Aardappelsalade

Aardappelsalade met zalm

 

Zoals jullie waarschijnlijk weten wonen bij net over de grens in Duitsland, en de kartoffelsalat is hier een waar begrip. Er gaan geen bbq of feestje voorbij of er staat wel een aardappelsalade op tafel. Vaak door de vrouw des huizes zelf gemaakt, soms kant en klaar gekocht in de supermarkt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de aardappelsalade uit de supermarkt echt niet lekker vind. Het is een smakeloze prak blerf waar je hier en daar, iets wat voor een aardappel door moet gaan, tegenkomt. Wanneer je aardappels, mayonaise en wat kruiden in huis hebt maak je binnen no time je eigen heerlijke aardappelsalade.

Met de code PUUR10 krijg je t/m 31 maart 2023 10% korting op je aankoop bij Van Beekum Specerijen.

Oorsprong van aardappelsalade

Ik vind het echt super leuk dat jullie zo graag het stukje oorsprong lezen. Regelmatig krijg ik mails of ik over een bepaald gerecht een stukje geschiedenis wil schrijven en dat doe ik natuurlijk met liefde. Er staan nog veel gerechten in mijn notitieboekje om uitgewerkt te worden en er staan er nog een aantal in om gekookt te worden. Mochten jullie trouwens tips hebben voor een lekker gerecht, laat het mij vooral weten.

Aardappelsalade is een bijgerecht waarvan de oorsprong in Duitsland ligt. Inmiddels heeft ieder land wel zijn eigen variant op de aardappelsalade en dat maakt het zo leuk. Je kan dit relatief eenvoudige gerecht zo luxe maken als je zelf wil. Toen wij in New York waren las ik zelfs op een menukaart van een restaurant (waar wij gezien de prijs heel hard aan voorbij zijn gelopen) een aardappelsalade met kaviaar…tja ik denk dat je er van moet houden haha.

In Duitsland heeft iedere regio weer zijn eigen variant op de aardappelsalade. Zo eten ze het in het zuiden het liefst nog een beetje warm met ui en een dressing. Meer naar het Noorden wordt het koud gegeten met mayonaise, augurkjes enz.

Aardappelsalade met zalm

 

Aardappelsalade met zalm

Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Duits
Trefwoord: Aardappelsalade, zalm
Opbrengst: 4 personen

Materials

  • 200 gram gerookte zalm in blokjes
  • 600 gram aardappelen vastkokend
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten in blokjes
  • ½ rode ui in dunne halve ringen
  • 50 gram zoet-zure augurkjes in blokjes
  • 50 gram zilveruitjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ blikje ansjovisfilets
  • 100 gram mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • peterselie voor de garnering

Instructies

  • Schil de aardappels en kook ze met een klein beetje zout gaar
  • Giet de aardappelen af en laat afkoelen
  • Snijd de aardappelen vervolgens in blokjes
  • Doe de knoflook, kappertjes, ansjovis, mayonaise en citroensap in een hoge beker en pureer dit met een staafmixer tot een gladde dressing
  • Doe de aardappels in een kom en doe de zalm, ui, augurkjes, zilveruitjes en tomatenblokjes erbij
  • Giet de dressing erbij en hussel goed door elkaar
  • Snijd de peterselie fijn en strooi dit ter garnering er overheen
  • Bewaar afgedekt in de koelkast

 

In dit artikel staan affiliatie links, door via deze links een aankoop te doen krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 403 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories