saus. Dit geheel wordt vervolgens geserveerd met rijst. Bij een goede kip tandoori is de kip lekker krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. De kip tandoori is nog niet een heel oud recept, het werd in de 20e eeuw bedacht door een kok in Pesjawar.
Afhalen
Veel mensen zullen het gerecht kennen van het plaatselijke Indiaase restaurant. Toch is het ‘kip’ eenvoudig om dit gerecht zelf te maken, met de juiste kruidenmix smaakt het precies hetzelfde als de vertrouwde pakjes en zakjes van de vertrouwde merken, alleen een stuk voordeliger en een stuk gezonder.
Veel kruiden
Voor dit recept heb je wederom veel kruiden nodig. Dus mocht je kruidenrekje nog steeds niet op orde zijn dan wordt het echt tijd. 😉 In deze blog kunnen jullie zien welke kruiden je standaard in huis zou moeten hebben om de meeste gerechten, die je normaal in pakjes en zakje koopt, te maken.
Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.
Wat heb ik dan nodig om dit te maken?
Voor de rijstmix
- Rijst (1 kopje per persoon)
- 2 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl selderij
Voor de sausmix
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl zout
- Maizena om de saus in te dikken
Voor de marinade
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- Â 1 tl gerookte paprikapoeder
- 3 el olijfolie
En verder?
- 500 gram kippendijen
- 200 ml kokosmelk
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 125 ml creme fraiche
- 250 ml water
- 1 paprika
- 150 gram doperwtjes
Hoe maak ik het dan?
- Mix de kruiden voor de rijstmix, mix de kruiden voor de sausmix en mix de kruiden voor de marinade
- Snijd de kippendijen in blokjes en doe deze in een kom
- Meng de blokjes kippendij met de kruiden voor de marinademix en de olijfolie. Laat dit 15 minuten staan
- Bak na 15 minuten de kip in 5 minuten bruin
- Voeg de paprika en doperwtjes toe en bak nog 2 minuten
- Voeg de kruiden voor de sausmix toe en bak 1 minuut mee
- Kneus ondertussen de sereh met de achterkant van een mes en leg er een knoop in
- Voeg vervolgens het water en de sereh toe en laat alles 15 minuutjes koken
- Vind je de saus nog te dun dan kan je deze indikken met een papje van maizena
- Voeg de kokosmelk en de creme fraiche toe en zet het vuur laag.
- Zet een pan met 500 ml water op het vuur en voeg hier de kruiden voor de rijstmix aan toe
- Als het water kookt voeg je de rijst toe en laat je dit in 12 minuten droog koken
- Serveer de tandoori saus en de rijst apart
Eet smakelijk!
Zijn jullie ook zo gek op kip tandoori? Wel wereldgerecht willen jullie volgende zien?
[…] Zaterdag: Een blog met een recept over een wereldgerecht. […]
[…] pakken, alleen gebruikte ik geen pakjes en zakjes, maar maakte ik zelf het kruidenmengsel voor de kip Tandoori. Dit recept voor kip Tandoori is de afgelopen maanden veelvuldig bekeken en ik heb ook leuke reactie […]