Wie kent ze niet, die maaltijdpakken waarbij je alleen nog wat vlees, soms wat geraspte kaas en wat groente hoeft toe te voegen. Makkelijk, snel klaar, dus ideaal na een lange dag werken of wanneer je wat minder tijd hebt. Maar is dit zo gezond als men beweert op de pakken?
Is het zo gezond als men beweert?
Minder zout, zonder toegevoegde smaakstoffen, zonder kunstmatige kleurstoffen, dit zijn zomaar wat kreten die op de pakken staan.
Kijk je echter achterop het pak zie je staan: stabilisator (E422, E412, E466), dit klinkt mij toch niet helemaal gezond in de oren, lees je verder staat er: voedingszuur E296, emulgator E471, conserveermiddel (E202, E282). Al die E-nummers, we weten niet wat het is, tenminste, ik neem aan dat niet iedereen een handboek heeft waar alle E-nummers in staan en je zo vertellen wat het daadwerkelijk is. Waarom zou je iets eten waarvan je niet weet wat het is? Weet wat je eet, dat is ons motto!!
Is het echt zoveel sneller?
Is een maaltijdpakket echt zoveel sneller dan wanneer je het zelf maakt zonder pakjes en zakjes?
Ik nam de proef op de som, maakte een lijst met ingrediënten en ging aan de slag. Het resultaat is dat ik hooguit 1 a 2 minuutjes langzamer was dan wanneer ik hetzelfde gerecht met pakjes en zakjes zou maken. Maar met mijn eigen variant weet ik zeker dat ik niet te veel zout en andere rommel binnenkrijg.
Kruidenrekje
Als je geen kruidenla of kruidenrekje hebt dan zou je deze echt moeten aanleggen. De kruiden die je in de pakjes en zakjes vindt heb je vast ook in je kruidenla- of rekje zitten. De E-nummers en te veel aan zout laten we lekker over aan de fabrikant van de maaltijdpakketten.
Een paar kruiden die echt een ‘must have’ in je keuken zijn:
- Kaneel
- Paprikapoeder (zowel de mild al de gerookte)
- Knoflookpoeder
- Cayennepeper
- Uienpoeder
- Komijn
- Gedroogde peterselie
- Gedroogde koriander
- Gedroogde dille
- Zout
- Peper
Met deze kruiden kom je echt een heel eind als je zelf gerechten wilt maken zonder elke keer naar de pakken en/of zakjes te grijpen.
Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.
Zelf aan de slag
Ik ging zelf aan de slag om een kruidenmix te maken die dicht genoeg bij de variant uit de pakken kwam. En weetje, ik was er in 5 minuutjes mee klaar. Toen had ik al de perfecte smaak die mij deed denken aan de smaak uit het pak.
Wat heb ik dan nodig?
Ingrediënten voor de kruidenmix
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1/2 theelepel ongezoete cacaopoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel komijn
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/4 theelepel kaneel
Ingrediënten voor de sausmix:
- Crème fraîche 250 ml
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel gedroogde dille
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel laos poeder
Overige ingrediënten:
- Kleine wraps
- 500 gram gehakt
- 150 gram champignons
- 1 paprika
- 1 ui
- 200 gram geraspte kaas
Hoe maak ik het dan?
- Verwarm de oven op 200 °C (hete lucht)
- Mix de kruiden voor de kruidenmix door elkaar in een kommetje
- Mix de kruiden voor de sausmix door elkaar in een kommetje
- Snipper de ui, snijd de paprika in stukjes en de champignons in plakjes
- Smelt wat boter in een braadpan en bak het gehakt rul
- Als het gehakt bruin aangebakken is kan je de groente toevoegen
- Bak deze 2 minuten mee en voeg vervolgens de kruidenmix toe
- Bak nog 1 minuut en zet dan het vuur uit
- Doe de crème fraîche bij de sausmix en meng dit goed met elkaar
- Pak een wrap en smeer hier een laagje saus op
- Schep er wat van het gehaktmengsel in, vouw de bovenkant dicht en leg het in een ovenschaal
- Herhaal stap 9 en 10 tot je wraps op zijn (wij hadden 6 wraps)
- Als je wat gehaktmengsel overhoudt kan je dit verdelen over en tussen de wraps in de ovenschaal
- Verdeel de kaas er over en plaats de ovenschotel voor 15 minuten in de oven
- Klaar zijn je burrito’s
Eet smakelijk en laat vooral even een reactie achter als je dit recept hebt gemaakt en wat je er van vond.
