Bibimbap

Aziatische Bibimbap + winactie

Bibim-wat? Bibimbap, een heerlijke Aziatische rijstbowl met allerlei kleurrijke groenten. Niet alleen een lust voor je smaakpapillen, maar ook voor het oog.

Wat is Bibimbap?

Bibimbap

Bibimbap is een populair Koreaans gerecht dat letterlijk “gemengde rijst” betekent. Het gerecht bestaat uit een kom warme rijst bedekt met verschillende soorten groenten, vlees, een gebakken ei, en vaak gochujang (Koreaanse chilipasta). Het wordt geserveerd in een kom, en de ingrediënten worden vlak voor het eten grondig gemengd.

De oorsprong van bibimbap is enigszins omstreden. Sommige verhalen suggereren dat het gerecht werd gegeten door boeren die snel en eenvoudig een voedzame maaltijd wilden hebben. Andere verhalen verbinden bibimbap met het Koreaanse nieuwjaar, waarbij restjes van diverse feestmaaltijden werden samengevoegd tot een nieuw gerecht. Wat wel zeker is, is dat bibimbap een lange geschiedenis heeft en diep geworteld is in de Koreaanse cultuur.

Bibimbap wordt vaak geassocieerd met de stad Jeonju, die bekend staat om haar bijzondere versie van het gerecht. Jeonju bibimbap is beroemd vanwege de hoge kwaliteit van de gebruikte ingrediënten en de unieke combinatie van smaken.

Naast Jeonju zijn er andere regionale varianten van bibimbap. Bijvoorbeeld, Dolsot bibimbap wordt geserveerd in een gloeiend hete stenen kom, waardoor de rijst aan de onderkant knapperig wordt. Dit type bibimbap is geliefd om zijn textuur en de extra diepte van smaak die de hete kom biedt.

In de Koreaanse cultuur symboliseert bibimbap harmonie en balans. De verscheidenheid aan kleuren en texturen in de kom wordt gezien als een representatie van de yin en yang en de vijf elementen in de Koreaanse filosofie: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk ingrediënt vertegenwoordigt een specifieke kleur en smaak die bijdragen aan het geheel.

Bibimbap heeft ook internationaal veel populariteit gewonnen en is te vinden in veel Koreaanse restaurants over de hele wereld. Het wordt geprezen om zijn gezonde en evenwichtige voedingswaarde, omdat het een goede mix van koolhydraten, eiwitten en groenten biedt.

Kortom, bibimbap is meer dan alleen een gerecht; het is een culturele icoon dat de rijke tradities en filosofieën van Korea weerspiegelt en geliefd is bij zowel de lokale bevolking als mensen wereldwijd.

Tasty Asia winactie

Dit gerecht komt uit het boek Tasty Asia van Filip Poon en ik mag in samenwerking met Uitgeverij Becht maar liefst twee boeken van Tasty Asia weggeven, hoe tof is dat?

Wil je meedoen en één van de twee boeken winnen? Dan hoef je daar niet zo heel veel voor te doen.
Geef in een reactie onder dit bericht aan dat je mee wilt doen aan de winactie en that’s it. Natuurlijk zou ik het super tof en heel erg lief vinden als jullie deze winactie willen delen op jullie social media’s, maar dit is geen voorwaarden om mee te doen.

Er is wel een andere voorwaarde en dat is dat je woonachtig moet zijn in Nederland of België om mee te kunnen doen aan deze winactie. Woon je daarbuiten, dan kan je helaas niet mee doen, tenzij je het boek kan laten opsturen naar vrienden, familie, kennissen in Nederland of België (GEEN POSTBUS).

Ik maak de winnaar op zondag 2 juni bekend! Meedoen kan t/m zaterdag 1 juni!

Heb je niet gewonnen maar wil je het boek wel graag aanschaffen? Dat kan onder andere hier

Hoe maak je Bibimbap?

Ik heb toestemming van de uitgever en de auteur om 1 recept uit het boek Tasty Asia met jullie te delen, op deze manier kunnen jullie alvast kennis maken met de Koreaanse keuken en hoop ik dat jullie nieuwsgierig zijn naar de rest van het boek, want geloof mij, dit boek hoort echt thuis in jullie keuken.

Bibimbap
Afdrukken
4 van 1 stem

Bibimbap

Totale tijd30 minuten
Opbrengst: 4 personen

Materials

Gemarineerd vlees

  • 200 gram Ossenhaasfilet of biefstuk
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel geraspte knoflook
  • ½ theelepel zout

Chilikomkommer

  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel gochugaru Koreaans chilipoeder of neem gewone chilivlokken
  • 1 komkommer in dunnen plakjes

Gemarineerde spinazie

  • 150 gram spinazie
  • ½ theelepel geraspte knoflook
  • 1 theelepel sesamolie
  • ½ theelepel zout

Sesamtauge

  • 150 gram tauge
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel sojasaus

Serveer met

  • 350 gram Japanse sushirijst of Koreaanse rijst
  • 4 eieren
  • 1 grote wortel geschrapt en in dunne reepjes gesneden
  • 4 lente-uitjes in dunne reepjes gesneden
  • 120-180 gram kimchi
  • 4 eetlepels gouchujang Koreaanse chilipasta
  • Sesamzaadjes optioneel

Instructies

  • Leg het vlees 1 uur in de vriezer. Haal het eruit en snijd het zo dun mogelijk, in plakjes of in reepjes. Meng dan de ingrediënten voor de marinade in een schaal, leg het vlees erin en laat minstens 10 minuten marineren
  • Meng voor de chilikomkommer de rijstazijn, het zout, de suiker en gachugaru in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Doe de komkommerschijfjes erbij en meng. Zet opzij.
  • Kook de spinazie 5-10 seconden in gezouten kokend water. Spoel af onder koud water en knijp goed uit. Meng de knoflook, sesamolie en het zout en leg de spinazie erin. Laat marineren tot het tijd is om te serveren.
  • Kook de tauge 2 minuten in gezouten kokend water. Spoel af onder koud water en doe in een kom. Roer het zout, sesamolie en sojasaus erdoorheen. Laat staan tot het tijd is om te serveren.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de eieren
  • Schep de rijst in een grote kom en voeg dan de gemarineerde spinazie, taugé, wortel, lente-ui, het vlees en de kimchi toe. Maak het af met de gebakken eieren en 1 theelepel gochujan, en eventueel wat sesamzaadjes.
  • Eet smakelijk!

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Hiermee steun je mijn werk zodat ik nog meer lekkers met jullie kan delen. Het kost jullie uiteraard niks extra’s. 

(Visited 189 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




21 comments