Nu de ‘R’ weer in de maand zit is er ook weer een grotere kans op keelpijn en verkoudheid.
Het is dan handig om een voorraad hoest- en keelsiroopjes in huis te hebben. Je kan deze natuurlijk kopen bij de drogist, maar wist je dat je het ook heel snel en eenvoudig zelf kan maken? Pluspunt, je keuken ruikt lang naar verse tijm, heerlijk!
Toen onze tijm deze zomer besloot om even een groei spurt in te zetten, wist ik van gekkigheid niet meer wat ik met al deze tijm moest doen. Ik had al een gedeelte gedroogd en in kruidenpotjes gedaan, ik had takjes afgeknipt en in de vriezer gedaan, maar nog steeds bleef de plant maar groeien en groeien. Toen bedacht ik dat het wel lekker was om zelf een tijmsiroop te maken zodat ik al vast een voorraadje voor de maanden met de ‘R’ kon aanleggen.
Op een paar takjes na knipte ik de plant bijna kaal, kookte de tijmtakjes in water met een flinke hoeveelheid suiker en had een paar minuten later een heerlijk, zelfgemaakt tijm hoest-keelsiroopje.
Toen ik een paar weken geleden wat last van mijn keel had, nam ik 2 eetlepels voor ik mijn tanden ging poetsen en naar bed ging. De volgende dag wat mijn keelpijn verdwenen. Tijm is dus echt een wondermiddel als je last hebt van je keel. Ik moet wel zeggen dat ik nog geen erge keelpijn had, maar meer zo’n rot gevoel van een beginnende keelpijn. Ik weet dus niet of het ook goed helpt als je een keelontsteking hebt. Mocht je dit recept maken en het gebruiken bij een keelontsteking hoor ik uiteraard graag of het heeft gewerkt.
Waarom werkt tijm zo goed?
Tijm werkt door de belangrijke stof thymol, ontstekingsremmend, slijmoplossend en houdt ziektekiemen tegen.
De tijm komt oorspronkelijk uit de landen rondom de Middenlandse zee en is familie van de lipbloemigen.
Tegenwoordig wordt tijm overal verbouwd en kan je het ook zelf goed verbouwen in de je moes-of kruidentuin of in een mooie pot in de keuken. Zo heb je altijd verse tijm bij de hand.
Wisten jullie dat tijm ook wel ‘vrouwenkruid’ wordt genoemd? En dat het krampstillend werkt? Daarom is het ook een veel gebruikt kruid bij menstruatie. Doe dan wat takjes tijm in heet water en drink het op.
Hoe maak je van tijm een siroop?
Ingrediënten
- Een flinke bos tijm (zeker 40 of meer)
- 400 gram suiker
- 500 milliliter water
Hoe maak je het dan?
- Leg de takjes tijm in het water en kook het 10 minuutjes
- Zet het vuur uit en laat de takjes tijm 24 uur in het water staan
- De kleur van het water zal hierdoor donker worden, dit is goed. Hoe donkerder hoe beter
- Leg een zeef op een pan en giet hier het tijmwater in af
- Meng de suiker er door en breng het opnieuw aan de kook
- Laat het nu inkoken tot het stroperig is
- Steriliseer ondertussen een weckfles door deze minimaal 10 minuten in een pan kokend water te leggen.
- Als je siroop lekker stroperig is giet je het in de weckfles
Klaar is je tijmsiroop. Je kan het koel en donker zeker een jaar bewaren.
Heb jij wel eens zelf tijmsiroop gemaakt?
Las met interresse je recept van tijm siroop is het ook mogelijk om het met minder of zonder suiker te maken alvast bedankt voor de medewerking
Hoi Mieke,
Dat kan, maar dan moet je ook minder water gebruiken. Het is de bedoeling dat het stroperig wordt, als je minder suiker gebruikt maar dezelfde hoeveelheid water zal je tijmwater krijgen.
Hoe laat ik de slagroom verrotten?
Lijkt mij heerlijk om zelf roomboter te maken.
Je hoeft de slagroom niet daadwerkelijk te laten “verrotten”. Door een lepel karnemelk aan je slagroom toe te voegen en dit te laten staan gaat het fermenteren. Als je de slagroom de volgende dag lang genoeg schud of klopt krijg je roomboter. Echt lekkerder krijg je het niet.