Kip cashew een simpel gerecht uit Thailand. Malse stukjes kip met paprika in een lekker sausje met cashewnoten, klinkt heerlijk toch?
Je kan dit gerecht ook heel goed in een gewone pan maken, maar ik koos er (wederom) voor om het in de slowcooker te maken. Zo heb ik de rest van mijn dag lekker mijn handen vrij en hoef ik op het laatste alleen nog maar rijst te koken. Wij eten er graag sperzieboontjes bij, die doe ik niet in de slowcooker maar kook ik altijd apart.
Wist je dat het niet verstandig is om sperziebonen in de slowcooker te doen? Sperziebonen zijn rauw giftig en moeten goed gekookt worden om dit giftige stofje kwijt te raken. In de slowcooker worden ze op een lage temperatuur gegaard zonder echt te koken. Ik weet niet dus of ze dat giftige stofje in de slowcooker kwijtraken. Daarom maak ik sperziebonen liever niet klaar in de slowcooker. Maar het kan zijn dat jij er anders over denkt en het wel in de slowcooker klaar maakt.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Geschiedenis
Over de kip cashew kon ik eigenlijk niks vinden qua geschiedenis. Dus heb ik de geschiedenis opgezocht van de cashewnoot en hier zag ik interessante weetjes die ik graag met jullie deel.
Wist je dat (cashewnoten)…
…In de zestiende eeuw zijn ontdekt
…Ontdekt zijn door de Portugezen
…Via Brazilië naar India zijn gegaan
…Vanaf India de weg naar Afrika vond
…De oudste cashewboom ruim 1000 jaar oud is
…Deze boom nog steeds volop cashewnoten geeft
…Een cashewboom vele vierkante meters in beslag neemt
…De oudste boom in Natal (Brazilië) staat
…Deze boom in 1994 het Guiness Book of Records heeft gehaald
…Er elk jaar nog steeds zo’n 60000 noten van de boom komen
…Cashewnoten duur zijn
…Dit komt omdat het tijdrovend klusje is om de cashewnoot te pellen
…Dit nog steeds met de hand gebeurd
Zo dat waren even wat feitjes en stukjes geschiedenis over de cashewnoot. Nu weer terug naar de kip cashew, want hoe maak je dit?
Hoe maak je kip cashew?
Kip cashew uit de slowcooker
Materials
Voor de kip
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel zwarte peper
- 700 gram kippendijen (kipfilet kan ook) In blokjes gesneden
- 2 eetlepels olie om de kip in aan te bakken
Voor de saus
- 80 gram sojasaus
- 120 gram kippenbouillon
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels rijst azijn of droge sherry
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel zoete chilisaus
- 1 theelepel sesamolie
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 cm verse gember geschild en geraspt
- ½ theelepel rode chili flakes
Overig
- 2 eetlepels maizena
- 3 eetlepels koud water
- 2 rode paprika's in reepjes gesneden
- 150 gram cashewnoten ongezouten en geroosterd
- sesamzaadjes ter garnering
- lente uitjes in ringetjes ter garnering
Instructies
- Doe alle ingrediënten (behalve de olie) voor de kip en de kip zelf in een zakje en schuld en wrijf net zolang tot alle stukjes kip een laagje maizena hebben
- Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom bruin
- Doe de kip in de slowcooker
- Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan de slowcooker en meng goed door elkaar
- Zet de slowcooker voor 4 uur op low
- Voeg de laatste 45-30 minuten de maizena, koude water, paprika en cashewnoten toe. Roer goed door
- Serveer met rijst en garneer eventueel met sesamzaadjes en lente-ui
- Note: wil je een dikkere saus? Dan kan je de saus uit de slowcooker eventueel overgieten in een gewone pan en dan nog even inkoken tot je de dikte goed vindt. Dit doe ik persoonlijk niet omdat ik het sausje dik genoeg vind.
In dit artikel staan affilate links. Wil je mij ondersteunen? Doe dan een aankoop via deze links, hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s.
Zo zeg, maar die is lekker !!
Hartelijk bedankt !
Wat leuk om te lezen!
Hoi, ik ben je gerecht aan het maken en je schrijft 120gram kippenboullion. Is dat 1 blokje zonder water?
Dank je wel.
Groetjes,
Mariëlle
Ik vraag me ook af hoeveel kippenbouillon het nou is? Is het een blokje oplossen in een liter water en dan 120 ml?
Nee 120 ml water en dan ongeveer een kwart bouillonblokje, het ligt er een beetje aan of je blokjes voor 500 ml hebt of blokjes voor een liter.
Top! Bedankt voor je uitleg. Ik ga het recept morgen proberen.
Succes! En als je er niet uitkomt mag je mij altijd mailen. Mail lees ik vaker dan de reacties hier (ik krijg geen melding dat er een reactie is geplaatst, heel irritant).
Hallo,
Ik wil dit gerecht gaan maken maar heb een vraag. Voor de saus staat 80 gram sojasaus, wordt hier 80 ml bedoeld?
Alvast bedankt voor de reactie
Groeten,
Yme
Hoi Yme,
Nee echt 80 gram, dus even afwegen in plaats van afmeten 😉
Hartelijk dank voor uw antwoord, ga het komende zondag maken