Tenslotte ben ik wel nieuwsgierig waar jullie voorkeur naar uit gaat. Gebruik je liever het gemak van een pak? Of kook je liever zonder pakjes en/of zakjes?
Mmm lekker. Wij eten eigenlijk ook nooit met pakjes en zakjes. Veel gezonder.
Wat goed! Inderdaad veel gezonder, ik schrok echt van de E-nummers achterop het pak. Weg ermee we doen het zelf wel.
Oh ik hou van burritos, ik kook nog teveel met pakjes, dus dit recept sla ik op ????
Wat goed dat je het recept opslaat. Ben heel benieuwd wat je er van vindt.
Wat een goed idee! Wij eten zo min mogelijk pakjes en zakjes, maar burritos zijn vaak een reden dat ik tóch weer een pakje koop.. Ik ga deze een keer proberen!
Ik vond deze nog lekkerder dan uit het pak ????. Ik greep ook altijd terug op het pak, maar je bent net zo snel klaar als je het zelf maakt.
Heel fijn zo een gezonder alternatief recept voor een kruidenmix. Ik ga je burrito zeker eens maken maar dan met vegetarisch gehakt 😉
Leuk!! En net vega gehakt doen wij ook regelmatig. Eten 3 dagen wel vlees en 4 dagen niet.
Ik krijg er honger van. Alleen en manlief lust geen kaas (I know, super raar). ????
Niet raar hoor, mijn man lust ook geen kaas. Alleen gesmolten vindt hij het lekker, maar gewoon op brood of een blokje kaas dat krijg ik er bij hem niet in.
Haha hier juist andersom, manlief lust wel kaas maar niet gesmolten.
En dat is vaak knap lastig want er zijn zoveel (lekkere) gerechten met gesmolten kaas ????
Dat is inderdaad lastig. Op een boterham kan je ook iets anders doen en een blokje kaas bij een borrelplankje kan je overslaan. Er zijn vaak genoeg andere lekkere dingen. Maar op een ovenschotel hoort echt kaas, vervangen door pindakaas gaat dan niet ????. Lust hij ook geen mozzarella of andere buitenlandse kaasjes die zou kunnen gebruiken?
Gaaf recept. Ik ben helemaal voor recepten zonder pakjes en zakjes. Ik ga deze zeker een keer uitproberen! Thanx!
Wat leuk!! Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Ik ben nog meer recepten aan het bewerken om ze zonder pakjes en zakjes te maken, dus hou de blog in de gaten.
Hier geen pakjes en zakjes meer, niets leuker om gewoon zelf echt te koken.
Precies!! Dat is ook ons motto. En nog leuker om recepten uit te stippelen en het helemaal te maken zoals jij het wilt.
[…] nodig. Dus mocht je kruidenrekje nog steeds niet op orde zijn dan wordt het echt tijd. ???? In deze blog kunnen jullie zien welke kruiden je standaard in huis zou moeten hebben om de meeste […]
Vanavond dit recept voor Burritos gemaakt. Heb hem wel gemaakt met kip en ipv champignons een blikje maïs (mijn man eet geen champignons). Had de kip vanochtend al in de kruidenmix gemarineerd met een scheutje olijfolie. En de crème fraiche mix ook alvast gemaakt. Echt super lekker! Mijn dochterje van 2 heeft ook gewoon 1 hele wrak op! En met kip ook echt zeker een aanrader. Deze kruidenmix ga ik onthouden en blijft erin! Bedankt 🙂
Wat ontzettend leuk Nicky! En het variëren op recepten is altijd erg leuk om te doen. Ik wil de volgende keer ook mais en bonen toevoegen.
Kookte altijd met pakjes maar nu de kinderen uit huis zijn probeer ik voor ons wat gezonder te eten en wil proberen het zonder pakjes te doen al vind ik het zelf best lastig vind het fijn dat er recepten zijn waar alles staat wat je nodig bent
Dit recept is echt een makkie. Je hebt veel kruiden nodig, maar heb je die eenmaal in huis dan kan je heel veel gerechten zonder pakjes en zakjes maken.
Vanavond weer een gerecht gemaakt met het recept van deze site. Het was weeeeeer heerlijk!! Dank je wel!
Wat fijn om te horen Sandra 🙂
Deze burritos zijn zo lekker! Nu al meerdere keren gemaakt, met kip in plaats van gehakt. Als extra nog mais er door, gewoon omdat het lekker is en net even beetje extra groenten.
Heb nu ook wat mix op voorraad staan in zo’n handig potje van de Ikea, aangezien de portie voor mij alleen te veel is.
Echt een top recept dit!