Stoofpot is ook erg lekker met pasta, dat bewijst deze heerlijke Italiaanse stoofpot wel. Het vergt even wat tijd maar dit is het zeker meer dan waard.
Wil je eens wat anders dan pasta bolognese of de klassieke stoofpotjes? Probeer dan zeker eens deze Italiaanse stoofpot.
Als je de ingrediënten lijst ziet denk je vast, nou wat een bij elkaar geraapt zooitje, maar geloof mij al deze ingrediënten zijn perfect met elkaar in balans.
Je kan het vocht op het laatste eventueel reduceren door het laatste uur het deksel te openen, of je maakt een papje van maizena om het sausje wat in te dikken.
Pasta
Wist je dat pasta een van de grote allrounders is in de keuken? Het past bij elk seizoen, elke bui en elk soort trek. En het past ook bij elk type vlees. Of je nou zin hebt in rund, kip, kalf, vis, lam, varken, pasta past hier allemaal bij.
Wil je het nog lekkerder maken? Maak dan deze stoofpot eens met zelfgemaakte pasta. Zelf pasta maken is echt niet moeilijk en je hebt er niet eens een pastamachine voor nodig. Met een deegroller, een lineaal en een scherp mes kom je ook al heel ver.
Maak het pastadeeg zoals in het recept beschreven, laat daarna de pastamachine links liggen en rol je pastadeeg super dun uit met een deegroller. Daarna kan je met een liniaal reepjes uit het deeg snijden, maak dunne reepjes voor spaghetti en iets dikkere reepjes voor tagliatelle.
Hoe maak je het?
Ik gebruikte de slowcooker om dit gerecht te maken, maar je kan het ook in een pan met dikke bodem maken op een laag vuurtje.
In dat laatste geval heb je wel wat meer vocht nodig dan in de slowcooker.
Maak je het in een gewone pan? Gebruik dan 300 ml rode wijn en 200 ml runderbouillon. Dit voorkomt dat het gerecht aanbrand. Laat het in de pan zo’n 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen. Wanneer je het gerecht te vochtig vind, laat dan het laatste half uur het deksel eraf en laat het zachtjes inkoken tot je het sausje dik genoeg vindt.
Italiaanse stoofpot met pasta
Materials
- 800 gram riblappen neem niet te mager vlees
- schil van 1 sinaasappel
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 2 uien fijn gesneden
- 5 teentjes knoflook uitgeperst
- ½ rode peper zaadlijsten verwijderd en heel fijn gesneden
- 1 winterwortel geschild en in blokjes
- 1 prei in halve ringen
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 3 eetlepels boter
- 70 gram tomatenpuree
- 6 takjes rozemarijn naaldjes van de steeltjes gerist en fijn gehakt
- 150 ml rode wijn
- 100 ml runderbouillon
- 1 eetlepel bloem
- 300 gram pasta naar keuze
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm
- Bak de spekjes krokant in een koekenpan (gebruik geen boter)
- Stap 4 en 5 kan je eventueel overslaan als je de groente niet wilt aanbakken
- Voeg aan de spekjes de wortel, peper, prei, ui en bleekselderij toe
- Bak dit voor zo'n 5 minuten en voeg dan de tomatenpuree toe, bak dit nog ongeveer 2 minuten, voeg de sinaasappelrasp, knoflook en rozemarijn toe en bak nog 1 minuutje mee
- Doe de spekjes, wortel, peper, prei, ui, knoflook, bleekselderij, sinaasappelrasp en rozemarijn in de slowcooker
- Strooi de bloem over het vlees en meng dit met je handen goed door zodat elk stukje vlees een laagje bloem heeft
- Smelt de boter in de pan waar je net de spekjes en groente in hebt gebakken
- Doe het rundvlees erbij en bak rondom bruin
- Doe het rundvlees in de slowcooker
- Voeg de wijn en de bouillon toe en zet de slowcooker voor 6-8 uur op low
- Kook op het laatste de pasta
In dit artikel staan affilate links. Door een aankoop te doen via een van deze links krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s.
[…] voor het bakken van eieren of pannenkoeken, terwijl je een braadpan gebruikt voor het sudderen van stoofvlees. Daarnaast zijn er ook nog verschillende materialen waar pannen van gemaakt kunnen zijn, zoals […]