Zelf pizza maken is zo ontzettend leuk en de pizza’s zijn zoveel lekkerder dan de kant en klaar pizza’s. En waarom zou je op zo’n heerlijke zelfgemaakte pizza geen zelfgemaakte pizza saus doen?
Pizza oven
Toen wij vorig jaar verhuisde naar ons nieuwe huis was ik al voor het zetten van de handtekening eruit dat ik heel graag een houtgestookte pizza oven in de tuin wilde. Inmiddels heb ik al heel wat pizza’s uit deze heerlijke oven getoverd en komen ook de kindjes uit de buurt graag een stukje pizza eten zodra ze zien/ruiken dat de pizza oven aangaat. Daarom heb ik ook altijd wat extra pizzadeeg in huis zodat er genoeg is voor de kindjes.
Wil je ook een pizza oven in de tuin maar liever geen houtgestookte (hout is behoorlijk aan de prijs tegenwoordig, maar wij hebben een houtkachel dus sowieso altijd hout in huis), je kan ook hele leuke pizza ovens kopen op houtskool, gas of elektrisch.
pizza oven vs. gewone oven
Wat is het verschil tussen een pizza oven en een gewone oven? Persoonlijk vind ik de pizza’s uit de pizza oven veel lekkerder. Vooral omdat er een heerlijke rokerige smaak aan de pizza zit, deze krijg je niet in de gewone oven. Ik weet niet hoe het zit met de pizza oven op houtskool, maar ik kan mij voorstellen dat je ook daar wel een lekkere rokerige smaak aan je pizza krijgt. Ik denk dat dit in de elektrische pizza oven niet zal zijn.
Wat ik ook wel eens doe als ik geen zin heb om de pizza oven aan te steken is een pizzasteen op de bbq leggen en daar mijn pizza op bakken. Ook heel erg lekker.
Pizza saus
Pizza saus of tomatensaus speciaal voor pizza’s is natuurlijk snel gekocht, maar zelf maken is echt veel lekkerder en kost je niet veel meer moeite dan de saus in de supermarkt halen (als je alle ingrediënten in huis hebt uiteraard). In dit recept maak ik gebruik van gepelde tomaten uit blik, maar je kunt uiteraard ook verse tomaten gebruiken.
Wat is jou favoriete pizza?
Zelfgemaakte pizza saus
Equipment
- Staafmixer
Materials
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui fijn gesneden
- 1 grote knoflookteen uitgeperst
- 2 blikken a 400 gram tomatenblokjes
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblaadje
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 2 theelepels bruine suiker
- handvol basilicum fijn gesneden
Instructies
- Verhit de olie in een pan op laag vuur en voeg de ui toe met een flinke snuf zout. Bak zachtjes gedurende 12-15 minuten of tot de ui zacht is geworden en glazig wordt.
- Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
- Doe de tomaten erbij en pureer met een staafmixer
- Voeg de oregano en suiker toe en pureer nog een keer
- Voeg het laurierblaadje toe en laat 30-35 minuten heel zachtjes koken tot de saus is ingedikt.
- Roer de basilicum door de saus. De saus is goed voor 4-6 grote pizzabodems. Kan 1 week bewaard worden in de koelkast of in een bakje in de vriezer.
In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.